středa 23. září 2020

Červená řepa

 Sterilovaná červená řepa ... pro většinu lidí neoblíbený doplněk školnějídelnových šunkofleků nebo "rizota"(...co s opravdovým rizotem mělo společný jen název).
Mně sterilovaná řepa vždycky docela chutnala, jeden čas jsme si ji na chalupě dokonce pěstovali a zavařovali podle receptu od švagrové. Ovšem díky suchu jsme několik let po sobě vypěstovali řepu velkosti větších ředkviček a tak jsme na vlastní pěstování rezignovali. Ale protože nám žádná sterilovaná řepa nechutná tak, jako ta "naše", tak jsme půl kýblu sousedčiny nadúrody vyloženě uvítali a recept na  sterilovanou řepu oprášili.Tady je


 
Suroviny na nálev (na cca 2 - 3 kg řepy)
2 l vody
0,5 l octa
 150 g cukru
1 lžička anýzu
1 lžička fenyklu 
sacharin (cca 25 - 30 tablet)
sůl
+ křen do sklenic
 

Řepu důkladně vydrbeme a uvaříme s mírně osolené a okyselené vodě do poloměkka. Po uvaření řepu necháme ochladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky (plátky - jak je komu libo). 
Na nálev svaříme vodu, ocet, cukr, fenykl a anýz.  Horký nálev podle chuti lehce osolíme a přidáme ještě  sacharin (já začínám na 25 a přidávám, dokud se mi chuť nezdá akorát sladkokyselá). 
Sacharin by šel asi vypustit a nahradit ho větším množstvím cukru, ale nám nálev chutná v této podobě, takže neexperimentuju.
 Nakrájenou řepu narovnáme do sklenic, přidáme na kolečka nakrájený křen a zalijeme nálevem. Pak zavíčkujeme a sterilizujeme (já to dělám odhadem, protože nemám zavařovací hrnec s teploměrem, ale podle receptu by to mělo být  při cca 85° asi 10 až 15 min.- podle velikosti sklenic).
 

A pokud vás nenachl recept na řepu sterilovanou, zkuste si ji udělat jinak - třeba jako boršč (ten zas tedy nemusím já) nebo jako salát (inspirace tady). Červená řepa obsahuje totiž spoustu minerálních látek (např. sodík, hořčík, draslík, vápník) a má řadu pozitivních vlivů na zdraví (podporuje činnost jater, brání rozvoji kornatění tepen, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje tělo jedovatých látek). Takže spousta důvodů, proč ji zkusit do jídelníčku zařadit.

 

33 komentářů:

  1. Stáňo, opravdu není nad domácí. Sama jsem ji ještě nikdy nezavařovala, vždycky nás zásobila maminka mého muže.
    Fakt si mě navnadila, i když bych ji musela koupit. Máme ji fakt rádi.
    Přeji klidný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme ji taky na zavaření párkrát koupili, když nám vyrostla mrňavá nebo ji sklidili hryzci. Na podzim stojí pár korun a zavaření taky není komplikované...
      Měj se

      Vymazat
  2. Zavařenou řepu dělávala moje spolupracovnice. A ta tedy neměla chybu. Já jsem ji ještě nikdy nezavařovala i když ji máme docela rádi.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, u nás je řepa velmi oblíbená. Manžel ji nejraději sterilovanou, já ji mám ráda i pečenou nebo vařenou jako salát nebo i jen tak.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Ahoj Stáňo, červenou řepu miluji snad na všechny různé způsoby a již od dětství. Nevím přesný recept, který používá máma, ale troufnu si říct, že je hodně podobný. Řepa je skvělá, chutná, zdravá a i zábavná - jak je člověk od ní pěkně růžový. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já sterilovanou řepu jedla vždycky, ale pečené jsem víc přišla na chuť až v dospělosti. Jen tedy boršč mne nějak nenadchl, ale to bude tím, že já obecně nejsem polévková.

      Vymazat
  4. Super recept. Třeba někdy využiju. Řepu mám docela ráda, ale nemáme ji doma často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, my tu sterilovanou máme docela často, pečenou míň, protože ji nejí manžel.

      Vymazat
  5. Mňam to můžu.... hodně a často :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, domácí jsem ještě nejedla, ale s kupovanou nemám problém a občas si ji koupím. Ta tvá sterilovaná vypadá dost dobře.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji. Nám tohle provedení chutná
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Řepu nee! Ne, sranda, občas si ji dám. Ale cíleně ji nevyhledávám. Měl jsem i čaj s řepou - zvláštní, ale dobré!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, čaj s řepou jsem měla myslím taky a pak i raw tyčinku (té jsem se trochu bála, ale nebyla špatná)

      Vymazat
  8. Já teda miluju sterilizovanou řepu, nechápu, komu nemůže chutnat :D také jsem s ní dělala rizoto a taky vůbec nebylo špatné :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna rizoto moc neoblibuju :), ale třeba k vinné klobáse s bramborem u nás řepa neodmyslitelně patří. A klidně si ji dám i jen tak.

      Vymazat
  9. Já se ji naučila jíst až v porodnici a teď bych se ji ujedla. A papá ji i malá. Zkoušela jsem jednou zavařit, ale chytla mi a vše letělo na hnůj :(

    Přívěšek ve tvaru fotoaparátu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s trvanlivostí zavařené řepy neměla nikdy problém. Občas mi něco chytne plíseň (většinou důvodem bývá špatně utažené víčko), ale u řepy a u nakládaných hub se mi to ještě nestalo (naopak broskve jsou v tomhle hodně riskantní)

      Vymazat
  10. Já řepu jo a ve všech skupenstvích, od mixované do nápojů až do skvostně upečené v alobalu.
    Dobrou chuť, mám skvělý recept starý pomalu 80 let, dědí se a je báječný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, víš, že jsem řepu v alobalu ještě nepekla? Já když ji peču, tak nakrájenou na plátky na pečícím papíru, posypanou tymiánem.

      Vymazat
  11. Stáni, tak já jsem přesně ten člověk, který červenou řepu nejí. Můj muž naopak řepu miluje a nakládá si ji už leta sám. Musím mu o tvém receptu říct. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já už si myslela, že jsou tu amí milovníci sterilované řepy :). Přitom v reálu znám víc lidí, co ji nemusí...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  12. Ahoj Stáňo,
    já řepu nejím, hodně se na mě podepsaly jesličky, školky a školní jídelny. Do jídelny jsem pak přestala chodit v šesté třídě a začala znovu až v práci. Řepu má ale určitě ráda mamka, tak to s ní zkonzultuji a mohly bychom doma zavařovat. Já zavařuji ráda, baví mě vytvářet vlastní jídlo. Děláme spoustu marmelád, kompotů, čatní, nakládaných hub apod. Možná vyzkouším pak i tvoji řepu:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mě zavařování taky baví - můj muž tvrdí, že do sklenic nacpu vše, co přede mnou neuteče :).
      Hezký den

      Vymazat
  13. Sterilovanou repu miluju, mam ji od mamky, takze nedelam, ale kdyby nekdy prece, tak zksuim tento recpet:-). Snad se mi dnes podari komentar vlozit. Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, můj recept je od švagrové a osvědčil se.

      Vymazat
  14. Já osobně červenou řepu nejím, ale taťka ji třeba miluje. Díky za tip :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já řepu dřív taky moc nejedla, jen jako doplněk jídla kdysi ve školní jídelně nebo pak v závodce v práci. Ale v posledních letech jsem jí přišla hodně na chuť - jak sterilované, tak vařené nebo pečené...

      Vymazat
  15. Jaj tak já řepu moc nemusím, ale tohle by ocenila moje máma, nebo kolegyně. :) Ty jsou takové řepomilové.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zatím nenaučila jíst boršč, ale jinak jsem taky vlastně řepomil :)

      Vymazat
  16. Přiznám se, že řepa ze skleniček mi moc nechutná, zvládám ji jen jako šťávu ve smoothie. Boršč je ale taky fajn. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)