Sterilovaná červená řepa ... pro většinu lidí neoblíbený doplněk školnějídelnových šunkofleků nebo "rizota"(...co s opravdovým rizotem mělo společný jen název).
Mně sterilovaná řepa vždycky docela chutnala, jeden čas jsme si ji na chalupě dokonce pěstovali a zavařovali podle receptu od švagrové. Ovšem díky suchu jsme několik let po sobě vypěstovali řepu velkosti větších ředkviček a tak jsme na vlastní pěstování rezignovali. Ale protože nám žádná sterilovaná řepa nechutná tak, jako ta "naše", tak jsme půl kýblu sousedčiny nadúrody vyloženě uvítali a recept na sterilovanou řepu oprášili.Tady je
Mně sterilovaná řepa vždycky docela chutnala, jeden čas jsme si ji na chalupě dokonce pěstovali a zavařovali podle receptu od švagrové. Ovšem díky suchu jsme několik let po sobě vypěstovali řepu velkosti větších ředkviček a tak jsme na vlastní pěstování rezignovali. Ale protože nám žádná sterilovaná řepa nechutná tak, jako ta "naše", tak jsme půl kýblu sousedčiny nadúrody vyloženě uvítali a recept na sterilovanou řepu oprášili.Tady je
Suroviny na nálev (na cca 2 - 3 kg řepy)
2 l vody
0,5 l octa
150 g cukru
1 lžička anýzu
1 lžička fenyklu
sacharin (cca 25 - 30 tablet)
sůl
+ křen do sklenic
Řepu
důkladně vydrbeme a uvaříme s mírně osolené a okyselené vodě do
poloměkka. Po uvaření řepu necháme ochladnout, oloupeme a nakrájíme na
kostky (plátky - jak je komu libo).
Na nálev svaříme vodu, ocet, cukr,
fenykl a anýz. Horký nálev podle chuti lehce osolíme a přidáme ještě
sacharin (já začínám na 25 a přidávám, dokud se mi chuť nezdá akorát
sladkokyselá).
Sacharin by šel asi vypustit a nahradit ho větším množstvím cukru, ale nám nálev chutná v této podobě, takže
neexperimentuju.
Nakrájenou řepu narovnáme do
sklenic, přidáme na kolečka nakrájený křen a zalijeme nálevem. Pak
zavíčkujeme a sterilizujeme (já to dělám odhadem, protože nemám
zavařovací hrnec s teploměrem, ale podle receptu by to mělo být při cca 85° asi
10 až 15 min.- podle velikosti sklenic).A pokud vás nenachl recept na řepu sterilovanou, zkuste si ji udělat jinak - třeba jako boršč (ten zas tedy nemusím já) nebo jako salát (inspirace tady). Červená řepa obsahuje totiž spoustu minerálních látek (např. sodík, hořčík, draslík, vápník) a má řadu pozitivních vlivů na zdraví (podporuje činnost jater, brání rozvoji kornatění tepen, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje tělo jedovatých látek). Takže spousta důvodů, proč ji zkusit do jídelníčku zařadit.
Stáňo, opravdu není nad domácí. Sama jsem ji ještě nikdy nezavařovala, vždycky nás zásobila maminka mého muže.
OdpovědětVymazatFakt si mě navnadila, i když bych ji musela koupit. Máme ji fakt rádi.
Přeji klidný den, Helena
Heleno, my jsme ji taky na zavaření párkrát koupili, když nám vyrostla mrňavá nebo ji sklidili hryzci. Na podzim stojí pár korun a zavaření taky není komplikované...
VymazatMěj se
Zavařenou řepu dělávala moje spolupracovnice. A ta tedy neměla chybu. Já jsem ji ještě nikdy nezavařovala i když ji máme docela rádi.
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni!
Hanka
Hanko, u nás je řepa velmi oblíbená. Manžel ji nejraději sterilovanou, já ji mám ráda i pečenou nebo vařenou jako salát nebo i jen tak.
VymazatHezký den i tobě
to mám ráda,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, u nás je taky v oblibě.
VymazatAhoj Stáňo, červenou řepu miluji snad na všechny různé způsoby a již od dětství. Nevím přesný recept, který používá máma, ale troufnu si říct, že je hodně podobný. Řepa je skvělá, chutná, zdravá a i zábavná - jak je člověk od ní pěkně růžový. ☺♥
OdpovědětVymazatEriko, já sterilovanou řepu jedla vždycky, ale pečené jsem víc přišla na chuť až v dospělosti. Jen tedy boršč mne nějak nenadchl, ale to bude tím, že já obecně nejsem polévková.
VymazatSuper recept. Třeba někdy využiju. Řepu mám docela ráda, ale nemáme ji doma často.
OdpovědětVymazatMartino, my tu sterilovanou máme docela často, pečenou míň, protože ji nejí manžel.
VymazatMňam to můžu.... hodně a často :-)))
OdpovědětVymazatEvi, taky tak :)
VymazatStáni, domácí jsem ještě nejedla, ale s kupovanou nemám problém a občas si ji koupím. Ta tvá sterilovaná vypadá dost dobře.
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, děkuji. Nám tohle provedení chutná
VymazatMěj se pěkně
Řepu nee! Ne, sranda, občas si ji dám. Ale cíleně ji nevyhledávám. Měl jsem i čaj s řepou - zvláštní, ale dobré!
OdpovědětVymazatMartine, čaj s řepou jsem měla myslím taky a pak i raw tyčinku (té jsem se trochu bála, ale nebyla špatná)
VymazatJá teda miluju sterilizovanou řepu, nechápu, komu nemůže chutnat :D také jsem s ní dělala rizoto a taky vůbec nebylo špatné :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Tak zrovna rizoto moc neoblibuju :), ale třeba k vinné klobáse s bramborem u nás řepa neodmyslitelně patří. A klidně si ji dám i jen tak.
VymazatJá se ji naučila jíst až v porodnici a teď bych se ji ujedla. A papá ji i malá. Zkoušela jsem jednou zavařit, ale chytla mi a vše letělo na hnůj :(
OdpovědětVymazatPřívěšek ve tvaru fotoaparátu
Já jsem s trvanlivostí zavařené řepy neměla nikdy problém. Občas mi něco chytne plíseň (většinou důvodem bývá špatně utažené víčko), ale u řepy a u nakládaných hub se mi to ještě nestalo (naopak broskve jsou v tomhle hodně riskantní)
VymazatJá řepu jo a ve všech skupenstvích, od mixované do nápojů až do skvostně upečené v alobalu.
OdpovědětVymazatDobrou chuť, mám skvělý recept starý pomalu 80 let, dědí se a je báječný.
Simi, víš, že jsem řepu v alobalu ještě nepekla? Já když ji peču, tak nakrájenou na plátky na pečícím papíru, posypanou tymiánem.
VymazatStáni, tak já jsem přesně ten člověk, který červenou řepu nejí. Můj muž naopak řepu miluje a nakládá si ji už leta sám. Musím mu o tvém receptu říct. Měj pěkný pátek.
OdpovědětVymazatMarti, já už si myslela, že jsou tu amí milovníci sterilované řepy :). Přitom v reálu znám víc lidí, co ji nemusí...
VymazatMěj se pěkně
Ahoj Stáňo,
OdpovědětVymazatjá řepu nejím, hodně se na mě podepsaly jesličky, školky a školní jídelny. Do jídelny jsem pak přestala chodit v šesté třídě a začala znovu až v práci. Řepu má ale určitě ráda mamka, tak to s ní zkonzultuji a mohly bychom doma zavařovat. Já zavařuji ráda, baví mě vytvářet vlastní jídlo. Děláme spoustu marmelád, kompotů, čatní, nakládaných hub apod. Možná vyzkouším pak i tvoji řepu:-) Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hanko, mě zavařování taky baví - můj muž tvrdí, že do sklenic nacpu vše, co přede mnou neuteče :).
VymazatHezký den
Sterilovanou repu miluju, mam ji od mamky, takze nedelam, ale kdyby nekdy prece, tak zksuim tento recpet:-). Snad se mi dnes podari komentar vlozit. Hezky den, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, můj recept je od švagrové a osvědčil se.
VymazatJá osobně červenou řepu nejím, ale taťka ji třeba miluje. Díky za tip :)
OdpovědětVymazatGabux | Poslední článek
Já řepu dřív taky moc nejedla, jen jako doplněk jídla kdysi ve školní jídelně nebo pak v závodce v práci. Ale v posledních letech jsem jí přišla hodně na chuť - jak sterilované, tak vařené nebo pečené...
VymazatJaj tak já řepu moc nemusím, ale tohle by ocenila moje máma, nebo kolegyně. :) Ty jsou takové řepomilové.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Já se zatím nenaučila jíst boršč, ale jinak jsem taky vlastně řepomil :)
VymazatPřiznám se, že řepa ze skleniček mi moc nechutná, zvládám ji jen jako šťávu ve smoothie. Boršč je ale taky fajn. :)
OdpovědětVymazat