Červenou řepu hodně lidí příliš nemusí, zvlášť pokud ji znají pouze sterilovanou jako doplněk zapečených těstovin ve školní jídelně nebo v závodce. Já ji mám tedy ráda i v této konzervované podobě (zvlášť tu, co si zavařím sama, protože u té si pěkně vyladím nálev), ale oblíbila jsem si ji i vařenou a v poslední době také pečenou. Jen v boršči jsem jí zatím nepřišla na chuť, ale to bude tím, že všeobecně nejsem moc polévková (mám vlastně ráda jen vývary).
Tady je jeden recept na salát pro ty, co mají v oblibě červenou řepu a kozí sýr.
Suroviny (1 porce)
2 středně velké červené řepy
hrst rukoly
50 g čerstvého kozího sýra
1 lžíce piniových oříšků
trocha olivového oleje
tymián, sůl,
1 lžička medu
1 lžička olivového oleje
2 lžičky balzamica krému
Řepu omyjeme, překrojíme na půlku a nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, posolíme, posypeme tymiánem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté asi na 200° do měkka.
Na zálivku smícháme med, olej a krém balzamico, když se vše spojí, zředíme ještě trochou vody.
Na talíř srovnáme pečené plátky řepy, posypeme rukolou, rozdrobeným kozím sýrem a pionovými oříšky. Nakonec pokapeme zálivkou. Podávame s pečivem - dobře se k tomu hodí třeba celozrnná ciabatta.
Já mám řepu taky ráda, můžu ji i v boršči, ale nemusím kozí sýr. Jinak recept vypadá velmi chutně. :-)
OdpovědětVymazatMartino, můžeš zkusit nahradit kozí sýr balkánským. U nás v ZJ ho dávají do salátu z vařené řepy a taky to není marné.
VymazatAhoj, recept vypadá fakt dobře, ale já nemám ráda ani řepu a ani kozí sýr. Ale kamarádka ho jednou dělala na náš hráčský večer a mělo to fakt úspěch. Možná bych ho mohla připravit, až zase přijde nějaká návštěva:-)
OdpovědětVymazatHanka
Hanko, pokud nemáš ráda obě základní složky, tak to fakt není recept pro tebe :-D.
VymazatStáni, tak já jsem přesně ten případ, který řepu nejí. Kozí sýr miluju. Můj muž má řepu rád a sám si ji i zavařuje, ale zase by nejedl kozí sýr :-) Ale věřím, že to bylo dobré a i to hezky na talíři vypadá. Měj pohodový víkend.
OdpovědětVymazatMarti, tak to jsem recept do vaší rodiny netrefila ;-). Jedině by si manžel mohl do toho salátu zkusit kozí sýr nahradit balkánským (nebo čerstvým sýrem "nekozím")
VymazatŘepu miluju, a salát si dělám, jen trochu jednodušší: vařenou řepu na kostičky nakrájet, kozí sýr k tomu, buď rukolu nebo ledový salát na menší kousky, slunečnicová seminka a trochu medu. Víc nedávám. A je to taková dobrota! Ale já mám ráda řepu všude. I v tom boršči 😀.
OdpovědětVymazatStáňo, měj prima dny, Petra
Petro, já miluju kombinaci balzamico+med, takže nejsem líná si tu zálivku udělat. Tip na posypání slunečnicovými semínky je prima - to mne nenapadlo. Piniové oříšky jsou dost drahé (já je teď použila proto, že jsem našla ve špajzu zbytek, který už volal po spotřebě) a semínka budou adekvátní náhrada.
VymazatSuper! A já tu řepu do salátů dávám prostě syrovou, má nejvíc vitamínů ;) S kozím sýrem je to delikatesa.
OdpovědětVymazatKrásný víkend.
Ilono,se syrové řepy jednou zkoušel manžel salát s křenem, taky to nebylo marné. Asi to zas příležitostně zopakuji, díky za připomenutí.
VymazatI u nás je to rozdělené. Já řepu mám ráda na všechny způsoby, kozí sýr tedy jen občas. Můj muž řepu vážně nemusí, kozí sýr už vůbec. Ale boršč si dá vždy, tam mu řepa nevadí :o).
OdpovědětVymazatCož jsi mi připomněla, že bych si nějaký salát s řepou měla udělat.
Hezké dny Stáňo.
Ála
Álo, u nás je kozí sýr taky výhradně moje doména, manžel je nejí. Řepu má rád sterilovanou a nevadila by mu nejspíš ani v boršči (ale ten já jsem nikdy neměla ambici vařit ;-))
OdpovědětVymazatHned, jak jsem si přečetla v názvu červená řepa, tak se mi vybavila právě zmiňovaná školní jídelna.. Bohužel mi ale řepu tak zhnusila, že jsem ji od té doby ještě nejedla a myslím, že už se to asi ani nezmění :(
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, máš pravdu, že některé zážitky ze ŠJ poznamenají chuťové preference na dlouho. Já to takhle mám třeba s koprovkou a dlouho jsem to měla i se špenátem. Možná zkus z červené řepy upéct hranolky - to je něco úplně jiného než nakládaná řepa ;-)
VymazatStáni, řepu mám ráda a tento salát bych ochutnala, ale nevím ten sýr. Někdy mi nevadí, ale někdy zase jo. :o)
OdpovědětVymazatMěj krásné dny. D.
Dášo, jak už jsem tu někomu psala - u nás v závodce dělají salát z vařené řepy s balkánským sýrem a taky to není špatné. Nebo by šel třeba syrovátkový sýr nebo čerstvý sýr "nekozí" - třeba tento http://www.kromilk.cz/images/production/gallery/cerstvy-syr-prirodni-2015.png
VymazatStani,vynikajici salat.Taky je u nas oblibeny,jen misto koziho syru davam řecky syr do salatu z Lidlu.
OdpovědětVymazatKrasne dny.
Vlasta
Vlasto, tak s tímto sýrem to určitě bude taky dobré.
VymazatJá řepu mohu a je pevnou součástí mého jídelníčku. Stejně jako ty, mám ráda pečenou, je to skvělý doplněk při grilovačkách. Co ovšem nemusím je kozí sýr, v tvém receptu jde nahradit, takže není problém.
OdpovědětVymazatPřeji dobrou chuť.
Simi, já si k řepě dopřávám právě kozí sýr, protože mnažel nemusí ani pečenou řepu ani ten kozí sýr, tak to mám všechno při jednom. A on si k večeři udělá fazole se slaninou, které zas nemusím já :-p
VymazatMám ráda červenou řepu a děkuji za inspiraci, s kozím sírem je to něco vynikajícího.
OdpovědětVymazatAničko, pro mne je taky kozí sýr k řepě první volba - přijde mi, že ta kombinace je úžasná.
VymazatStáňo, my s manželem řepu milujeme, tenhle salát je u nás hodně oblíbený! Jen řepu nepeču, stačí ji za syrova namarinovat a většinou používám orestované vlašské ořechy.
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli, Helena
Heleno, marinovanou syrovou řepu jsem ještě nedělala, takže to někdy vyzoušet. Vlašáky jdou s řepou určitě taky dobře dohromady, já teď piniové oříšky použila hlavně proto, že jsem našla zbytek ve špajzu a už volají po rychlém spotřebování.
VymazatJá mám řepu moc ráda, teda hlavně tu sterilizovanou :) Ale tento salátek vypadá moc chutně!:)
OdpovědětVymazatTerko, já mám nakládanou řepu taky ráda - děláme si většinou svoji (mám od švagrové dobrý recept na nálev), ale pečená je taky moc fajn.
VymazatJa jsem na kozi syry opatrna kvuli jejich typicke "vuni", ale , Stano, tohle vypada jak z luxusni restaurace a ta zalivka, tak tu musim zkusit. Repu mam rada moc. Pekny vecer. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, já mám na kozích sýrech ráda i tu vůni :-). A tu zálivku mám fakt ráda. Někdy do ní přidávám ještě lžičku dijonské hořčice.
VymazatTak tohle jídlo milujuuuůůů :-) Mňam.
OdpovědětVymazatHezké dny. Eva
Evo, nemůžu než souhlasit.
VymazatTo vypadá naprosto skvěle :) Já mám zrovna červenou řepu ráda, takže ho určitě ráda vyzkouším :)
OdpovědětVymazatVyzkoušej, mně přijde kombinace řepa, sýr, rukola, oříšky a zálivka s balsamicem super kombinace.
VymazatTéměř stejně děláme doma červenou řepu i my a moc mi chutná. Jenom místo kozího sýru používáme balkánský :)
OdpovědětVymazatNo, je fakt (jak se dá vysledovat i tady), že na kozí sýr úplně každý není ;-)
VymazatTeď ses mi skvěle trefina do noty! Zbyla mi jedna uvařená řepa a přemýšlela jsem, co s ní :) Já ji původně použila k hanáckému salátu :) A ciabatty mám moooc ráda ♥
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, já tenhle recept můžu fakt doporučit. Z uvařené to bude stejně dobré jako z té pečené
VymazatJá nemám problém ani tak s červenou řepou, jako s tím kozím sýrem. Musela bych ho nahradit nějakým jiným.
OdpovědětVymazatJindra
Jindro, balkán nebo třeba syrovátkový sýr by do toho byl taky OK. I když tedy pro mne je koza prostě koza... ;-)
VymazatTak to vyzerá mňamózne a hlavne zdravo! :)
OdpovědětVymazatpartofnicol.blogspot.sk
Kombinace zdravé+dobré je ideální :-)
VymazatStani já jsem svůj odpor k červené řepě překonala před pár lety.. přece jenom ta školní jidelna se pamatuje.😉..a tvůj salát bych si teď ráda dala.
OdpovědětVymazatJe opravdu výborný. Krásné dny ti přeji.Z🖤
Zdeni, školní jídelna zanechala asi stopy ve řadě lidí ;-)
VymazatMilujem kozí syr! Tento recept vyzerá výborne, ale musím si z neho odmyslieť rukolu! :)
OdpovědětVymazatOn tenhle salát vlastně obsahuje trojici surovin, které spousta lidí nemusí :-D. Rukolu lze vynechat a nebo třeba nahradit polníčkem či baby špenátem.
Vymazat