středa 6. února 2019

Houbová sekaná

Psát v únoru o houbách se zdá jako nesmysl, ale je to důsledek dvojnásobného úklidu.  Dělala jsem jednak pořádek v mrazáku a jednak v počítači - ve složce, kam ukládám fotky, které chci později využít na blog. V mrazáku jsem objevila balíček mražených hub, které už bylo potřeba zlikvidovat, a v počítači pár fotek z letního vaření na chalupě. Takže vznikl sobotní oběd (a nedělní večere) a dnešní článek doplněný letními fotkami


Suroviny
0,5 kg mletého masa (směs vepřové+hovězí)
0,4 kg podušených hub
1 starší rohlík
1 vejce
1 lžíce škorobové moučky
1/2 menší cibule
4 stroužky česneku
trochu mléka
trochu strouhanky
sůl, pepř, majoránka


Pokrájený rohlík jsem navlhčila mlékem, přidala jsem maso, houby, vejce, škrobovou moučku, nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a koření a všechno jsem zapracovala. Vzniklou směs jsem ještě trochu zahustila strouhankou a vytvořila jsem z ní šišku, kterou jsem dala do vymaštěného pekáčku, trochu podlila. Nejdřív jsem pekla asi třičtvrtě hodiny přikryté, pak asi stejnou dobu odkryté  a občas přelévala výpekem. 


26 komentářů:

  1. Stáňo, houbovou sekanou miluju, no vlastně houby na jakýkoliv způsob. V mrazáku už žádné nemám, ale nasušeno máme dost. My máme třeba do bramborové polévky raději právě ty sušené...
    Už se těšim zase na léto, až na ně budeme chodit do lesa...
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, do bramboračky nebo když dělám maso na houbách, tak používám taky sušené. Mražené si nechávám na smetanovou omáčku nebo z nich dělám klasickou smaženici. A taky tu sekanou...

      Vymazat
  2. Och,
    houby fakt milujeme,takže tohle je naprosto skvělý tip na sekanou, kterou taky milujeme. Stáňo, díky! Recept si ukládám a už teď vím, že bude mít doma úspěch. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  3. Houby máme rádi, ale už mám jenom trochu sušených, protože loni jsme jich moc nenašli a zásoby nenadělali. Houbovou sekanou jsem nikdy nedělala, takže si recept ukládám a určitě vyzkouším. Díky Stáňo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já mám tu houbovou raději než obyčejnou klasickou. Teplou i studenou

      Vymazat
  4. Stáni, houbovou sekanou dělala moje teta a byla vynikající. myslím, že od dětství jsem ji nejedla, a přitom houby miluju!
    Jestli v mrazáku najdu houby, jdu do ní. Díky za inspiraci.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Veverko, děkuji za tip. Hub mám taky plný mražák a konzumuju je po troškách do bramboračky nebo pod maso. Houbovou sekanou neznám a moc ráda ji vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, jsem ráda, že jsem tě inspirovala a doufám, že bude chutnat

      Vymazat
  6. Houbovou sekanou dělám, takže to pro mne není novinka :-).
    Měj se fajn, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my ji děláme občas, teď jsem si na ni vzpomněla i díky těm fotkám z léta, co jsem našla v PC :-)

      Vymazat
  7. Stáni, houbovou sekanou jsem nikdy nedělala a vzhledem k nedostatku hub okolo nás asi ani nikdy nebudu. Ale musí být výborná. Měj hezký zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já mám tu houbovou raději než klasiku. A třeba u vás někdy taky porostou :-)

      Vymazat
  8. Houbovou sekanou jsme doma nikdy nedělali, ale musím uznat, že vypadá výborně. Hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, díky. Musím říci, že my jsme si pochutnali - dlouho jsme ji neměli, tak přišla k chuti.

      Vymazat
  9. Ahoj,
    o houbové sekané jsem nikdy neslyšela, ale je to skvělý nápad. Já bych to teda nejedla (jako vždy, jsem strašně rozmazlená v jídle), ale naši milují houby i mleté maso. Zkusím to doma navrhnout a třeba bude v sobotu k obědu zrovna tohle:-) Já ráda vařím i jídla, která nejím:-) Zrovna zítra máme ve škole den otevřených dveří, tak jsem teď upekla dva druhy slaného zavinu. Ve škole to žáci i kolegové milují, já vůbec:-) Pro sebe si ráno koupím rohlík:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem taky docela zmlsaná a nejím úplně všechno, ale zrovna houbovou sekanou jo. A dala bych si nejspíš i ty tvé slané záviny :-)

      Vymazat
  10. Miluju hřiby snad na všechny způsoby, mňam. Houbovou sekanou jsem ještě nejedla. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak ber čláenk jako inspiraci, až zas někdy bude nadúroda hub :-)

      Vymazat
  11. Marcela - Nordic Passion7. února 2019 v 19:15

    Houby rada nemam, ale tahl sekana tedy vypada luxusne! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, to já zas ráda houby skoro ve všech podobách (asi kromě polévky) - jak ty z lesa, tak žampiony ze supermarketu ;-)

      Vymazat
  12. Páni ta vypadá parádně, děkuji za tip!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a doufám, že bude chutnat, pokud recept zkusíš.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)