Původně jsem chtěla v neděli upéct švestkový koláč, abych se zbavila sáčku švestek z mrazáku. Jenže jsme si k obědu koupili poněkud nadměrnou kachnu, které byl pekáček na maso malý, a tak skončila na plechu, který používám na pečení sladkých moučníků. A protože jsem v lednici objevila sklenici se zbytkem višní v rumu, rozhodla jsem se zlikvidovat ty, a to nejjednodušším způsobem - do muffinů. Vyšla jsem ze základního receptu na muffiny z knížky 1 těsto, 100 muffinů, který jsem si trochu upravila.
Suroviny
280 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva,
špetka soli
110 g cukru (krupice)
2 lžíce kakaa
70 g hořké čokolády
1/3 šálku višní v rumu
2 vejce
250 ml mléka
85 g rozpuštěného másla
Mouku (použila jsem napůl klasickou a špaldovou), prášek do pečiva a kakao jsem prosila do mísy, přidala jsem cukr, sůl, pokrájené vypeckované višně a nasekanou čokoládu a promíchala. V menší misce jsem promíchala vejce, mléko a zchladlé rozpuštěné máslo. Tekutou směs jsem nalila do suché a zlehka promíchala. Těsto jsem plnila do muffinových formiček asi půl centimetru pod kraj (mám silikonové, takže ani nevymazávám ani nedávám papírové košíčky). Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200° asi 15 minut.
Kombinace kakaového těsta, kousků čokolády a višní je fajn. Mně muffiny dobře ladily s kopečkem zakysné smetany, manžel se synem je baští jen tak bez ničeho. A višní i čokolády dám příště určitě víc.
Já naložené višně nemusím, ale muffiny ano 😊
OdpovědětVymazatNicméně u nás to vypadá o víkendu na ten švestkový koláč, taky mám v mražáku.
Hezký pátek.
Ilono, naše švestka loni rodila jak šílená, takže jsme nejen povidlovali, ale i mrazili.
VymazatStáni, krásné muffiny a s naloženými višněmi to musela být pohádka. No, jo švestky mám taky ještě v mrazáku, ale mám je spíš na švestkovou omáčku s chilli. Měj pěkný pátek.
OdpovědětVymazatMarti, tak v podobě čatní jsme švestka nacpali do sklenic hned na podzim. Ještě tam taky nějaké máme...
VymazatStáni, tak to je božská kombinace! Mňam :) I s tou smetanou bych to mohla :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, višně a čokoláda, to jde prostě dohromady (taky jsou višně v čokoládě moje nejoblíbenější bonboniéra). A smetana tomu dá správnou tečku.
VymazatMufíny jsem ještě nikdy nedělala - jsem zaostalá :-). Koukám, že jsi využila prostírání. Těší mne to.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, tvé prostírání je moc pěkné, takže dělá na fotce parádu. Musím se přiznat, že ho používát právě na tu parádu. Na běžné jídlo se trochu bojím, abych si na něm nevyrobila neodstranitelnou skvrnu - to by mne mrzelo.
VymazatMuffiny miluju a tyhle vypadají dost slušně :) Já jsem naposledy dělala dýňové s hořkou čokoládou a vlašskými oříšky :) Také často vařím z toho, co je doma spotřebovat. Nějak toho až moc hromadím :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, dýňové jsem myslím dělala loni nebo předloni - s nutelou. Ale s čokoládou byly určitě taky super.
VymazatTéda, koukám, tady to prošlo krásnou proměnou :-)
OdpovědětVymazatDěkuji. :)
VymazatStáni, muffiny jsem ještě nikdy nepekla, ale formu jsem si už koupila. Musím ji konečně vyzkoušet, takže děkuji za tip.
OdpovědětVymazatHezký víkend. D.
Dášo, rádo se stalo. Já muffiny dělám docela často - těsto je hodně jednoduché a dá se různě obměňovat. Zatím jsem ještě ale nevyzkoušela nějakou slanou variantu.
VymazatTaky dělám muffiny, ale převážně jen s hromadou čokolády. :-)
OdpovědětVymazatMartino, já dělám muffiny v mnoha různých variantách. A je fkt, že nejčastěji s kakaem nebo tou čokoládou :-)
VymazatSkvělá kombinace chutí, u nás jsou muffiny hodně populární, nejčastěji dělám banánové.
OdpovědětVymazatSimono, banánové muffiny byly první, které jsem pekla. Taky jsou u nás dost oblíbené
VymazatTo musela být veliká dobrota Stáni! Recept si uschovám a až se k nám navezou vnuci, upeču jim je, jen jim tam dám višně z kompotu bez rumu :o)).
OdpovědětVymazatKrásné dny.
Ála
Álo, myslím, že bez naložení v rumu se ty višně obejdou...
VymazatMuffiny dělám doma hodně často, ale višňové mě nenapadly :) Naposledy jsem dělala muffiny s pralinkou uvnitř a nebyly vůbec špatné :)
OdpovědětVymazatEli, tak pralinka zas nenapadla zatím mne. Docela zajímavý nápad.
VymazatUrčite ich vyskúšam urobiť doma, vyzerajú naozaj úžasne! :)
OdpovědětVymazatDíky za pochvalu. Tentokrát mi opravdu hezky vyběhly.
VymazatWow:) zajímavá kombinace až se mi tu sbíhají sliny:)))
OdpovědětVymazatEva
Evi, inspirováno mou nejoblíbeněší bonboniérou ;-)
VymazatAhoj, tak ten recept vypadá fakt luxusně, že bych zítra pekla?:-)
OdpovědětVymazatHanka z ciculka.cz
Hanko, u nás měly úspěch, tak to zkus ;-)
VymazatStáňo, vypadají skvěle! Myslím, že taky ještě nějakou skleničku mám, ráda je vyzkouším. Višně v rumu používám většinou do nepečených dezertů nebo krémů, tak proč to nezkusit i jinak.
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli, Helena
Heleno, děkuji. A pokud je vyzkoušíš, doufám, že budou chutnat.
VymazatVišne mam v rume nalozene pd leta konecne viem co s nimi. Moj chlap miluje visnove kolace onedlho ma narodeniny uz viem co mu pripravim.
OdpovědětVymazatAli, jestli tvůj muž rád višně, tak jich myslím můžeš v pohodě dát víc, než je v mém receptu. Já dodělávala načnutou skleničku, tak jsem použila, co bylo k dispozici. Větším množstvím višní (nebo čokolády) se asi nic nezkazí.
Vymazat