čtvrtek 14. února 2019

Muffiny s višněmi a čokoládou

Původně jsem chtěla v neděli upéct švestkový koláč, abych se zbavila sáčku švestek z mrazáku. Jenže jsme si k obědu koupili poněkud nadměrnou kachnu, které byl pekáček na maso malý, a tak skončila na plechu, který používám na pečení sladkých moučníků.  A protože jsem v lednici objevila sklenici se zbytkem višní v rumu, rozhodla jsem se zlikvidovat ty, a to nejjednodušším způsobem - do muffinů. Vyšla jsem ze základního receptu na muffiny z knížky 1 těsto, 100 muffinů, který jsem si trochu upravila.

 

 Suroviny 
280 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva,
špetka soli
110 g cukru (krupice)
2 lžíce kakaa
70 g hořké čokolády
1/3 šálku višní v rumu
2 vejce
250 ml mléka 
85 g rozpuštěného másla


Mouku (použila jsem napůl klasickou a špaldovou), prášek do pečiva a kakao jsem prosila do mísy, přidala jsem cukr, sůl, pokrájené vypeckované višně a nasekanou čokoládu a promíchala. V menší misce jsem promíchala vejce, mléko a zchladlé rozpuštěné máslo. Tekutou směs jsem nalila do suché a zlehka promíchala. Těsto jsem plnila do muffinových formiček asi půl centimetru pod kraj (mám silikonové, takže ani nevymazávám ani nedávám papírové košíčky). Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200° asi 15 minut.


Kombinace kakaového těsta, kousků čokolády a višní je fajn. Mně muffiny dobře ladily s kopečkem zakysné smetany, manžel se synem je baští jen tak bez ničeho. A višní i čokolády dám příště určitě víc.

32 komentářů:

  1. Já naložené višně nemusím, ale muffiny ano 😊
    Nicméně u nás to vypadá o víkendu na ten švestkový koláč, taky mám v mražáku.
    Hezký pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, naše švestka loni rodila jak šílená, takže jsme nejen povidlovali, ale i mrazili.

      Vymazat
  2. Stáni, krásné muffiny a s naloženými višněmi to musela být pohádka. No, jo švestky mám taky ještě v mrazáku, ale mám je spíš na švestkovou omáčku s chilli. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak v podobě čatní jsme švestka nacpali do sklenic hned na podzim. Ještě tam taky nějaké máme...

      Vymazat
  3. Stáni, tak to je božská kombinace! Mňam :) I s tou smetanou bych to mohla :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, višně a čokoláda, to jde prostě dohromady (taky jsou višně v čokoládě moje nejoblíbenější bonboniéra). A smetana tomu dá správnou tečku.

      Vymazat
  4. Mufíny jsem ještě nikdy nedělala - jsem zaostalá :-). Koukám, že jsi využila prostírání. Těší mne to.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tvé prostírání je moc pěkné, takže dělá na fotce parádu. Musím se přiznat, že ho používát právě na tu parádu. Na běžné jídlo se trochu bojím, abych si na něm nevyrobila neodstranitelnou skvrnu - to by mne mrzelo.

      Vymazat
  5. Muffiny miluju a tyhle vypadají dost slušně :) Já jsem naposledy dělala dýňové s hořkou čokoládou a vlašskými oříšky :) Také často vařím z toho, co je doma spotřebovat. Nějak toho až moc hromadím :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, dýňové jsem myslím dělala loni nebo předloni - s nutelou. Ale s čokoládou byly určitě taky super.

      Vymazat
  6. Téda, koukám, tady to prošlo krásnou proměnou :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, muffiny jsem ještě nikdy nepekla, ale formu jsem si už koupila. Musím ji konečně vyzkoušet, takže děkuji za tip.
    Hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, rádo se stalo. Já muffiny dělám docela často - těsto je hodně jednoduché a dá se různě obměňovat. Zatím jsem ještě ale nevyzkoušela nějakou slanou variantu.

      Vymazat
  8. Taky dělám muffiny, ale převážně jen s hromadou čokolády. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já dělám muffiny v mnoha různých variantách. A je fkt, že nejčastěji s kakaem nebo tou čokoládou :-)

      Vymazat
  9. Skvělá kombinace chutí, u nás jsou muffiny hodně populární, nejčastěji dělám banánové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, banánové muffiny byly první, které jsem pekla. Taky jsou u nás dost oblíbené

      Vymazat
  10. To musela být veliká dobrota Stáni! Recept si uschovám a až se k nám navezou vnuci, upeču jim je, jen jim tam dám višně z kompotu bez rumu :o)).
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, myslím, že bez naložení v rumu se ty višně obejdou...

      Vymazat
  11. Muffiny dělám doma hodně často, ale višňové mě nenapadly :) Naposledy jsem dělala muffiny s pralinkou uvnitř a nebyly vůbec špatné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, tak pralinka zas nenapadla zatím mne. Docela zajímavý nápad.

      Vymazat
  12. Určite ich vyskúšam urobiť doma, vyzerajú naozaj úžasne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Tentokrát mi opravdu hezky vyběhly.

      Vymazat
  13. Wow:) zajímavá kombinace až se mi tu sbíhají sliny:)))
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, inspirováno mou nejoblíbeněší bonboniérou ;-)

      Vymazat
  14. Ahoj, tak ten recept vypadá fakt luxusně, že bych zítra pekla?:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Stáňo, vypadají skvěle! Myslím, že taky ještě nějakou skleničku mám, ráda je vyzkouším. Višně v rumu používám většinou do nepečených dezertů nebo krémů, tak proč to nezkusit i jinak.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji. A pokud je vyzkoušíš, doufám, že budou chutnat.

      Vymazat
  16. Višne mam v rume nalozene pd leta konecne viem co s nimi. Moj chlap miluje visnove kolace onedlho ma narodeniny uz viem co mu pripravim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, jestli tvůj muž rád višně, tak jich myslím můžeš v pohodě dát víc, než je v mém receptu. Já dodělávala načnutou skleničku, tak jsem použila, co bylo k dispozici. Větším množstvím višní (nebo čokolády) se asi nic nezkazí.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)