čtvrtek 21. února 2019

Jo Nesbo - Macbeth

Ačkoliv je Jo Nesbo v posledních letech ikonický autor severských detektivek a jeho dílo je poměrně bohaté, je Macbeth teprve třetí knížkou, kterou jsem od něj přečetla. Tuhle jsem dostala k Vánocům a přes jednoho Cartera a britské krimipovídky jsem se k němu prokousala až teď v únoru.



Vypadá to, že jednomu bezejmennému město se zkorumpovaným vedením policejního sboru začíná svítat naděje. Vedení policie se ujímá nový člověk a s ním přichází i změny na dalších místech v policii. Jedním z těch, kteří povýší je velitel týmu rychlého nasazení, který je stává šéfem oddělení boje proti organizovanému zločinu. Jenže se příliš snadno nechá přesvědčit, že právě on by  vedl policii lépe, že on má vlastně právo na místo v jejím čele... A roztáčí se příběh o tom, jak chutná moc, co vše je člověk schopen pro ni udělat v přesvědčení, že účel světí prostředky, jak snadno se zapomíná na letitá přátelství.... Variace na staré shakesperovské téma zasazené do modernější doby (ostatně kniha také vznikla v rámci projektu, ve kterém se různí autoři předělávají shakesperovská díla, resp. náměty do modernější podoby).


Musím říci, že jsem se do knížky trochu hůř začítala, ale po pár kapitolách mne příběh chytil a četla jsem ho skoro jedním dechem. Konec mi pak už zase přišel trochu slabší, resp. malinko přitažený za vlasy. Ale celkově se mi knížka líbila - určitě minimálně jako Syn a víc než Levhart (což jsou ony dvě zmiňované knížky od Nesba, které jsem četla před touto).


Anotace
Když se nepodařený zátah na dealery zvrhne v krveprolití, přichází inspektor Macbeth se svým týmem rychlého nasazení, aby zachránil situaci. Macbeth je však i vyléčený feťák s problematickou, trýznivou minulostí. Za jeho úspěchy ho čeká odměna. Peníze. Moc. Respekt. To všechno má na dosah. Jenže chlap s jeho původem nemůže dosáhnot až na vrchol. Nebo může? Macbetha pronásledují halucinace a paranoidní představy o tom, jak mu osud brání v oprávněném vzestupu. Jak se má dostat k tomu, na co má právo? Tak, že začne vraždit.
Vydalo nakl. Práh v r. 2018


26 komentářů:

  1. Měla jsem půjčenou loni z knihovny. A přiznávám, že jsem se do ní nemohla začíst, tak byla vrácená bez dočtení.
    Tak fajn, že se nakonec celkem líbila ;)
    Hezký pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já se do ní taky nejdřív nemohla začíst, ale pak mne docela chytla...

      Vymazat
  2. Zni to lakave, severske detektivky ja moc rada jako filmy, jako knizky jsem jich neprecetla tolik. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, já severských detektivek taky moc přečtených nemám.

      Vymazat
  3. Stáni, severské detektivky jsem měla ráda vždy, teď jsou to teda spíš filmy než knihy, ale děkuji za recenzi. Zase jsem si trochu rozšířila obzory. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  4. Koupila jsem ji mamce k Vánocům... snad dojde i na moje čtení.
    Od N. jsem jich četla několik,ale s těmi posledními mám podobnou zkušenost, že jsem se nemohla začíst...ale vždy jsem vydržela až do konce.
    Hezký víkend Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně se líbil Syn, pak jsem ještě četla Levharta, ten mne tolik nezaujal. Tahle se mi nakonec líbila.

      Vymazat
  5. Stáni, já čtu ráda, i když detektivky o něco méně... ale věříš, že od Jo Nesbo jsem ještě nic nečetla?
    Měla bych to napravit ;)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, na to, kolik toho Nesbo napsala, jich taky moc přečtených nemám

      Vymazat
  6. Nemusmí detektívky ako také, ale na väčšinu tých od severských autorov sa dám zlákať, asi to bude tou ich typickou atmosférou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je myslím trochu atypická severská detektivka - tím, že je vlastně variací shakespearovského tématu .

      Vymazat
  7. Stáni, Jo Nesbo je pro mě Harry Hole a milovaný hlas Hynka Čermáka. Krásně ty knihy načetl, úžasně se u toho žehlí :o)
    Macbeth patří mezi, které neznám, zatím...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já s HH četla jen jednu knížku a ta mne moc neoslovila...

      Vymazat
  8. Já od Nesboa nečetla nic. Začala jsem Sněhuláka a nemohla se začíst, vzdala jsem to a další knihy ani nezkusila. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já chci určitě dát šanci ještě nějaké další knížce s HH a pak uvidím :-)

      Vymazat
  9. Veverko, já mám doma od Nesba asi 5 knih a jsem pravděpodobně jedna z mála, kdo se do nich prostě nedokáže začíst. Po zkouškách mu dám ještě šanci. Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, já kromě Macbetha četla dvě - Syn se mi líbil, Levhart už tak ne.

      Vymazat
  10. Ahoj,
    na tuto recenzi jsem se moc těšila, protože jsem knihu taky četla a moc se mi nelíbila. Dlouho jsem se nemohla začíst a pak mi to přišlo takové průměrné. Což je škoda, jeho klasické detektivky s Harrym jsou prostě skvělé.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, koukala jsem na recenze na Databázi knih a jsou tam jak recenze negativních (nebo velmi neutrální), tak i pozitivní. Ona myslím tak trochu vybočuje z řady ostatních "nesbovek"

      Vymazat
  11. Od Jo Nesba som nejaké knihy mala. Túto ešte nie, ale vyzerá naozaj dobre :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naďo, mně se to zpracování shakespearovského tématu o touze po moci líbilo, ale podle recenzí nezaujalo každého.

      Vymazat
  12. Zajímavé zpracování. Ani jsem netušila, že se starší díla zasahují do novější doby. Člověk aspoň může sledovat ten posun myšlení a doby :) Já jsem od Jo Nesbo ještě nic nečetla, zatím jsem si k němu nenašla cestu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, téma touhy po moci je asi věčné... Mění se jen kulisy. Já toho od J.N. taky moc přečteného nemám. Možná časem zas zkusím nějakou s Harry Holem

      Vymazat
  13. Musím priznať, že som to s touto knihou mala rovnako... Ja zostávam verná Nesboovkam s Harry Hole ♥ Prajem krásny víkend, Alexandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nějaké další s HH chystám zkusit, ta první (Levhart) mi přišla taková průměrná (přečtela jsem, ale nenadchla)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)