středa 30. září 2020

Švestkový crumble

Crumble je původně britský dezert, který prý vznikl jako úsporná   náhrada drobenkového koláče za druhé světové války, kdy byla mouka i máslo na příděl. Skládá se vlastně jen z drobenky a ovoce. Dají se do něj zužitkovat ovocné přebytky nejrůznějšího druhu - jablka, jahody, rebarbora, ostružiny, blumy...
Já jsem sáhla po zbytku švestek, které jsme dovezli z chalupy.
 



 Suroviny  
(na 4 malé zapékací misky)
300 g švestek
3 lžíce cukru + trochu na ovoce
2 lžíce mletých ovesných vloček
2 lžíce másla + trochu na vymazání misek a zapečení
5 lžic hrubé mouky
skořice podle chuti
(na další dvě misky, které jsou na fotkách jsem použila zbytek drobenky ze švestkového koláče)
 


Samotná příprava je hrozně jednoduchá - švestky jsem vypeckovala, pokrájela na kousky, rozdělila do máslem vymazaných zapékacích misek a lehce pocukrovala.Do rozpuštěného másla jsem přidala cukr, vločky, mouku a skořici a vypracovala jsem drobenku. Drobenkou jsem zasypala pokrájené švestky, nahoru položila tenký pláteček másla (fakt jen ždibec)  a pekla na cca 190° asi 30 minut (až drobenka zezlátla).  
 

Moučník nejlíp chutná teplý  doplněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou a lze ho případně "vytunit" přidáním kapky rumu do ovoce a drobenku vylepšit oříšky nebo mandlovými lupínky. To zas až příště...

30 komentářů:

  1. Jednoduchý receptík, ale určitě to musí být dobrota. Klasické drobenkové kynuté i lité koláče máme moc rádi, každý u nás vybírá z plechu kousek s tím největším množstvím drobenky. Tady by ho měl každý. Určitě, Stáňo, vyzkouším. Díky.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, jsem ráda, že jsem tě inspirovala :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. 👍 Peču pravidelně, muž má rád sladké. Od své maminky mám recept na drobenkový koláč, kdy v pekáči je jedna vrstva drobenky, ovoce a navrch opět drobenka. Trvá to, než ho sníme. Crumble vyzkouším s ostružinami, které ještě jsou na zahradě.
    Měj hezké dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mně taky vyhovují menší dávky, jak jsme sami dva, tak když nepřijde na návštěvu syn, je koláč na celý plech moc... S ostružinami crumle bude určitě skvělé.

      Vymazat
  3. Tak tento recept neznám.Možná vyzkouším. Že by nám moučník nechutnal, to se nebojím.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já ho okoukla u kamarádky. A vždycky na něj pozapomenu a dělám ho až zase po čase.

      Vymazat
  4. Stáňo, vidíš - crumble jsem dělala celé léto a ze švestek ještě ne. A přitom rozpečené švestky s trochou skořice, to je lahoda...
    Děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ze švestek mi crumble chutná skoro nejvíc.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. Miluji švestky.. a tohle vypadá úžasně. musím si někde sehnat mističky a vyzkoušet také.:)

    České trenýrky a ponožky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bílé mističky jsou z Pepca (byly za dobrou cenu) a ty skleněné jsou od creme brulle, který prodávali v Lidlu ve francouzském týdnu.

      Vymazat
  6. V jednoduchosti je fakt krása a já opět slintám.
    Zaběhnu si máznout knackebrot :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni,
    já jsem si koupila švestky na takovou podzimní roládu/závin, ale ten tvůj recept mě dost láká. Možná jich dám pár stranou a dvě, tři mističky si zapeču:-) Dík za moc pěkný recept, měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, recept je to fakt rychlý a za vyzkoušení myslím stojí. Aspoň mne to chutná moc.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáni, tak tohle neznám a vypadá to lákavě. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Uz dlouho jsem crumble nedelala, se svestkami nikdy, mohla bych to zkusit, vypada bajecne. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá úžasně. Ještě nikdy jsem crumble nejedla, tak bych ho měla někdy vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, určitě vyzkoušej - švestek teď je všude spousta a tohle je hodně jednoduchý recept na jejich využití.

      Vymazat
  11. Recept jsem už zkoušela. Chutnalo mi to )))

    OdpovědětVymazat
  12. Švestky a skořice, ideální podzimní dezert! :) Crumble je fajn řešení, pokud člověk nechce péct celý velký plech koláče, ale udělat si jen dvě tři menší porce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to takové typicky podzimní a dá se to udělat v podstatě v jakémkoliv množství.

      Vymazat
  13. Stáňo, ze švestek jsem ještě nedělal, musím vyzkoušet.
    Krásný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mně ze švestek chutná skoro nejvíc, i když třeba z nektarinek nebyl taky špatný.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  14. Stáni, párkrát už jsem tento dezert pekla, ale ze švestek ještě ne. A protože Míra nemá moc rád vařené, pečené ovoce, tak si ho dělávám jen pro sebe. .o)
    Přeji hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, manžel o tenhle dezert nikdy nestál a teď když jsem ho dělala naposledy, tak si jednu mističku taky dal. Syn o něj nestojí i nadále, ale on všeobecně nerad drobenku na koláčích ..
      Hezkou neděli

      Vymazat
  15. Jéé, no vidíš to, na to bych málem zapomněla :) Zrovna včera jsem u taťky sbírala jablka a teď přemýšlím, co s nima. Dělala jsem přesnídávku, strouhaný, ale už nechci nic složitého a tohle je super tip, děkuju! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, s jablky bude crumble určitě taky fajn. Takový správně podzimní moučník :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)