Crumble je původně britský dezert, který prý vznikl jako úsporná náhrada drobenkového koláče za druhé světové války, kdy byla mouka i máslo na příděl. Skládá se vlastně jen z drobenky a ovoce. Dají se do něj zužitkovat ovocné přebytky nejrůznějšího druhu - jablka, jahody, rebarbora, ostružiny, blumy...
Já jsem sáhla po zbytku švestek, které jsme dovezli z chalupy.
Suroviny
(na 4 malé zapékací misky)
(na 4 malé zapékací misky)
300 g švestek
3 lžíce cukru + trochu na ovoce
2 lžíce mletých ovesných vloček
2 lžíce másla + trochu na vymazání misek a zapečení
5 lžic hrubé mouky
skořice podle chuti
3 lžíce cukru + trochu na ovoce
2 lžíce mletých ovesných vloček
2 lžíce másla + trochu na vymazání misek a zapečení
5 lžic hrubé mouky
skořice podle chuti
(na další dvě misky, které jsou na fotkách jsem použila zbytek drobenky ze švestkového koláče)
Samotná příprava je hrozně jednoduchá - švestky jsem vypeckovala, pokrájela na kousky, rozdělila do máslem vymazaných zapékacích misek a lehce pocukrovala.Do rozpuštěného másla jsem přidala cukr, vločky, mouku a skořici a vypracovala jsem drobenku. Drobenkou jsem zasypala pokrájené švestky, nahoru položila tenký pláteček másla (fakt jen ždibec) a pekla na cca 190° asi 30 minut (až drobenka zezlátla).
Moučník nejlíp chutná teplý doplněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou a lze ho případně "vytunit" přidáním kapky rumu do ovoce a drobenku vylepšit oříšky nebo mandlovými lupínky. To zas až příště...
Jednoduchý receptík, ale určitě to musí být dobrota. Klasické drobenkové kynuté i lité koláče máme moc rádi, každý u nás vybírá z plechu kousek s tím největším množstvím drobenky. Tady by ho měl každý. Určitě, Stáňo, vyzkouším. Díky.
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, jsem ráda, že jsem tě inspirovala :).
VymazatHezký den
Jak se říká, v jednoduchosti je krása. 👍 Peču pravidelně, muž má rád sladké. Od své maminky mám recept na drobenkový koláč, kdy v pekáči je jedna vrstva drobenky, ovoce a navrch opět drobenka. Trvá to, než ho sníme. Crumble vyzkouším s ostružinami, které ještě jsou na zahradě.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny A.
Aleno, mně taky vyhovují menší dávky, jak jsme sami dva, tak když nepřijde na návštěvu syn, je koláč na celý plech moc... S ostružinami crumle bude určitě skvělé.
VymazatTak tento recept neznám.Možná vyzkouším. Že by nám moučník nechutnal, to se nebojím.
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni!
Hanka
Hanko, já ho okoukla u kamarádky. A vždycky na něj pozapomenu a dělám ho až zase po čase.
VymazatStáňo, vidíš - crumble jsem dělala celé léto a ze švestek ještě ne. A přitom rozpečené švestky s trochou skořice, to je lahoda...
OdpovědětVymazatDěkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena
Heleno, ze švestek mi crumble chutná skoro nejvíc.
VymazatMěj se pěkně
Miluji švestky.. a tohle vypadá úžasně. musím si někde sehnat mističky a vyzkoušet také.:)
OdpovědětVymazatČeské trenýrky a ponožky
Ty bílé mističky jsou z Pepca (byly za dobrou cenu) a ty skleněné jsou od creme brulle, který prodávali v Lidlu ve francouzském týdnu.
VymazatV jednoduchosti je fakt krása a já opět slintám.
OdpovědětVymazatZaběhnu si máznout knackebrot :-)
Simi, ty jsi vzorná... :)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatjá jsem si koupila švestky na takovou podzimní roládu/závin, ale ten tvůj recept mě dost láká. Možná jich dám pár stranou a dvě, tři mističky si zapeču:-) Dík za moc pěkný recept, měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hanko, recept je to fakt rychlý a za vyzkoušení myslím stojí. Aspoň mne to chutná moc.
VymazatHezký den
Stáni, tak tohle neznám a vypadá to lákavě. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, je to dobré a jednoduché.
VymazatMěj se pěkně
Uz dlouho jsem crumble nedelala, se svestkami nikdy, mohla bych to zkusit, vypada bajecne. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, mně se švestkami chutná skoro nejvíc.
VymazatVypadá úžasně. Ještě nikdy jsem crumble nejedla, tak bych ho měla někdy vyzkoušet.
OdpovědětVymazatMartino, určitě vyzkoušej - švestek teď je všude spousta a tohle je hodně jednoduchý recept na jejich využití.
VymazatRecept jsem už zkoušela. Chutnalo mi to )))
OdpovědětVymazat:) :)
VymazatHezký den
Švestky a skořice, ideální podzimní dezert! :) Crumble je fajn řešení, pokud člověk nechce péct celý velký plech koláče, ale udělat si jen dvě tři menší porce.
OdpovědětVymazatAno, je to takové typicky podzimní a dá se to udělat v podstatě v jakémkoliv množství.
VymazatStáňo, ze švestek jsem ještě nedělal, musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatKrásný víkend. Jitka
Jitko, mně ze švestek chutná skoro nejvíc, i když třeba z nektarinek nebyl taky špatný.
VymazatMěj se pěkně
Stáni, párkrát už jsem tento dezert pekla, ale ze švestek ještě ne. A protože Míra nemá moc rád vařené, pečené ovoce, tak si ho dělávám jen pro sebe. .o)
OdpovědětVymazatPřeji hezkou neděli. D.
Dášo, manžel o tenhle dezert nikdy nestál a teď když jsem ho dělala naposledy, tak si jednu mističku taky dal. Syn o něj nestojí i nadále, ale on všeobecně nerad drobenku na koláčích ..
VymazatHezkou neděli
Jéé, no vidíš to, na to bych málem zapomněla :) Zrovna včera jsem u taťky sbírala jablka a teď přemýšlím, co s nima. Dělala jsem přesnídávku, strouhaný, ale už nechci nic složitého a tohle je super tip, děkuju! :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, s jablky bude crumble určitě taky fajn. Takový správně podzimní moučník :)
Vymazat