pondělí 28. září 2020

Jeffery Deaver - Vrahem může být kdokoliv

 V pracovním procesu čtu výrazně méně než o dovolené, ale  tuto knížku od J. Deavera, kterou jsem si přinesla z knihovky jsem nakonec přelouskala poměrně rychle. Možná i proto, že jsem si ji občas vzala do metra na cestu do práce (byť je to poněku rizikové - už se mi stalo, že jsem se začetla a probrala se o stanici dál, než jsem měla vystupovat 😉)


Knížka je není jedním detektivním příběhem, ale souborem povídek s nejrůznějšími hrdiny a z nejrůznějších prostředí.  Najdeme tu příběh z vitkoriánské Anglie, příběh s hrdiny jedné s Deaverových sérií - s Rhymem a Amélií, příběhy odehrávající se v rušném velkoměstě i v místech ospalých. I hrdinové jsou různí - detektiv, starožitník, bankovní úředník, spisovatel... A i když název mluví o vrahovi, ne vždy jde přímo o vraždy.
Knížka se četla velmi dobře. Bavila mne na ní její pestrost, rozmanitost, spád jednotlivých příběhů  i překvapivá rozuzlení. A vyhovovala mi délka povídek, která je tak akorát, aby ji člověk dočetl před spaním a nešel spát nepříjemně pozdě (což se mi občas u klasických detektivních příběhů nebo thrillerů stává). Každopádně si myslím, že toho, kdo má rád detektivní příběhy, tahle kniha určitě nezklame. 

 Anotace
Zdálo by se, že v detektivním žánru už bylo vymyšleno a použito vše: veškeré typy přestupitelů i strážců zákona, veškeré varianty zápletek. Pak ovšem přijde s novou knihou Jeffery Deaver a nabídne na minimálním prostoru tolik neotřelých postav a dosud nevídaných motivů, že postaví zmíněnou teorii na hlavu. Přesně tak je tomu i v povídkové knize Vrahem může být kdokoli, která volně navazuje na první Deaverovu sbírku Panoptikum, ale zároveň ji v mnohém překonává. Za perlu lze považovat povídku o ženě, která nemůže pochopit, co udělala při výchově své dcery špatně. Anebo svědectví o tom, že snaha řešit osobní a pracovní problémy přes mobilní telefon může mít věru nečekané následky. Anebo povídku, v níž Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou vyšetřují vraždu zámožného filantropa. Anebo... kteroukoli jinou. Hlavní je nedat na první dojem, protože v Deaverově literárním světě může být vrahem kdokoli...
Vydalo nakl. Domino v r. 2010, překlad J. Kobělka 
 

 

26 komentářů:

  1. Ahoj Stáňo,
    zase jsi mě nalákala, budu se muset podívat do knihovny. Líbí se mi, že je to soubor povídek. V době pracovního procesu se mi povídky čtou nejlépe, protože jsou to jen krátké úseky. Jinak se mi taky už stalo, že jsem v metru přejela stanici. A u nás v Příbrami jsem třeba sedla do jiného busu MHD...
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně tahle povídková knížka padla v knihovně do ruky náhodou před dovolenou. A musím říci, že to byla povedená náhoda. Přečetl ji i manžel a líbíla se i jemu.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za typ, píšu si. Zní to hodně zajímavě.
    Měj příjemný týden, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že tě čtení bude bavit aspoň tak jako mne.

      Vymazat
  3. Tuhle knížku mám ve své knihovně také, mám knihy tohoto autora moc ráda. Takže se vůbec nedivím, že se ti dobře četlo Stáňo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já Deavera objevila nedávno (koupila jsem jeho knihu "naslepo" manželovi k Vánocům) a dost mne zaujal, takže jsem hned v knihově pátrala po dalších...

      Vymazat
  4. Teď máme rozkoukaný jeden seriál, kde se také vyšetřují vraždy a někdy mě až štve, že je celkem jasné, kdo to udělal, tak by se mi tato knížka určitě líbila, když není tak snadno předvídatelná :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady byly některé konce překvapivé. Ale nevím, jestli jsem dobré měřítko - já vraha odhadnu málokdy ;-)

      Vymazat
  5. Tak zase si píšu. Zítra jdu do knihovny.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak ať se ti líbí, jestli si ji půjčíš.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Stáňo, díky ti za tip na knížku :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, rádo se stalo a hezké podzimní dny i tobě.

      Vymazat
  7. Děkuji za tip. To by se líbilo moji mamce. Knížku ji doporučím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, budu ráda, pokud si maminka počte a bude spokojená.

      Vymazat
  8. Jo, myslim ze tohle by se mohlo libit i mne:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, četlo se to opravdu dobře a líbila se i mému muži.

      Vymazat
  9. Stáni, děkuji za tip na prima čtení. Do knihovny bohužel nechodím, ale podívám se, zda by kniha nebyla k mání na stažení do čtečky. Detektivky a thrillery patří k mým oblíbeným žánrům. čtu poměrně hodně, tento autor zatím unikl mé pozornosti.
    Hezké dny 🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já jsem taky thillerová a detektivková. Ale čtu z papíru, výjimečně na dovolené na tabletu.
      Měj se hezky

      Vymazat
  10. Stáni, to s tím metrem se mi stalo několikrát a jednou jsem se tak začetla, že jsem zapomněla, kam jedu. Podle času jsem ještě nemohla jet z práce domů a na jaké jednání a kam vlastně jsem si musela těžce vzpomínat. Díky za recenzi. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je pěkná historka :D
      Hezké podzimní dny

      Vymazat
  11. Stáňo, moc díky za tip. U tebe vždy najdu tipy na knížky, které mě fakt baví! :)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, to je milé - jsem ráda, že se ti moje tipy líbí.

      Vymazat
  12. Fajn tip, mrknu u nás v knihovně, už jsem všechny detektivky dočetla ;)
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak doufám, že se bude líbit i tobě.
      Měj se krásně

      Vymazat
  13. Asi se na ni v knihovně taky podívám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda detektviní příběhy, tak myslím nezklame.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)