neděle 31. října 2021

Čajové okénko 18

Nějak v říjnu nestíhám... I čajové okénko píšu na poslední chvíli.  Po monotematickém minulém dílu, který byl věnován čajům Richard, tu pro vás mám tentokrát trochu pestřejší nabídku. Zahrnuje jak čaj zelený a černý, tak i tři ovocné čaje, takže by si na své měl přijít skoro každý. Tedy skoro každý, kdo pije čaje sáčkové, pro milovníky sypaný čajů tu nemám (jako skoro vždy) nic.
 
 
 
 
Začneme čaji, které kupuji hlavně pro manžela a já je spíš jen ochutnávám, a pak přejdeme ke mnou preferovaným čajům - tedy k zelenému a černému.

Jahoda (Bercoff)

Složení: ibišek, jahody 25%, sušená jablka 20%, plod aronie 16,5%, aromata
Voda - 100°.  Louhování - 8-10 min. 1 sáček - 300 - 400 ml čaje.
Tento čaj od slovenského výrobce, který dřív vyráběl pod značkou Klember, má výrazně červenou barvu, docela hezky voní po jahodách.   Chuťově je příjemný a poměr výrazný. Je trochu nakyslý, protože jako většina ovocných čajů  obsahuje  ibišek, nicméně  většinu obsahu tvoří jiné složky (jahody, jablka, aronie), takže ta kyselost není dominantní a v chutí jsou znat i jahody. Od stejné značky jsem měla i malinový čaj a nezadal si s tím jahodovým. V krabičce najdete 20 sáčků  a   koupila jsem  ho v Lidlu v akci za cenu kolem 30 Kč, ale je myslím k dostání  i v jiných supermarketech.

Italian Lemon (Teekanne)

Složení: jablka, šípek, aroma citronu, listy stévie, kyselina citronová, aroma medu, citron.
Voda - 100°.  Louhování - 5-8 min. 1 sáček - 250 - 300 ml čaje.
Jdo o novinku v sortimentu firmy Teekanne, která se objevila na trhu před pár týdny. Ve složení tohoto čaje nenajdete ibišek, takže by čaj mohl   by mohla zaujnout ty, kterým v ovocných čajích vadí. Vzhledem k absenci ibišku má nálev světle žlutou barvu, což není u ovocných čajů příliš obvyklé. Chuťově je docela zajímavý - v chuti je cítit nakyslost citronu i nasládlost, kterou mu dodává obsažená stévie. Naopak jsem necítila aroma medu avizované ve složení, spíš trochu chuť citronové kůry. Koupila jsem ho v Albertu za cenu kolem  40 Kč, ale Teekanne je značka, která je běžně k dostání v supermarketech,  takže myslím, že brzy bude skoro všude. V krabičce je  20 sáčků.

Ovoce na žížu  (Sonnentor)

Složení: šípek, pomerančová kůra (20 %), ibišek, malina (6 %), jablka (5 %), lesní jahody (2 %)
Voda - 100°.  Louhování - 10 min. 1 sáček - 200 ml čaje.
I tento čaj je docela novinka. Je z řady dětských čajů a část jeho surovin je z produkce ekologického zemědělství.  Barva nálevu je jako u většiny ovocných čajů tmavočervená, chuťově se mi bohužel zdál trochu nevýrazný - je takový obecně ovconý, lehce nakyslý.  V krabičce je 18 sáčků a stojí kolem 85 Kč. Já jsem čaj koupila ve firemní prodejně  Sonnentoru, jinak čaje této značky seženete nejspíš v prodejnách zdravé výživy, farmářských obchodech a obchodech s bio potravinami.

Zelený čaj (Nature promise)

Složení: zelený čaj
Voda - 80°.  Louhování - 2-3 min. 1 sáček - 250 - 300 ml čaje.
 Jde o čaj z ekologického zemědělstvi, který má navíc i certifikát UTZ (program pro udržitelné pěstování čaje, kávy a kakaa). Čaj má světlý žlutozelený nálev a příjemnou jemnou chuť. Já jsem si ho oblíbila jak teplý tak i studený.  Vzhledem k tomu, že značka Nature promise je  brand supermarketů Albert pro bio potraviny, je jasné, že ke koupi je právě v supermarketech Albert. Krabička s 20 sáčky vyjde na 40 Kč.

Černý čaj cejlonský (Apotheke)

Složení: černý  čaj
Voda - 100°.  Louhování - 3-5 min. 1 sáček - 250 - 300 ml čaje.
Firma Apotheke produkuje spíš ovocné čaje a bylinné čaje, ale asi před půl rokem  rozšířila sortiment i o černý čaj.  Má tmavohnědý nálev a charakterizovala bych ho jako běžný černý čaj, který nenadchne, ale neurazí. Čaje této značky bývají k dostání především v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Já jsem ho koupila na e-shopu lékarenského řetězce Dr. Max. V krabičce je 20 sáčků a stálá kolem 55 Kč.


 
Z této pětice mne nejméně zaujal čaj Ovoce na žížu od Sonnentoru. Nejvíc mi asi chutnal Zelený čaj Nature promise (což je ovlivněné tím, že já prostě zelené a černé čaje preferuji). Ale za vyzkoušení myslím stojí i novinka od Teekanne a ač nejsem velký milovník ovocných čajů, tak ty od Bercoffu podle mého rozhodně nejsou špatné.


28 komentářů:

  1. Stáni, díky za recenzi. Jsou ráda i za ovocné čaje, které sice nepiju, nicméně kupuju je kvůli dětem a návštěvám. Měj pohodový vstup do nového týdne i měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo a doufám, že pokud se necháš inspirovat, bude návštěvám chutnat.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za další přehlídku čajů. Doma jsem neměla ani jeden, ten italský citron určitě vyzkouším...
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že nebudeš zklamaná - mně přišel zajímavý.
      Měj se hezky

      Vymazat
  3. Tu novinku vyzkouším, protože ovocené čaje mám ráda, ale bez ibišku :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si právě říkala, že ten italský citron by mohl zaujmout ty, kterým nedělá ibišek dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Značku čajů Sonnentor mám ráda, doma mám teď pomerančový a je fakt moc dobrý :) Zbylé neznám nebo jsem nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Sonnentor kupuju málo - oni dělají hlavně ovocné a bylinné čaje a ty já tak úplně nevyhledávám (i když podle tohoto článku to nevypadá :D)

      Vymazat
  5. Super! Čaje miluju a v tomhle podzimním období o to víc. :D :)
    Děkuji za tipy, ovocné čaje mám moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Stáňo, zdravím. Já mám doma citronový italský, od někoho jsem ho dostala. Piju hlavně bylinkové, co si sama nasbírám. Ale těším se na vánoční, ty mě chutnají. Měj se moc hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já piju hlavně černé, ale protože sbírám čajové přebaly, tak se musím nějak popasovat i s tím, co jsem koupila kvůli přírůstkům do sbírky ;-). Jeden zimní tu teď mám nově, ještě jsem ho nestačila ochutnat, ale asi ho dám do příštího čajového okénka...
      Pěkný den

      Vymazat
  7. Hezký článek. Také mám ráda čaje a ráda je střídám. Mám ráda snad všechny druhy. Ovocné i bylinkové a občas i pravý čaj zelený, bílý, černý... Zásadně nekupuji ty laciné, kde mám pocit, že zametli podlahu a dali to do sáčku. Nejraději mám čaje sypané, které si připravím sama jak chci. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak sypané čaje jsou určitě kvalitnější, ale když já sbírám čajové přebaly, tak kupuju čaje kvůli nim... :D. Ale sypaným rozhodne nepohrdnu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Ráda bych zkusila ten Italian Lemon, citrus v čajích miluji. Od značky Bercoff jsem si kdysi kupovala čaje, ten jahodový neznám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bercoff mi přijde chuťově příjemně výrazný, je v něm cítit ovoce, nejen ibišek. Ten Italian lemon je chuťově zajímavý, trochu odlišný od většiny ovocných čajů (absence ibišku, naopak nasládlost po stévii).

      Vymazat
  9. Mám ráda Sonnentor, ale Na žížu neznám ))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žíža je poměrně nedávná novinka. Ještě mají Bylinky na žížu, ty jsem si nekoupila, protože já a bylinkové čaje...

      Vymazat
  10. Děkuji za představení novinek. Vzhledem k podzimu teď vyhledávám hlavně jablečné, švestkové či skořicové čaje :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    na čajové okénko jsem se moc těšila. Já jsem zrovna nemocná, mám brutální rýmu a kašel, takže piju čaj po litrech. Nemám doma takový výběr, takže zůstávám věrná tomu mému černému od Pickwicku, do kterého ještě dávám spoustu citronu a medu. Z tvého výběru mě dneska nejvíce zaujal ten Italský citron, ten by mi určitě chutnal.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já když mám rýmu, tak mi všechny čaje chutnají v podstatě stejně :D. Ale italský citron je zajímavý, tak ho zkus, až budeš zdravá.
      Měj se fajn a brzo se uzdrav

      Vymazat
  12. To je teda pestrá nabídka, já se musím poohlédnout po dobrém ovocném pod stromeček.
    Přeji hezké dny. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak pokud chceš něco v sáčcích, tak čaje od Bercoffu nejsou špatná volba (mají nějaký s vánočním laděním, tuším, že se jmenuje Zimní večer). Jinak je určitě výběr v Oxalisu - sypané s kousky ovoce.

      Vymazat
  13. Ty sety krásné, to miluji. Cejlonský černý čaj by to u mne vyhrál. Pro mne zimní období začíná, když si čaj černý trochu osladím a ocitronuji. ☺♥ Krásné podzimní dny milá Stáňo.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já si zas v zimě občas dávám ty vánoční - ovocné s různým kořením, i když normálně piju hlavně černý a zelený.
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Čaje Bercroff z Lidlu jsem si teď hodně oblíbila a postupně zkouším. Také bych mela nachystat článek. Vyhovuje mi, že nejsou tak kyselé, což mě hodně u ovocných čajů odrazuje.
    Měj se pěkně, Sabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, jestli ti vadí kyselost, tak zkus ten Italian lemon od Teekanne - není v něm ibišek, který hodně lidem právě v čaji vadí.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)