čtvrtek 16. ledna 2020

Vildštejn

Jako cíl výletu jsme si letos vybrali hrad Vildštejn, který leží téměř na hranicích s Německem, asi 50 km severozápadním směrem od Mariánských Lázní.
Ač jde o hrad poměrně neznámý, patří Vildštejn mezi nejstarší hrady v českých zemích (byl založen někdy kolem r. 1200). Byl postaven v románském stlu, později byl přestavován ve stylu gotiky a renesance a v předhradí byl postaven renesanční zámeček. Vystřídala se celá řada rodů, po druhé světové válce ho poslednímu majiteli zkonfiskoval stát. V jeho "péči" byl hrad i zámek totálně zdevastován a hrozila mu demolice. Po r. 2000 přešel do soukromého majetku a je postupně rekonstruován. 


Jako výchozí místo našeho výletu jsme si vybrali obec Velký Luh, kde jsme zaparkovali u vlakové zastávky a vyrazil po červené turistické značce do městečka Skalná, ve  které se hrad Vildštejn nachází. Patří mezi hrady, které jsou otevřeny i mimo sezónu (i to byl jeden z důvodů, proč jsme si ho vybrali jako cíl). Na hradě je nevelká expozice o historii hradu, o vězeňství (Vildštejn byl po nějakou dobu sídle okresního soudu), muzeum hasičské techniky a restaurace. V novější, zámecké budově ještě probíhá rekonstrukce, zatím je tam k nahlédnutí expozice středověké kovárny.






A ty kosti na fotce - ty  se našly  zazděné na hradě. Podle pověsti jde o ostatky jedné z dcer z rodu Trautnberků, kterým patřil hrad v 17. století. Byla obviněna z čarodějnictví a měla být upálena. Podle jedné veze ji dal na hradě zazdít otec, pravděpodobnější ale je, že se prostě skrývala a po smrti byly ukryty i její ostatky, protože při odsouzení  čarodějnictví hrozilo kromě upálení dotyčné i zabrání majetku.



Ze Skalné jsme pokračovali po modré podél potoka Sázek s malou odbočkou k pramenu Kyselka (ten je už v Německu) až na rozcestí Neuhaus. Odtud jsme se po žluté vydali kolem Šneckého rybníka zpět  do Velkého Luhu. 






Na závěr pár praktických informací - většina trasy vede lesem v podstatě po lesních cestách nebo pěšinkách, je tedy určena spíš pro turisty v pohorách, jinak je ale nenáročná, bez nějakého výraznějšího převýšení.  Vstupné na hrad je 150 Kč za dospělého, šli jsme bez průvodce, jen s informačním listem. Občerstvení je možné ve Skalné - jednak je restaurace přímo na hradě a další (otevřená) byla kousek od něj a na další dvě jsme viděli směrovky. Pak už tedy nikde nic...Návštěvu hradu je možné spojit i s výrazně kratší procházkou - od hradu jsou vyznačeny dva vycházkové okruhy o délce cca 4 km, resp. 6 km.



Ušli jsme asi 14,5 km s převýšením 260 výškových metrů.


30 komentářů:

  1. Přiznám se, že hrad neznám, snad mě omlouvá, že je to na druhém konci republiky ;)
    Stavba vypadá opravdu krásně, je dobře, že se opravuje.
    Pěkný výlet jste měli.
    Krásný pátek a super víkend. Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jsem o tomhle hradu nic netušila až do doby, než jsem začala hledat, kam se letos z Mariánek vypravíme na výlet. A to máme v západních Čechách chatu :). Ale moji chlapi oba znali městečko Skalná, kde hrad je - narodil se tam Pavel Nedvěd (a fotbal je u nás sport nr. 1)

      Vymazat
  2. Nevím, jestli se tam někdy podívám, tak jsem ráda za Tvoje fotky a povídání. Je moc dobře, že probíhá rekonstrukce, stavba vypadá zajímavě.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem ráda za každý hrad nebo zámek, který najde majitele, který se ho snaží nějak smysluplně využít.

      Vymazat
  3. Líbí se mi, že nepatří k hradům, které jen tak chátrají. Vypadá moc hezky. Nikdy jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, je to takový příjemný cíl na výlet - prohlídka, restaurace, v okolí vycházkové trasy, pod hradem rybníček s kachami...

      Vymazat
  4. Stáňo, musím říct, že jsem o hradu asi nikdy neslyšela. Ale rozhodně, je-li člověk v těchto končinách, stojí za výlet. Děkuji za procházku zadumanou krajinou a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle je myslím jeden z hodně málo známých hradů. Já si ho našla na mapě, když jsem pátrala, co je v okolí Mariánek všechno k vidění. Hezký den i tobě

      Vymazat
  5. Stáni, díky za reportáž z místa, kde jsem nikdy nebyla a vzhledem k mým problémům se tam už asi nikdy nepodívám. Jsem ráda, že mohu navštěvovat nová místa tvým prostřednictvím a vy jste velcí turisté! Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se ti výlet s námi líbil. Já zas s tebou chodím ráda na výstavy ;-). Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Stáni, moc ráda jsem se s tebou dodatečně prošla na západě republiky, kterou neznám. Jsem moc ráda, že jsem se tam s tebou mohla podívat. Co místo, to skvost, jak jinak.
    Měj se hezky i doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že tě náš výlet zaujal. Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Stáni, úžasný výlet s nádhernými zastávkami. Hrad neznám, ale moc se mi líbí a je dobře, že nebyl zbourán. Byla by ho škoda.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, na část budov prý už byl vystavený demoliční výměr... Je fajn, že k tomu nedošlo, byla by to škoda. Díky soukromému majiteli celá budova docela ožila

      Vymazat
  8. Marcela - Nordic Passion18. ledna 2020 v 17:27

    Hezký výlet jste si udělali, hrad neznám, je fajn, že se najdou lidi, kteří se pustí do záchrany takových skvostů. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tohle opravdu není žádný známý hrad. Ale nechat ho zchátrat by byla určitě škoda.

      Vymazat
  9. Ahoj, Stáňo,
    zase parádní výlet, západní Čechy téměř neznám, ani tento hrad, takže je to dobrý tip na výlet. Budeme mít teď s mamkou jarní prázdniny a chceme taky někam vyrazit, takže se díváme na místa, která jsou otevřená celoročně. Hodně se mi líbí fotky z procházky lesem:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, celoročně je otevřený i hrad v Lokti (aspoň tedy loni byl - byli jsme tam právě taky v lednu) a určitě stojí za prohlídku, stejně jako celé městečko. V lese to bylo takové opuštěné a romantické, nikde nikdo :) (a občas mokřina jak z Krále Šumavy)

      Vymazat
  10. Tak jsem zase díky tobě chytřejší. Tohle zajímavé místo vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, řekla bych, že ho zná málokdo - já ho taky objevila až teď.

      Vymazat
  11. To mám vždycky radši, když je možnost si koupit lístek na hrad bez průvodce a člověk dostane nějakého papírového průvodce :) Aspoň si pak každý může prohlédnout to, co ho zajímá.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My taky dáváme samostatnému popocházení přednost :)

      Vymazat
  12. Hrad vůbec neznám, ale je dobře, že se pomalu rekonstruuje. Mrzí mě, že je od nás tak daleko, je to hezký tip na výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výlet to byl fakt pěkný. Tak třeba tě tam nakonec někdy cesty zavedou

      Vymazat
  13. Páni já si ani nevzpomínám, kdy jsem byla naposled na zámku. :) Muselo to být moc prima, akorát chodit by se mi v té kose moc nechtělo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My chodíme rádi a počasí ten víkend nijak hrozné nebylo, akorát bylo docela vlhko, takže byl problém si někde sednout (nakonec jsem svačila na hraničním patníku vypodložená složenou rezervní mikinou :-D)

      Vymazat
  14. Zajímavý hrad. Škoda, že se nedochovaly části hradu v původním románském slohu, moc si původní hrad nedokážu představit. Každopádně skvělý tip na výlet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že většina hradů se v průběhu let přestavovala, takže těch čistě románský bude málo (pokud vůbec nějaké). Jinak výlet to byl moc fajn.

      Vymazat
    2. Právě proto mě ta informace zaujala, když jsem si uvědomila, že "románský" hrad jsem neviděla vlastně nikdy žádný...

      Vymazat
    3. Zbytky románských staveb jsou myslím na hradě v Chebu, i když byl taky přestavován a dostavován. A hradní kaple (která vůbec nevypadá jako kaple) na jeho nádvoří je románsko-gotická. Jinak se mi ale taky v souvislosti s románským slohem vybavují samé rotundy :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)