K tomuto moučníku mne svým receptem inspirovala
Jitka na svém blogu Jen tak mimochodem… Na podobném principu jsme doma kdysi
dorty dělávali – ze zakysané smetany nebo z tvarohu se želatinou. Tady je
v jedné z hlavních rolí pudink, což mne docela zaujalo, a rozhodla
jsem ho vyzkoušet taky. Jen Jitčino dávkování bylo na klasickou dortovou formu,
což se mi pro nás zdálo moc. Takže jsem volila poloviční dávku a jinou
formu (klasická dortová na poloviční dávku byla velká a menší dortovou).
Suroviny
250 g polotučného tvarohu
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink
3-4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
plechovka broskvového kompotu
sáček dětských piškotů
Postup je jednoduchý – z mléka, pudinkového
prášku a cukru jsem uvařila klasickým způsobem pudink. Povrch
pudinku jsem pokryla potravinářskou folii (aby se nevytvořil
škraloup) a nechala jsem ho vychladnout. Do tvarohu jsem metličkou zašlehala
vanilkový cukr a pak po lžících vychladlý pudink (a trochu jsem hmotu
ještě přisladila). Formu jsem vyložila potravinářskou folií a začala jsem
vrstvit – střídavě tvarohovopudinkovou hmotu, piškoty a na menší kousky
pokrájené kompotované broskve. Pokud se skládá do dortové formy, tak se
začíná piškoty, které vytvoří dno dortu. Já jsem zvolila formu, ze které se
hotový moučník vyklápěl, takže jsem začala vrstvou tvarohu s pudinkem a
končila jsem piškoty rovnou stranou nahoru. Zaplněnou formu jsem přetáhla
potravinářskou folií a nechala jsem moučník odležet v lednici přes
noc. Druhý den jsem ho pomocí folie vyklopila, ozdobila zbylými broskvemi
a pak už jen podávala.
Musím říci, že na vyklápění z formy není tenhle moučník úplně stabilní, takže výsledný dojem na talířku není nic extra (což mu ovšem neubírá na chuti). A protože velikost do dortové formy by pro nás byla fakt moc, příště zřejmě tento recept transformuji do podoby vrstvených pohárů. Ale jinak u nás měl úspěch, takže - Jitko, díky za recept.
Stáni, podobný jsem dělávala, když byly děti malé a už dlouho jsme ho neměli. Jen místo broskví jsem přidávala mandarinky. Děláš mi chutě, asi si budu muset recept oživit.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. D.
Dášo, pro mne byla ta kombinace tvarohu s pudinkem novinkou. A osvědčila se
VymazatDělám doma něco podobného, vždy je to výborné. :-)
OdpovědětVymazatMartino, taky nám to chutnalo.
VymazatLetní odpoledne, vychlazený moučník a káva ... uchovám v paměti, tyhle rychlovky jsou skvělá a vždy vítaná mlska.
OdpovědětVymazatSimi, máš pravdu, že na léto to bude opravdu fajn moučník. Třeba s čerstvými jahodami nebo borůvkami.
VymazatStáni, já si vzpomínám, že podobné deserty jsem dělávala často dětem, když byly malé. I jablečný s pudinkem a piškoty a nahoru šlehačka a bylo to vynikající. Při tvým fotkách se mi sbíhají sliny. Měj pěknou sobotu.
OdpovědětVymazatMarti, ten jablečný s pudinkem dělám docela často, hlavně pokud se nám urodí jablka. Já mám na syrová alergii, takže každé tepelné zpracování se hodí. Občas to dělám i bez piškotů, jen jako lehký dezert do skleničky (třeba i do práce)
VymazatHezký den
Už jsem to psala u Jitky, tenhle krém dělám do skleniček, využívám jak kompotované, tak mražené ovoce. Vždycky se to sní rychle :o)
OdpovědětVymazatStáňo, měj hezkou sobotu, Helena
Heleno, já to pro nás příště budu taky dělat určitě do skleničky - bude to pohodlnější. Jako dort jedině z původní Jitčiny dávky a do rozvírací formy. To vyklápění tomu nedělalo tak úplně dobře.
VymazatHezký den
Mamka dělávala z piškotů, zakysané smetany (půlka byla s kakaem) a domácím metuňkovým kompoten.
OdpovědětVymazatMoučníky za studena se nikdy neomrzí ;)
Krásný víkend.
Ilono, ten ze zakysané smetany jsme občas dělávali taky - většinou s jahodami a banánem. Většinou jsou tyhle moučníky za studena lehké a jednoduché na přípravu, takže jsou v oblibě.
VymazatKdyž byli kluci malí, tak jsem podobné dobroty dělávala často. Vnoučata nějak na tento druh desertů nebyla a nejsou, takže už jsem dlouho nic takového nespáchala. Ale co není, to může být, že :-).
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hanko, já taky dělávala moučníky víc, když byl syn doma. Teď už je dělám míň, jak jsme sami, není tolik konzumentů.
VymazatStáňo, jsem ráda, že se povedl. A vypadá jako řez místo dortu, taky super nápad.
OdpovědětVymazatPěkný víkend.
Jitka
Jitko, ještě jednou díky za recept. Podoba řezu byla taková "z nouze ctnost" - z litru pudinku a půl kila tvarohu bychom moučník s manželem nesnědli...
VymazatNo mnam, to bych si dala:-). M.
OdpovědětVymazatMarcel, je to jednoduché a dobré. A i docela zdravé. Takže vyzkoušej...
VymazatStání, jsi šikulka. Hned bych si dala, děláš mi chutě .o)
OdpovědětVymazatPrima dny
K.
Katko,dobré to bylo. Manžel tomu začal pracovně říkat "pribináčkové řezy" - prý mu to chuťově toho pribináka připomíná :-)
VymazatJéééé ty bych si hned dala.
OdpovědětVymazatDíky za připomenutí dávno zapomenutého receptu.Eva
Evi, hlavní díky patří Jitce, u které jsem recept objevila.
VymazatTo je opravdu snadné a chutné :) já mám takové dezerty moc ráda.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Je to opravdu rychlé - čistého času to zabere tak čtvrthodinu, ale musí se počítat s chladnutím pudinku a taky s proležením (nechala jsem to přes noc).
VymazatMňam, já přesně miluji tyto typy dezertů!
OdpovědětVymazatJá mám tyhle dezerty taky ráda - jsou takové osvěžující
VymazatTohle je klasika, kterou už jsem léta nedělala :-)
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Míšo, pro mne byla kombinace tvaroh+pudink nový objev :)
VymazatPodobný doma dělám a nemůžu si ho vynachválit. Miluje ho i přítel, který sladké moc nemusí 😊
OdpovědětVymazatWantBeFitM
U nás podobně - manžel není velký milovník tvarohu, ale taddy taky hlásil, že mu to chutná.
VymazatDěláme doma něco velmi podobného a broskve u mě vždy zaručují úspěch :)
OdpovědětVymazatTaky mám broskve ráda - do moučníku jsou myslím hodně dobrá volba.
Vymazat