pátek 31. ledna 2020

Tvarohové řezy za studena

K tomuto moučníku mne svým receptem  inspirovala Jitka  na svém blogu Jen tak mimochodem… Na podobném principu jsme doma kdysi dorty dělávali – ze zakysané smetany nebo z tvarohu se želatinou. Tady je v jedné z hlavních rolí pudink, což mne docela zaujalo, a rozhodla jsem ho vyzkoušet taky. Jen Jitčino dávkování bylo na klasickou dortovou formu, což se mi pro nás zdálo moc. Takže jsem volila  poloviční dávku a jinou formu (klasická dortová na poloviční dávku byla velká a menší dortovou).


Suroviny
250 g  polotučného tvarohu
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink
3-4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
plechovka broskvového kompotu
sáček dětských piškotů
  

Postup je jednoduchý –  z mléka, pudinkového prášku  a cukru jsem uvařila  klasickým způsobem pudink. Povrch pudinku  jsem pokryla  potravinářskou folii (aby se nevytvořil škraloup) a nechala jsem ho vychladnout. Do tvarohu jsem metličkou zašlehala  vanilkový cukr a pak po lžících vychladlý pudink (a trochu jsem hmotu ještě přisladila). Formu jsem vyložila potravinářskou folií a začala jsem vrstvit – střídavě tvarohovopudinkovou hmotu, piškoty a na menší kousky pokrájené kompotované broskve.  Pokud se skládá do dortové formy, tak se začíná piškoty, které vytvoří dno dortu. Já jsem zvolila formu, ze které se hotový moučník vyklápěl, takže jsem začala vrstvou tvarohu s pudinkem a končila jsem piškoty rovnou stranou nahoru. Zaplněnou formu jsem přetáhla potravinářskou folií a nechala jsem moučník odležet  v lednici přes noc.  Druhý den jsem ho pomocí folie vyklopila, ozdobila zbylými broskvemi a pak už jen podávala. 


Musím říci, že na vyklápění z formy není tenhle moučník úplně stabilní, takže výsledný dojem na talířku není nic extra (což mu ovšem neubírá na chuti). A protože velikost do dortové formy by pro nás byla fakt moc, příště zřejmě tento recept  transformuji do podoby vrstvených pohárů. Ale jinak u nás měl úspěch, takže - Jitko, díky za recept.


32 komentářů:

  1. Stáni, podobný jsem dělávala, když byly děti malé a už dlouho jsme ho neměli. Jen místo broskví jsem přidávala mandarinky. Děláš mi chutě, asi si budu muset recept oživit.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, pro mne byla ta kombinace tvarohu s pudinkem novinkou. A osvědčila se

      Vymazat
  2. Dělám doma něco podobného, vždy je to výborné. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Letní odpoledne, vychlazený moučník a káva ... uchovám v paměti, tyhle rychlovky jsou skvělá a vždy vítaná mlska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, máš pravdu, že na léto to bude opravdu fajn moučník. Třeba s čerstvými jahodami nebo borůvkami.

      Vymazat
  4. Stáni, já si vzpomínám, že podobné deserty jsem dělávala často dětem, když byly malé. I jablečný s pudinkem a piškoty a nahoru šlehačka a bylo to vynikající. Při tvým fotkách se mi sbíhají sliny. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ten jablečný s pudinkem dělám docela často, hlavně pokud se nám urodí jablka. Já mám na syrová alergii, takže každé tepelné zpracování se hodí. Občas to dělám i bez piškotů, jen jako lehký dezert do skleničky (třeba i do práce)
      Hezký den

      Vymazat
  5. Už jsem to psala u Jitky, tenhle krém dělám do skleniček, využívám jak kompotované, tak mražené ovoce. Vždycky se to sní rychle :o)
    Stáňo, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já to pro nás příště budu taky dělat určitě do skleničky - bude to pohodlnější. Jako dort jedině z původní Jitčiny dávky a do rozvírací formy. To vyklápění tomu nedělalo tak úplně dobře.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Mamka dělávala z piškotů, zakysané smetany (půlka byla s kakaem) a domácím metuňkovým kompoten.
    Moučníky za studena se nikdy neomrzí ;)
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, ten ze zakysané smetany jsme občas dělávali taky - většinou s jahodami a banánem. Většinou jsou tyhle moučníky za studena lehké a jednoduché na přípravu, takže jsou v oblibě.

      Vymazat
  7. Když byli kluci malí, tak jsem podobné dobroty dělávala často. Vnoučata nějak na tento druh desertů nebyla a nejsou, takže už jsem dlouho nic takového nespáchala. Ale co není, to může být, že :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já taky dělávala moučníky víc, když byl syn doma. Teď už je dělám míň, jak jsme sami, není tolik konzumentů.

      Vymazat
  8. Stáňo, jsem ráda, že se povedl. A vypadá jako řez místo dortu, taky super nápad.
    Pěkný víkend.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ještě jednou díky za recept. Podoba řezu byla taková "z nouze ctnost" - z litru pudinku a půl kila tvarohu bychom moučník s manželem nesnědli...

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Marcel, je to jednoduché a dobré. A i docela zdravé. Takže vyzkoušej...

      Vymazat
  10. Stání, jsi šikulka. Hned bych si dala, děláš mi chutě .o)
    Prima dny
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko,dobré to bylo. Manžel tomu začal pracovně říkat "pribináčkové řezy" - prý mu to chuťově toho pribináka připomíná :-)

      Vymazat
  11. Jéééé ty bych si hned dala.
    Díky za připomenutí dávno zapomenutého receptu.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, hlavní díky patří Jitce, u které jsem recept objevila.

      Vymazat
  12. To je opravdu snadné a chutné :) já mám takové dezerty moc ráda.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu rychlé - čistého času to zabere tak čtvrthodinu, ale musí se počítat s chladnutím pudinku a taky s proležením (nechala jsem to přes noc).

      Vymazat
  13. Mňam, já přesně miluji tyto typy dezertů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyhle dezerty taky ráda - jsou takové osvěžující

      Vymazat
  14. Tohle je klasika, kterou už jsem léta nedělala :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, pro mne byla kombinace tvaroh+pudink nový objev :)

      Vymazat
  15. Podobný doma dělám a nemůžu si ho vynachválit. Miluje ho i přítel, který sladké moc nemusí 😊

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás podobně - manžel není velký milovník tvarohu, ale taddy taky hlásil, že mu to chutná.

      Vymazat
  16. Děláme doma něco velmi podobného a broskve u mě vždy zaručují úspěch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám broskve ráda - do moučníku jsou myslím hodně dobrá volba.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)