úterý 7. března 2023

Vypáleno 8

Sice už je pomalu začínají prodlužovat dny, ale pořád jsou ještě sychravé večery, kdy je příjemné zapálit si doma pro atmosféru svíčku. Takže to netrvalo moc dlouho a je  tu několik dalších vypálených kousků. Najdete tu svíčky vonné i nevonné a taky jeden aromaolejíček.
 
 
 
Winter Spices (Sweet Home)

Svíčku jsem koupila v povánočních slevách v Rossmannovi (za asi 40 Kč jsem ji tam prostě nemohla nechat). Vůně jablka se skořicí je taková zimní, tak jsem si řekla, že ji vypálím dokud je na ni to správné období.  Vůně byla taková autenticky "štrůdlová" - prostě vyvážená kombinace jablka a skořice. Její intenzita byla akorát - provoněla pokoj, ale nebyl to žádný bolehlav. Měla hezký barevný potah se zimně laděným motivem jablke a skořice a vyhořela opravdu až do dna. Za tu cenu to byl rozhodně dobrý kup.
 
No name svíčka 

Tuhle svíčku jsem dostala už před  časem  od jedné kolegyně i se svícnem, ve kterém je vyfocená.  Nějakým nedopatřením zůstala v práci, kde jsem ji i se svícnem objevila a odnesla si je domů. Svíčka měla docela zajímavou starorůžovou barvu (na fotce vyšla trochu zkreslená). Byla bez vůně. Hořela velmi dobře, vůbec nekapala a vyhořela úplně bez zbytku (zůstal z ní jen kousek knotu).

Aesta
 
I tuhle svíčku jsem dostala jako  dárek - k Vánocům (dokonce od stejné kolegyně). Jde o výrobek malé firmy, která svíčky prodává hlavně přes e-shop (a její svíčky podle toho, jak jsem koukla na jejich stránky koukla, patří do vyšší cenové kategorie). Jsou ze sojového vosku, skleněný obal je z vinné lahve a měla by se po vypálení svíčky dát použít na pití (což jsem ještě nevyzkoušela, protože jsem se nedostala k tomu, abych z ní vydolovala zbytky vosku). Hořela hezky a vydržela docela dlouho.  Vůni měla takovou trochu těžší,  bylo trochu znát pačuli, ale protože intenzita byla tak akorát, tak se mi nakonec líbila. A heslo na skleničce "Množství vypitých lahví vína a vypálených svíček se nepočítá" mne pobavilo.

Glasbjork (IKEA)

Další z trojice svíček, kterou jsem dostala v sadě od synovy přítelkyně (první tady). V porovnání se světlou ze stejné sady hořela hůř, dost často se knot topil v rozpuštěném vosku, ke  konci už jsem ho už musela odlévat, jinak by se utopil úplně. I její světlo bylo míň výrazné, protože prohořívala uvnitř a tak nebylo přes krustu tmavého vosku vidět. Ale neroztékala se a měla celkem výdrž, ale na druhou stranu vosk zdaleka nevyhořel všechen. Vůně cedrového dřeva a vanilky byla příjemná, ale hodně jemná, moc místnost neprovoněla. Na foce ji máte zapálenou i nezapálenou - pokaždé vypadá trochu jinak...
 
Litsea cubeba (Salus)

Tenhle vonný olejíček je moje nejoblíbenější vůně, kterou dávám do aromalampy v kanceláři. Koupila jsem ho myslím v DMku a stál kolem 90 Kč. Má krásnou svěží vůni s citronovým nádechem a už pár kapek kápnutých do vody v aromalampě mi krásně provonělo kancelář. Už mám koupené další balení. Vůni litsea cubeba už jsem zkoušela od různých značek, ale tahle je rozhodně nej...

🔥
 
Tentokrát mne trochu zklamala svíčka z IKEA, především tím, jak se jí ke konci neustále topil knot. Ostatní svíčky byly fajn a byla jsem s nimi spokojená.  Pokud jde o vůni, tak rozhodně vede olejíček, ze svíček  se mi pak nejvíc líbila ta jablečno-skořicová.

30 komentářů:

  1. Tak to je trochu překvapení, a ne milé - svíčky z Ikea většinou hoří bez problémů.
    Taky pálím čisté, většinou bílé dlouhé svíce (Rossmann nebo Ikea), je to zase trochu něco jiného, vypadá to slavnostněji.
    Stáňo, děkuji za tvůj přehled a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, možná vadný kus. Světle šedá ze stejné řady hořel v pohodě.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Já mám tentokrát taky dost vypálených svíček. Nejvíce miluji svíčky, které mi provoní byt :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď pálím YC, kterou jsem koupila před Vánoci a ta voní moc pěkně.

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni, ta "vinná" svíčka vypadá skvěle. Já takhle ze svíčky mám hrneček na capuccino, úplně přesně velikostně odpovídá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, hrneček má můj muž od nějaké čokopěny (tu jsem tedy snědla já) a je to jeho nejoblíbenější :D

      Vymazat
  4. Zaujala mě svíčka od značky Aesta, moc se mi líbí nápad na využití vinných lahví a nápis na ní je prostě dokonalý :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, moc se mi líbí svíčka od firmy Aesta, která má ještě bonus v tom, že se její obal dá ještě dál používat.
    Já koupila svíčky ve slevě v Globusu, bohužel voní jen když nehoří. Ale zase taková tragédie to není, líbí se mi to její světýlko.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mně taky nijak zásadně nevadí, když svíčka voní málo. Pálíme i kvůli atmosféře, vůně je fajn bonus :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. mě svíčka vždy potěší...Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Já dopálila YC třešeň a byla jsem naštvaná, když knot vyhořel, ale vosku tam zbylo ještě čtvrtka. Teď aktuálně pálím nějaký pomeranč neznámé značky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi u svíčky ve skle stalo, že knot shořel a vosku zbylo ještě poměrně dost. Ale nebyla to YC, ale značka Provence koupená v Rossmannu. Ale obal byl podobný...
      Teď pálím právě YC, tak uvidím, jak to bude s vyhořením

      Vymazat
  8. Nice post. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  9. Mám doma ten samý olejíček a vůně je skvělá. Objevila jsem ho minulý rok na některém z blogů a jsem s vůní moc spokojená. Také ráda pálím svíčky, Přes zimu doma a v létě večer v altánku na zahradě. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, olejíček jsi mohla objevit i u mne - já už mám několikátý a určitě jsem ho aspoň jednou dávala i sem na blog.
      Hezký den

      Vymazat
  10. Stáni, i já pořád pálím svíčky a ráda, patří to k zimě i jaru. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dokud je sychravo, pálíme. A že tedy dneska sychravo je.
      Hezký den

      Vymazat
  11. Tu zimní svíčku jsme taky jednou měli :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji tuším před rokem kupovala kolegům do vánočních balíčků a vzala jsem tenkrát i pro sebe, takže jsem věděla do čeho jdu :)

      Vymazat
  12. Svíčky Aesta neznám, ale kouknu, moc mě zaujaly. Milé od kolegyně. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kolegyně dárky fakt vybírat umí - ona ta dlouhá svíčka ve hvězdicovém svícnu je od ní :) taky, jen z jiného roku.

      Vymazat
  13. Já letos svíčky vyráběla se synem, takže zásobu mám celkem slušnou a pálím o sto šest :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jednu domácí svíčku dostala teď od máminy kamarádky. Sama jsem je vyrábět nikdy nezkoušela.

      Vymazat
  14. Svíčky přes zimu také pálím o sto šest, ale jak teď přijde jaro, tak moje spotřeba zase nebude tak velká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mne s jarem spotřeba svíček taky klesá. Co je konstantní, je spotřeba aromaolejíčků, kterými se v práci snažím trochu přebít "vůně" ze závodky (mám okna kanceláře přímo nad ní).

      Vymazat
  15. Ahoj Stáni,
    z tvého výběru znám jen olejíček, který mám taky ráda a kupuji si ho pravidelně.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, olejíček je můj top v práci. Už tam mám další balení a nebude trvat dlouho a zas bude v článku :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)