pátek 3. března 2023

Jiří Březina - Mizení


 První detektivka od Jiřího Březiny se mi líbila, takže když jsem na e-shopu knihkupectví Dobrovský narazila na jeho další příběh, který byl zrovna ve slevě, tak jsem nezaváhala. Stejně jsem měla vygenerovaný poukaz z věrnostního programu, který jsem potřebovala vyčerpat. Sice čtu řadu s kriminalistou Tomášem Volfem od konce, ale protože jsou to jednotlivé příběhy, tak to tolik nevadí.
 
 
 
V této detektivce se prolínají vlastně tři příběhy ... 
Ten první se točí kolem vyšetřování požáru  napůl vybydleného statku v, při kterém zahynou jeho obyvatelé, včetně nemluvněte. Vyšetřování ukáže, že požár byl založen úmyslně a na zdi statku najdou kriminalisté  nasprejovaný nápis "Smrt cikánům". Vše nasvědčuje tomu, že jde o zločin s rasistickým motivem a tak se Tomáš Volf při vyšetřování spojuje s kolegy z oddělení boje proti extremismu. Jenže jak vyšetřování postupuje dál, ukazuje se, že vše nemusí být, jak to vypadá. Zvlášť poté, co Tomáši Volfovi dá někdo rázně najevo, že do některých věcí nemá strkat nos.
Druhý příběh se odehrává v Českých Budějovicích, kde u dveří krizového centra pro děti zazvoní chlapec, který tvrdí, že mu někdo vyměnil rodiče. Posléze se navíc ukáže, že jde o jediného člena rodiny, který přežil tragický výbuch plynu v rodinném domku. A "sociálka" se poněkud nelogicky snaží urychleně  chlapce přesunout do diagnostického ústavu a zamezit jeho kontaktu s pracovníky centra.  Pro organizaci, která  krizové centrum provozuje, pracuje jako soukromá vyšetřovatelka Eva Černá, bývalá kolegyně Tomáše Volfa. Snad proto, že  je těhotná, Evu chlapcův  osud zasáhne a snaží se zjistit, jak to vlastně s jeho rodiči bylo.
A třetí příběh je příběhem Honzy, který neumí vyjít s penězi,  a jeho přítelkyně Petry. Honzu neuvážená půjčka na vytoužený mobil přivede do problémů s lichváři a vymahači dluhů. Nakonec přesvědčí svou přítelkyni k přijetí nabídky, jak svou ožehavou situaci vyřešit vstkutku neobvyklým způsobem.
 

Jednotlivé dějové linie se v knize pravidelně střídají, aniž jsou odlišeny samostatnými kapitolami. Možná to může některé čtenáře mást, ale já jsem si docela rychle zvykla a neměla jsem s tím větší problém.  Samotný děj nemá žádné velké zvraty - je to takové klasické vyšetřování, ale i tak mne udržel v napětí. A jak naznačuje anotace, řešení všech tří příběhů je temnější než se ze začátku zdálo. Závěr vyšetřování týkající se požáru statku mi přišel trochu uspěchaný a nedotažený (ty dva ostatní příběhy měly závěr jasný, byť tedy ne úplně optimistický), ale jinak se to celkem svižně napsaná detektivka. Aspoň mně se líbila a chystám  se podívat se i po autorových zbývajících knihách.
 
 

Anotace

Temný případ od dvojnásobného držitele ceny za nejlepší českou detektivku.
Tomáš Volf řeší nejotřesnější případ své kariéry. Na opuštěném statku zemře v den výročí Hitlerova narození několik lidí. Jde o zločin s rasistickým podtextem, nebo o snahu vytvořit falešnou stopu? Na dětské krizové centrum zazvoní uprostřed noci dezorientovaný chlapec. Tvrdí, že mu někdo vyměnil rodinu za cizí lidi. Když se však o situaci začne zajímat soukromá vyšetřovatelka Eva Černá, jeho zdánlivé blouznění se rýsuje v děsivých detailech.
Vydalo nakl. Motto v r. 2021,  336 stran


23 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi zajímavé knihy. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Marcela - Nordic Passion4. března 2023 v 7:02

    Zní to zajímavě, takove pribehy ze zivota, to mam rada. Hezky vikend, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, po všech thrillerech se spoustou krve neškodí někdy detektivka z tuzemského prostředí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Spisovatele už mám na seznamu do knihovny od Tvé minulé recenze, takže pokud bude možnost, přečtu si.
    Pěkný klidný víkend, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak snad se bude líbit. Já se chystám taky přečíst si i jeho ostatní knížky.
      Hezký víkend i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, děkuji za báječně zpracovanou recenzi na další Březinovu knihu. 👍👍 Už jsem si autora poznamenala a rozhodně se po jeho knížkách podívám.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, jsem ráda, že se článek líbil. Snad se bude líbit i Březina :).
      Hezký den

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, moc pěkně vyvedená recenze. Já autora skoro neznám, ale já tu českou literaturu moc nečtu no :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já tohoto autora objevila náhodně nedávno. Po Klevisové druhý český autor detektivek, ktery mne výrazněji zaujal.

      Vymazat
  6. Já na ty české autory detektivek asi nejsem, ani tato mě nijak zvlášť nezaujala :(

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dobrou českou detektivku přečtu ráda. A Březina určitě patří k těm lepším :)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze, i když takové žánry nečtu, tak zní dobře :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že tenhle tip knížek tebe moc neláká. Ale díky za pochvalu .)

      Vymazat
  8. Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni, na tohoto autora jsi mě rozhodně nalákala. Zkusím se po něm podívat v knihovně, popřípadě si možná pořídím nějakou eknihu.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, když vydržíš, než ty knížky přečte máma, které jsem je půjčila, tak ti je pošlu.
      Hezký den

      Vymazat
  10. Nezní to úplně špatně, docela si mě nalákala :-) A upřímně jsem nikdy od českého autora detektivku nečetla, tak jsem zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ony české detektivky jsou různé úrovně, už jsem se několikrát i spálila (naštěstí u knížek z knihovny), ale Březina (a pak Klevisová) se mi líbí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Autora neznám, ale má zajímavou obálku knihy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)