čtvrtek 9. března 2023

Jeffery Deaver - Sběratel kůží

 Sběratel kůží není úplná novinka, v českém překladu poprvé   vyšel  už skoro před deseti lety. Ale my jsme  s manželem ani jeden tuto knížku nečetli, takže když jsem na její nové vydání narazila před Vánoci v knihkupectví, koupila jsem ji manželovi jako vánoční dárek. A poté, co ji manžel dočetl, jsem se do ní pustila i já.



 
Rhyme Lincoln, bývalý detektiv, který kvůli úrazu ve službě skončil na vozíku, a policistka Amélie Sachsová, se od doby, kdy se poprvé setkali na případem Sběratele kostí,  stali nejen pracovními partnery a  vyřešili už spolu řadu zapeklitých případů. Ten další začíná smrtí prodavačky Chloe, kterou někdo ve sklepě zatáhl do podzemního tunelu za sklepem a tam ji na břicho vytetoval slovo „druhého“. Místo klasického tetovacího inkoustu však použil jed, takže oběť za velkých bolestí zemřela.  A Chloe je jen první z řady obětí, které spojuje jednal způsob  vraždy - tetování za použití prudkého jedu, ale také neobyčejná opatrnost pachatele, který za sebou v podstatě nezanechává žádné stopy (a že Amélie stopy na místě činu hledat umí).



Autor tu sleduje jak pátrání Rhyma, Amélie i jejich kolegů, tak myšlenkové pochody vraha. Ty námovšem rozkrývá jen do té míry, která čtenáři neumožní předčasně uhodnout jeho totožnost a motivaci. Může se jen dohadovat… Zdá se, že vzorem vraha byl Sběratel kostí z prvního případu, u kterého se Rhyme a  Amélie setkali. Jde snad  o plagiátora?  Rhym s Amélíí vyšetřují jako vždy - Amélie především sbírá stopy a důkazy na místě činu, zatímco Rhym systematicky všechyn získané údaje analyzuje. Jenže i tak brilantní vyšetřovatel jako je Rhyme nemusí vždyky všechny stopy interpetovat správně, a tak se může stát, že z počátku  dochází k nesprávným závěrům o motivaci a cílech pachatele. Tomu se daří kriminalisty tak trochu vodit za nos a dlouho jim unikat. A nejen to - dokonce se pokusí je ohrozit...  


 
Kromě určité návaznosti na případ Sběratele kostí, má kniha i vedlejší linku, která se váže k jednomu z předchozích Rhymových případů – k případu Hodinář. Takže pokud chcete sáhnout po této knize, tak doporučuji  si nejprve přečíst obě zmíněné. Já jsem Hodináře nečetla a musím říci, že mi v té vedlejší lince unikaly souvislosti. Což mi zas ale zásadně nevadilo, protože i samotný případ vražd pomocí tetovacího strojku měl zajímavou zápletku, dobře popsanou atmosféru a byl plný překvapivých zvratů, takže se rozhodně nečetl se špatně (byť by možná určité zestručnění unesl).  Milovníky Deaverových příběhů tato kniha určitě nezklame.


 
Anotace
Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová: kvadruplegický kriminalista se schopností geniální dedukce a začínající policistka. Poprvé se setkali před více než deseti lety při pátrání po Sběrateli kostí a vytvořili legendární tým. Nynější případ je pro ně ale něčím výjimečný – hledají totiž vraha, který se Sběratelem kostí zjevně inspiroval.Jeho plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností; jeho vražedná metoda paralyzuje hrůzou celý New York. Své oběti zavleče do podzemní kobky, kde nožem a tetovacím strojkem vytváří na jejich tělech šifrované vzkazy. Místo inkoustu ale používá jed, který obětem přivodí tak kruté bolesti, že smrt vnímají jako vytoužené vysvobození.Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť – anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.
Vydalo nakl.  Domino v r. 2022, překlad D. Delevová, 584 str.
 

28 komentářů:

  1. Stáňo, Sběratele kostí jsem četla a myslím ještě Kamenné opice. Klidně bych si dala i další vyšetřování této nevšední dvojice.
    Měj příjemný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Sběratele kostí jsem četla, toto ne, takže opět píšu si na seznam do knihovny.
    Hezký den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jestli jsi nečetla Hodináře, tak si ho připiš taky - v knížce se na tento případ odkazuje
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Nejsem si jistá, jestli by knížka na mě nebyla příliš drsná, asi spíš mám poslední dobou náladu na oddechovější čtivo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, četla jsem drsnější ... Ale i já si občas dám ráda něco jiného - třeba romantiku...

      Vymazat
  4. Můj oblíbený, i když už skoro nečtený, autor. Na tuhle si pamatuji, vím, že se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Deavera objevila poměrně pozdě, tak teď doháním

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za další báječnou recenzi a současně i za tip na čtení. 👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Neznám, opět díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za tip na knihu i pro mě známého autora. Hezký víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, Deaver je myslím hodně známý, to jen já jsem ho objevila hodně pozdě, tak teď trochu doháním ;-)

      Vymazat
  8. Stáni, díky za další recenzi. Sběratele kostí jsem viděla jako film. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Sběratel kostí je snad jediná Deaverova kniha, která byla zfilmována.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáňo, nic od uvedené autora jsem nečetla, ale myslím, že by mne to zaujalo. Zkus v knihovně vypůjčit si Chrastění kostí od Fiony Cummins. Vydáno to bylo v roce 2018, vydavatelství Baronet, a je to děsivější než zfilmovaný Hanibal. Klidně těch 450 stánek zvládnete za pár dnů, protože se od knihy nelze odtrhnout. Mně se o tom zdálo ještě týden po přečtení. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, díky za tip. Až půjdu do knihovny tak po ní mrknu.

      Vymazat
  10. Tak tuto knihu jsem nečetla, žádnou knihu od tohoto spisovatele :-) Momentálně čtu Zahradu od Petry Dvořákové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tu neznám, ale koukala jsem na anotaci na Databázi knih a vypadá to na nelehké čtení.

      Vymazat
  11. Pro mě sice taková knížka není, ale věřím, že si najde své čtenáře :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, náš literární vkus se fakt neprotíná :)

      Vymazat
  12. 4plektik...☺♥, moje první kniha od tohoto autora, asi právě před deseti lety jsem jej četla, ale dala bych za to, že i dřív se mi dostala do ruky. Krásnou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tohoto autora s muže objevili poměrně nedávno - asi před čtyřmi roky jsem manželovi koupila knihu s jiným hlavním hrdinou a na základě toho jsme pak vyzkoušeli další.
      Měj se hezky

      Vymazat
  13. To vypadá na hodně chytlavou detektivku! :) Musím se zase do nějaké knihy začíst. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Stáni,
    Deavera mám ráda, i když ho nemám tak moc načteného jako jiné autory detektivek.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já ho taky moc načteného nemám. Četli jsme celou řadu s Colterem Shawem a asi tři příběhy s Rhymem.
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)