pátek 17. března 2023

Helen Fields - Dokonalá smrt

 Od Helen Fields jsem přečetla už dva příběhy s inspektorem Lucem Callanachem a Avou Turnerovou (tady a tady). Takže jsem byla ráda, když jsem na další příběh, který je v pořadí třetí v sérii, narazila v knihovně. A samozřejmě jsem si půjčila...


 
Ava Turnerová se teprve nedávno stala šéfinspektorkou a na své nové postavení si teprve zvyká. Bojuje  se svými novými povinnostmi šéfky, i se svou nadřízenou, mimořádně protivnou inspektorkou Overbeckovou. A její nové postavení ovlivňuje i její přátelský vztah s  inspektorem Lucem Callanache, který si s ním vytvořila při vyšetřování minulých případů – někdy to mezi nimi přátelsky zajiskří jako dřív, ale většinou se k sobě chovají s takovou divnou odtažitostí. Což je možná trochu škoda.



Příběh začíná nálezem nahého mrtvého těla mladé dívky, která zemřela na podchlazení v kopcích nad Edingurgem. Při pitvě je  v jejím žaludku nalezena vysoká koncentrace omamných látek, což ovšem neodpovídá dívčině  životními stylu. A tak se z původně banální smrti stává podezřelé úmrtí.    A není to poslední smrt, která původně vypadá jako banální úmrtí, na kterou kriminalisté narazí.
V podstatě současně se najde tělo bývalého šéfinspektora Begbieho, který podle všeho spáchal sebevraždu. Ava ovšem odmítá uvěřit, že by její bývalý šéf volil dobrovolný odchod ze světa. To, že není s jeho smrtí něco v pořádku, prohloubí ještě fakt, že Begbieho manželka najde na půdě schovanou poměrně velkou sumu peněz, jejichž původ podle všeho nemůže být legální. A tak jako Ava odmítá uvěřit verzi o sebevraždě, tak se zdráhá uvěřit tomu, že její dlouholetý šéf a kolega byl zapleten do nějakých korupčních čachrů. A ve snaze zjistit, jak to vlastně všechno kolem Begbieho bylo, se pouští, více méně na vlastní pěst, do pátrání.
Autorka v knize střídá vyprávění z pohledu vyšetřovatelů a vyprávění z pohledu vraha, které čtenáře trochu navede na to, kdo by mohl být pachatelem a na jeho motivaci.  A i tentokrát poodkryje další část soukromého života hrdinů – tentokrát nahlédneme zejména do minulosti Luceho, kterého po letech odmítání kontaktu nečekaně osloví jeho matka.
Knížka je napínavá a dobře se čte, i když musím říci, že mne rozhodně víc zaujala linka sériového vraha, jeho motivace a myšlenkových pochodů, než druhá linie příběhu související se smrtí inspektora Begbieho vedoucí do prostředí organizovaného zločinu.

 

Anotace
V kopcích nad Edinburghem se objeví zmrzlé tělo nahé dívky. Téhož dne na druhém konci města zemře bývalý šéfinspektor místní kriminálky George Begbie, který podle všeho spáchal sebevraždu. Tomu se ale zdráhá uvěřit Ava Turnerová, která přednedávnem nastoupila na jeho místo poté, co po letech náročné služby odešel do důchodu. Jaký by mohl mít důvod? Detektivy Turnerovou a Callanacha čeká složité vyšetřování, při němž se ocitnou na hranici zákona. A opět hrají o čas, protože vrah s nevinnou tváří si už vyhlédl další oběti.
Vydalo nakl. Kniha Zlín v r. 2019, překlad  T. Králová,  387 stran 



 

20 komentářů:

  1. Stáni, ráda jsem si přečetla další tvoji recenzi. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, děkuji za recenzi, hned bych se začetla.
    Užij si sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, četlo se mi to jedním dechem.
      Měj se hezky

      Vymazat
  3. Čtu ráda takovéto knihy, takže opět si píšu.
    Měj hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že Helen Fields si můžeš napsat jako autorku všeobecně - mně se od ní zatím všechno líbilo.
      Měj se hezky

      Vymazat
  4. Věřím, že jsou tyhle knížky dobré - až to bude možné, podívám se po e-knize. Děkuji za pěknou recenzi a přeji hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, děkuji za prima recenzi a hlavně za tip na dobrou četbu. 👍👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, jsem ráda, že se ti článek líbil.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    já mám doma kompletní Helen Fields, už jsem přečetla i první díl nové série. Jsem z této autorky nadšená, žádná její kniha pro mě nebyla zklamáním.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se taky chystám postupně přečíst od Helen Fields všechno.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Marcela - Nordic Passion19. března 2023 v 14:34

    Stano, nezni to spatne, navic lokace pobliz Edinburgu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, knížka si mi četla dobře - vlastně jsem ji zhltla za víkend ...

      Vymazat
  8. Pěkná recenze, sice takové knížky nečtu, ale určitě si najde své publikum :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přečtení, i když vím, že tebe k četbě neinspiruji ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)