čtvrtek 5. ledna 2023

Čajové okénko 33 - z Litvy

Dnešním  čajovým okénkem nahledneme až do Litvy. Konkétně  vám představím čaje z produkce  litevské společnosti ŠVF, která má více než stoletou tradici. Není to moje první zkušenost s litevskými čaj - kdysi jsme byli v rámci dovolené v Polsku i na výletě v Kaunasu a já si tam samozřejmě nějaké přírůstky do sbírky pořídila. Ale tentokrát mám litevské čaje bez nutnosti cestovat - litevské čaje k nám začala dovážet společnosti CGFOODS, od které jsem část čajů, které vám dnes představím, získala v rámci spolupráce (ostatně o spolupráci jste si mohli přečsít tady). 
 

Z nabídky e-shopu jsem neodolala dvěma krásným čajovým kazetám s vánočními motivy. Kazeta má tvar šestiúhelníku a čaje jsou v ní složené do kruhu - po otevření to vypadá moc hezky. Každá z kazet obsahuje šest druhů čajů po 10 sáčcích, které mají speciální, vánočně laděné přebaly.

Christmas tea set (Acorus)

Tato kazeta má přebaly s vánočními skřítky a  obsahuje mix čajů - najdete tu  tři čaje ovocné, rooibos a ochucený zelený i černý čaj. 

Fruit tea with raspberries (jablka, šípek, bez, maliny, květ ibišku, přírodní příchuť) - sladkokyselá ovocná chuť s nádechem maliny
Fruit tea with apples and cinnamon (jablka, šípek, květ ibišku, skořicová kůra, listy ostružiníku, kořen čekanky, přírodní příchuť)  - chuť je více jablečná, skořice ji jen doplňuje. Tento jediný čaj se shodoval s čajem z druhé vánoční kazety.
 Fruit tea  with cherry (ibišek, jablka, šípek, třešeň, listy ostružiníku, přírodní příchuť, pomerančová kůra, kořen lékořice) -  v chuti je opravdu poměrně výrazně patrná třešeň.
Sip of energy (černý čaj, lipový květ, listy máty peprné, sušená šípková dužina, přírodní příchuť bergamotu) - chutná jako slabý čaj s mátou, bergamot je v chuti patrný jen hodně v náznaku, stejně jako lípa.
 Green tea with sea bucktohrn and melisa (zelený čaj, listy máty peprné, listy meduňky, citronová kůra, kousky mrkve, rakytník) - v chuti jsem cítila v podstatě jen mátu, možná trochu tu meduňku, ale rakytník jsem vůbec nezaznamenala. 
Rooibos tea with cinnamon (červený roooibos, šípkové slupky, pomerančová kůra, skořicová kůra, kořen lékořice, přírodní příchuť) - je lehce nasládlý, převažuje rooibosová chuť, skořice moc výrazná není.
 
Fruity Christmas (Acorus)

Jak napovídá název, v tato kazeta  obsahuje výhrradně ovocné čaje. Ladění přebalů je spíš zimní, než vánoční -  dominují jim obrázky ovoce doplnění sněhovými kouličkami, ale měn se líbily skoro víc než ti skřítci.

Fruit tea with pineapple and pear (jablko, bílý ibišek, přírodní příchuť, pražený kořen čekanky, šípek, ibišek, kyselina citrónová, pomerančová kůra, citronová kůra, hruška, ananas, listy stévie) - chuťově převažuje hruška, ananas je míň výrazný. Ale celkově je to velmi zajímavá příchuť.
Fruit tea with apples and cinnamon (jablka, šípek, květ ibišku, skořicová kůra, listy ostružiníku, kořen čekanky, přírodní příchuť) - v chuti převažuje jablko, skořice je cítit podstatně méně, chutě spolu hezky ladí).
Fruit tea with forest fruit (květ ibišku, lesní ovoce, šípek, přírodní příchuť, listy máty peprné) - chuť je taková trochu obecně ovocná s nádechem lesního ovoce, asi nejvíc jsem zaznamenala ostružiny, zato máta, která je uvedená ve složení tam není citít v podstatě vůbec..
Fruit tea with oranges and cinnamon (jablko, skořice, květ ibišku, pražený kořen čekanky, kořen lékořice, pomerančová kůra, přírodní příchuť,  hřebíček) -v chuti hodně vyniká skořice, pomeranč je citít mnohem méně, spíš je chuť taková obecně ovocná.
Rapsberry tea  (maliny, květ ibišku, arónie, listy stévie, příchuť) - příjemná  malinová, lehce nasládlá chuť.
Strawberry tea  (jahody, květ ibišku, arónie, listy stévie, příchuť) - sladká chuť, která připomínala jahodovou marmeládu). 


Ovocné a černé čajejsem zalévala vroucí vodou a nechávala  louhovat v případě ovocných čajů klidně 10 minut, v případě černého čaje tak kolem 5 minut. Zelený čaj jsem zalévala vodou o teplotě 80° až 85° a louhovala jsem ho  kolem 3 - 4 minut. Jeden sáček vyjde tak na 250 až 300 ml čaje. A kazety vyšly cca na  250 Kč, resp. na 300 Kč. 
 
☕☕☕

Ačkoliv většinou preferuji čaje černé a zelené, tak v těchto kazetách mne jednoznačně zaujaly víc čaje ovocné - nejvíc asi ananas s hruškou, třešeň  a malina. Ochucený černý a zelený mi chutnaly mnohem méně, což bude asi i tím, že jsu dochucené bylinkami a ty já tak úplně nemusím. 









25 komentářů:

  1. Měla bych se také poohlédnout po nějaké změně.Piju jenom čaj a pořád dva oblíbené druhy.K Vánocům jsem dostala Medový polibek a je to moc dobrý sypaný čaj.
    Přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já pila pořád jen černý čaj. A pak jsem začala sbírat přebaly a hned byl důvod to střídat :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, moc ráda jsem se podívala, ty přebaly jsou skutečně půvabné. A když si pochválila i obsah...super!
    Přeji pohodový pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ty kazety jsou opravdu pěkně balené, myslím, že to může být pěkný dárek. Mně nakonec chuťově víc zaujala ta ovocná.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Od této stejné jsem si objednala "cestovatelskou" sadu, kde jsou čaje inspirované jednotlivými kontinenty, taky je moc hezky balená a taky ji chci zahrnout do ochutnávek :). Ještě jsem je proto neotevřela, ale jsem na ně moc zvědavá. Vánoční měli při mé objednávce už jen ty ovocné, ale ty bych tolik neocenila, ovocné čaje u nás pijeme minimálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, tu cestovatelskou sadu zas neměli, když jsem si vybírala já :). Já jinak ovocné čaje nijak extra nevyhledávám - u nás je pije hlavně manžel a máma. Ale tyhle mi fakt chutnaly.

      Vymazat
    2. Jee, tak já ti je ráda v příští obálce pošlu na ochutnávku a do sbírky. :)

      Vymazat
  4. Krásné kazety, líbí se mi, že v nich byly různé druhy :) Já jsem asi spíše konzervativní a kupuju si osvědčené značky pořád dokola, i když na Vánoce jsem si koupila vánoční čaj od Leros a je skvělý, někdy se změna vyplatí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kazety s více druhy jsou fajn - jak pro ochutnávače, tak pro mne jako sběratele :). Já díky sbírání přebalů dost experimentuji (a kromě černých čajů si vlastně málo kdy kupuju něco víckrát ;-)). Jestli od Lerosu myslíš čaj Radostné Vánoce, tak ten mám doma taky - bude nejspíš v příštím "okénku" :)

      Vymazat
  5. Tedy to jsou čajíčky. také jsme jednu kazetu dostali od Ježíška, ale zatím dobíráme ty starší, sypané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, sypané čaje jsou fajn, dá se koupit i spousta zajímavých kombinací příchutí. Já kvůli přebalům kupuju hlavně ty balené.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Ahoj Stáňo to jsou moc hezké vánoční kazety i přebaly, inspirace na dárek... Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tyhle kazety by byly jako dárek určitě fajn, moc pěkně vypadají.
      Hezký víkend

      Vymazat
  7. Stáni, ty kazety jsou moc hezké a hodily by se určitě jako dárek. Snad na to nezapomenu. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jako dárek by ty kazety byly určitě fajn - vypadají hezky.
      Hezký nový týden

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    ty kazety vypadají jako moc hezký dárek, určitě by leckoho potěšil. Podle tvého popisu bych si vybrala přesně ty čaje jako ty:-) Hlavně ananas s hruškou mě zaujal.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já nejsem nějak velký fanda ovocných čajů, ale tyhle mi opravdu chutnaly.
      Měj se hezky

      Vymazat
  9. Čaje mají moc hezké obaly a určitě by mi nějaké balení udělalo radost jako dárek, třeba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, obaly se mi líbily taky i to balení do šestiúhelníkových kazet.

      Vymazat
  10. Zajímavé příchutě čajů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A skoro všechny mi chutnaly, nejvíc překvapivě ovocné...

      Vymazat
  11. To balení samotné vypadá nádherně a určitě je radost, si takový čaj uvařit. :) Mám je sama moc ráda a přes zimu je u mě spotřeba opravdu velká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám velkou spotřebu čajů v podstatě pořád :D

      Vymazat
  12. Wau, Stáni, dneska jsem nad severskou tématikou a jejich krásou a jednoduchostí mluvila, ne tedy přímo s Litvou. Ochucené zelené čaje mám tuze ráda. Zrovinka mám něco nového z Normy, jsou pro SRN trh, tak jsem zvědavá. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, já zelené raději samotné bez příchuti. je to můj oblíbený čaj na home-office, protože mi chutná i studený - ráno si udělám obří konvici a piju ho pak celý den.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)