pondělí 2. ledna 2023

Podél Šembery ke tvrzi Tuchoraz

 Na první letošní výlet jsme vyrazili hned první lednový den, protože teplé počasí si o to přímo říkalo. A doufáme, že se naplní "Jak na Nový rok, tak po celý rok" a výlety nám budou hezky vycházet v průběhu celého roku 2023. Jako cíl jsme si vybrali tvrz Tuchoraz, která je kousek od Prahy směrem na Říčany a Český brod. 
 


"Startovacím" místem výletu bylo parkoviště asi 3 km za vesnicí Doubravčice, které už jsme znali, protože jsme odtud před pár lety šli na zříceninu hradu Šember. Tentokrát jsme se ale pustili směrem na sever - po naučné stezce "Údolím Šembery", která je značená (ne úplně důsledně) klasickým bílým čtvercem s diagonálním zeleným pruhem. Naučná stezka se asi po kilometru spojila s červenou, která s ní vede podél Šembry až do Tuchorazi. 
 

 
  
 

 

 



Zdejší tvrz pochází z přelomu 13. a 14. století, v 15. století ji pak zemksý písař Mikuláš Sviták z Landštejna přestavěl na nevelký, ale honosný  hrad,  který byl označován jako "zámek" a později ho vlastnili Smiřičtí. Po obléhání Švédy v r. 1639 pak začal chátrat a v  18. stol. byl v podstatě celý rozebrán na stavební materiál. Do dnešních dnů se dochovala jen obytná věž.
 

 


 
Z Tuchoraze jsme se pustili po modré, po které jsme došli do Přehovozdí . Odtud  jsme pak po žluté došli zpátky na parkoviště  na rozcestí  "Na Šembeře".
 



Celkem jsme ušli necelých 11 km s převýšením asi 110 m (klesání zpátky k parkovišti je nakumulované na posledním kilometru, takže je trochu prudší, stoupání si pořádně ani nevšimnete).


 

 
A praktické rady na závěr?  Trasa vedla částečně po lesních cestách (v první části poměrně dost rozježděných a po předvánoční oblevě samé bahno) a částečně po silnicích. Pokud byste trasu šli po dešti nebo po oblevě, tak doporučuji i první kilometr jít po červené, která narozdíl od naučné stezky vede po silnici. Areál tvrze v Tuchorazi byl přístupný (je sice oplocený, ale brána byla zajištěná jen provazem). Podle info na ceduli je možná prohlídku interiéru věže domluvit s majitelem (objekt je v soukromém vlastnictví), my jsme to nezkoušeli. Hospodu jsme cestou nepotkali (ve vsi by měla být, ale podle netu otevřená až od 16 hod., takže jsme ji ani nezkoušeli najít )

 

32 komentářů:

  1. Stáňo, v letošním roce přeji hodně nachozených kilometrů, krásných výletních cílů a zážitků. Měj se fajn. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a věřím, že to vyjde.
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. To byl krásný výlet a pěkná trasa. Mám takové výlety ráda. To si člověk užije klidu a načerpá energii. Hezké fotografie. Diky za hezkou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, byl to hezký výlet, vzdor tomu bahnu v prvních kilometrech :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Skvělý výlet! Příroda je sice smutná a bahnitá, ale chodit je potřeba.
    Stáňo, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, v lese bylo příjemně, hezky jsme si provětrali hlavu. A tvrz se mi moc líbila. Ještě jsme byli u kostele v Tismicích (kam už jsme popojeli autem), ale ten jsem si schovala do nějakého příštího článku
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, pěkný výlet. Já Nový rok prospala, ale počasí bylo nádherné. Přeji pokud možno co nejvíce takovýchto příjemných útěků do přírody

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, mi do lesa a do hor utíkáme rádi, takže snad se nám to bude dařit celý rok :)

      Vymazat
  5. Pěkný výlet ! No, nastartovali jste šlapání hned s začátkem roku !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, bylo skoro jarní počasí, tak jsme si řekli, že to musíme využit.
      Hezký den

      Vymazat
  6. ať se daří po celý rok,krásný výlet..Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáňo to jste měli hezký výlet, ráda jsem si prohlédla Tvoje fotografie. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky za návštěvu, jsem ráda, že tě fotky zaujaly.
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Krásný výlet :). Jak mně to výletění chybí! Doufám, že letos už se bude moct (v naší situaci s malým) více jezdit :). Loni to s ním občas bylo spíš za trest :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, bude se to lepšit :). A pak zas s přicházející pubertou horšit :D (výlet se zpruzelým pubošem je taky za trest)

      Vymazat
  9. Stáňo, přeji spoustu hezkých výletů v novém roce, spokojenosti a zdraví. J.

    OdpovědětVymazat
  10. přeji v novém roce spoustu nových dobrodružství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrodružství raději s mírou, ale snad nám vyjdou kilometry ...

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    to je moc pěkný výlet, ta obytná věž mě hodně zaujala, tam by se chtěla podívat. Doufám, že si užijete další výlety:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já možnost zavolat na umožnění prohlídky po zralé úvaze vyloučila - na Nový rok v poledne mi to přišlo takové divné. Ale docela mne taky lákalo vidět vnitřek věže.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Jak říkáš, první lednový den byl opravdu nádherný, tak byla škoda ho nevyužít k výletu. My jsme byli se psem pouze na prochajdě, nic velkého :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavá památka, takový zbytek, co z honosného zámku zbyl... Snad jste si novoroční výlet užili! U nás bylo pěkně, tak jsme vyrazili na celodenní výlet kolem Velkého Dářka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme tyhle menší neznámé památky rádi. Byl to fajn výlet.

      Vymazat
  14. To musela být příjemná procházka, mám ráda tuhle zimní přírodu a klid okolo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Procházka to byla opravdu příjemná. A v podstatě jsme ani nikoho nepotkali - jen v Tuchorazi pár místních...

      Vymazat
  15. Stáni, super výprava, spíš to připomíná "jaro", to bahno asi nic moc, ale tvrz za to jistě stála. Prima inspirace, my se pořád nedohrabali, ani do té Telče. 🤨🙈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, my máme tyhle malé, ne moc známé památky rádi, takže jsme byli spokojení. A na bahno jsme zvyklí i z jiných výletů, i když bychom se bez něj samozřejmě obešli.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)