čtvrtek 7. července 2022

Z Třeště na Špičák

 Třešť je malé městečko na Vysočině, kousek od Jihlavy. Je počátky sahají až do 13. století, první písemná zmínka o Třešti je z r. 1349.  Kousek od města je přírodní rezervace Velký Špičkák, kde se chrání původní lesní porosty. Z chalupy to máme do Třeště jen pár kilometrů, takže právě sem jsme zamířili na výlet ve volném středečním dni.



Z Třeště jsme vyrazili od zámku po modré turistické značce, která nás zavedla až na vrchol Špičák do nadmořské výšky 734 m n.m., který je středem zmiňované přírodní rezervace Velký Špičák. Důvodem ochrany je zachovaná původní skladba lesa, ve které převažuje buk, jedle bělokorá a jasan. Díky tomu se teď na hřebeni Špičáku zachovaly lesy - v dolních partiích jako všude na Vysočině řádil kůrovec a vichřice, takžetu lesy vzaly dost za své.  
 





Ze Špičáku jsme pokračovali k severu ještě stále po modré až na rozcestí U obrázku, odkud jsme se pustili zpátky na jih po zelené TZ až k rybníkům Durchák a Petrchák. Odtud už jsme pokračovali beze značek lesními cestami. Můj původní plán vracet se do Třeště po cyklotrase byl smeten a cestu určil manžel (kterého jsem první stovky metrů proklínala, protože cesta byla vyježděná od těžké lesní techniky a kličkovali jsme mezi bahnem a loužemi). Vyrazili jsme nejprve po lesní cestě směrem na východ a asi po třech kilometrech, kousek před silnicí jsme to ohnuli na sever a asi po kilometru jsme se připojili na zelenou TZ, po které jsme došli zpátky  k třešťskému zámku.
 






Celá trasa měla asi 18 km a převýšení bylo zhrba  320 výškových metrů.


 
Zámek v Třešti vznikl na místě bývalé středověké tvrze. Později byl přestavěn na renesanční zámek, při změnách majitelů pak prošel několika dalšími přestavbami. Jeho dnešní novorenesanční podoba je  z poloviny 19. stol. V současné době je zámek  v majetku Akademie věd, která provedla jeho rozsáhlou rekonstrukci. Objekt slouží jako konferenční centrum i jako hotel. Přístupná je  restaurace na jeho nádvoří  a také rozsáhlý park, který zámek obklopuje a ve kterém je venkovní expozice různých hornin.
 





Kostel sv. Kateřiny Sienské byl v  16. století původně vybudován jako lutheránský kostel v goticko renesenačním slohu. Později byl barokně upraven a vysvěcen jako katolický.   Nachází se v centru města, kousek od náměstí.
 

Kostel sv. Martina najdeme kousek od zámku. Je to gotická stavba, jejíž románské základy pocházejí už ze  13. století. I on byl pozdějí barokně upraven. Je obklopen areálem bývalého hřbitov a poměrně mohutnou zdí.
 


 
 
Praktické rady na závěr... Bez problémů jsme zaparkovali v areálu zámku, odkud jsme vycházeli. Kromě zámku a obou kostelů je ve městě ještě pár dalších zajímavých objektů (bývalá synagoga, Shumpeterův dům, kde je expozice betlémů a pobočka Muzea Vysočiny).  Možnosti občerstvení jsou samozřejmě přímo Třešti, vyhlášená je prý místní zmrzlina (ale od zmrzlinárny za kostelem sv. Kateřiny se vinula fronta, která mou chuť na zmrzlinu celkem spolehlivě zahnala, takže kvalitu zmrzliny nemůžu potvrdit). Na samotný výlet si už svačinu i pití musíte zabalit do batůžku. Cesty nás vedly většinou po polních a lesních cestách, výjimkou je část vedoucí přírodní rezervací, tam to byly jen pěšinky, převážně kamenité), takže pro kola a kočárky bych okruh nedoporučila.

24 komentářů:

  1. Stáni, díky za další krásnou reportáž z místa, kde jsem nikdy nebyla a už se tam pravděpodobně ani nepodívám. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pěkný pátek i tobě. Nám Vysočina zatím nabídla nebe pod mrakem a mrholení...

      Vymazat
  2. Stáňo, v sedě jsem si váš výlet užila. V Třešti, respektive v parku u zámku jsem asi před 3mi roky s Aaronem čekala na manžela (měj ve městě jednání), mám ho prochozený opravdu křížem krážem :o) Dokonce i kávu na nádvoří jsem si dala...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, park se mi líbil, stejně jako zámek, který je moc pěkně obnovený. A nádvoří zámku je takové malinké, teď tam měli slunečníky, tak jsem ani nefotila arkády, zdálo se mi, že by to nevyšlo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, v Třešti jsem ještě nebyla. Na Vysočině je spousta pěkných a zajímavých míst a bonus je málo lidí.
    Měj pěkný konec týdne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, máš pravdu, že Vysočina je moc pěkná. Cestou jsme potkali fakt jen pár turistů, v Třešti bylo překvapivě lidí víc, ale to možná bylo díky probíhajícímu "Dřevořezání" (setkání řezbářů - betlemářů), které tam zrovna probíhalo.
      Hezký pátek

      Vymazat
  4. Tak jsem si zase rozšířila vědomosti o místě, kam se zřejmě nepodívám ( i když člověk nikdy neví).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hezké letní dny (i když tedy Vysočina aktuálně nabízí zamračené nebe) i tobě

      Vymazat
  5. Marcela Nordic Passion9. července 2022 v 13:33

    Stáňo, slušných 18 km v nohách jste měli, paráda, zámek i okolí vypadají velmi pěkně, hezký den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, zámek je moc hezky opravený a líbil se mi park. Hezkou sobotu

      Vymazat
  6. Krásne miesto! Rozhodne stojí za to ho navštíviť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme Třešť blízko, tak se tam ještě chystám do muzea - je tam expozice betlémů.

      Vymazat
  7. Tak to byla slušná procházka, wow. Fotky jsou krásné, koukám, že vám vyšlo i počasí. Nikdy jsem tato místa nenavštívila, ale líbí se mi tyto túry. Za týden jedeme do Rakouska k horám a jezerům, tak se moc těším ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakouská jezera a hory - to bude skvělá dovolená. Tak hezké počasí a užijte si to.

      Vymazat
  8. Ačkoliv bydlím na Vysočině, Třešť máme trochu z ruky, nicméně ještě jsem tam nebyla, takže moc děkuji za rozšíření obzorů!

    OdpovědětVymazat
  9. To je ale krásná procházka, hned bych si na takovou zašla :).

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni,
    zase jsem si s tebou užila krásný výlet, ta místa vůbec neznám. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tohle nejsou nijak turisticky vyhlášená místa, tak není divu, že je neznáš. Ostatně za celou cestu jsme kromě Třeště téměř nikoho nepotkali.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)