pondělí 11. července 2022

Paula Hawkins - Do vody

Paula Hawkins před časem vyvolala rozruch a převážně nadšené recenze svou prvotinou Dívka ve vlaku. Přiznám se, že jsem tuto knížku nečela, ale jméno autorky mi v hlavě utkvělo, takže když jsem v knihovně narazila na jiný její titul – Do vody, moc jsem neváhala a putoval se mnou domů. A jak se mi líbil, to si můžete přečíst v dnešním článku.



Tůň tonoucích zná v městečku Beckford každý – ve středověku se tu topily ženy obviněné z čarodějnictví a v posledním půl století tu vyhasl život hned několika žen. Naposledy to byla Nel Abbottová, která byla Tůní tonoucích svým způsobem  fascinována a sepisovala příběhy s ní související.  Byla Nel tůní fascinována natolik, že nakonec v nějakém pohnutí mysli sama následovala ženy, které v ní již dříve ukončily svůj život? Nebo její smrti někdo napomohl?  A souvisí její smrt nějak se sebevraždou  mladinké studentky Katie,  která byla nejlepší kamarádkou Neliny dcery Leny a   která se také utopila v Tůni tonoucích? Jules, Nelina mladší sestra, přijíždí do městečka identifikovat svou sestru a  postarat se o svou neteř. Snaží se dodatečně pochopit život a motivaci své sestry, s níž se dlouhou řadu let vůbec nestýkala. A na povrch začínají vyplouvat dávná tajemství a křivdy nejen Jules, ale i dalších obyvatel městečka. Zároveň Nelinu smrt vyšetřuje místní komisař Sean, jehož matka před lety rovněž spáchala sebevraždu skokem do tůně a jeho nová kolegyně Erin.
  
 
 
Musím říci, že pojetí knihy mi přišlo hodně zvláštní. Jednotlivé kapitoly jsou střídavě vyprávěny aktéry příběhu, kterých je fakt hodně  a  zejména ze začátku jsem se v nich dost ztrácela. K přehlednosti nepřispívá ani to, že část kapitol je psaná v ich-formě a část v er-formě (pokud v tom byl nějaký záměr, tak jsem ho nepochopila) a některých kapitolách se autorka vrací do minulosti posta. Navíc jsou do  příběhu ještě vloženy úryvky z knihy, kterou připravovala Nel a která měla být věnována právě příběhům žen, které v Tůni tonoucích ukončily svůj život. Díky této kombinaci mi hrozně dlouho trvalo, než jsem se do knihy aspoň trochu začetla. Ke konci už to bylo trochu lepší, ale tam mne zas malinko zaskočil závěr, který byl trochu náznakový (a to já nemám moc ráda). Příběhy žen, jejichž život skončil v tůni, byly sice zajímavé, ale přišly mi nedotažené a některé s dějem nesouvisející. Celkově jsem tedy z knihy  na rozpacích - námět byl docela zajímavý, příběh otvíral i problematiku nevyřešených vztahů mezi lidmi, domácího a sexuálního násilí, ale celé mi to přišlo takové pomíchané, neuspořádané a kniha postrádala spád i napětí.
Četli jste někdo tuto knihu? A zaujala vás? Dívala jsem se na její recenze na Databázi knih a jsou docela rozporuplné - od nadšení až po úplné zklamání.
✦✦✧✧✧  
V hodnocení jsem váhala mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec jsem skončila u dvou.
 
 

Anotace
Na dně řeky se najde tělo svobodné matky – a zrovna na místě, kde bylo toho léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy místních obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství…
Druhý román Pauly Hawkinsové, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když pobořil všechny možné rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčků bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen film. Není pochyb – tohle je knižní událost roku!
Vydalo nakl. Ikar v r- 2017, překlad V. Klásková, 416 stran

22 komentářů:

  1. Stáňo, stejně jako Dívku ve vlaku jsem i tuhle knihu slyšela. Načetlo ji víc hereček, tak byla orientace celkem jednoduchá, ale při poslechu jsem myslela na to, že u čtení se člověk musí ztrácet a stále čekat na něco, co vlastně nepřijde. No, k žehlení dobré...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já musím říci, že mne stálo dost úsilí, abych knížku po prvních kapitolách, kdy jsem si přišla dost ztracená, neodložila. Pak jsem si trochu zvykla, ale musím říci, že na další knížku autorky mne to moc nenalákalo.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další tvoji recenzi, čtu je ráda a rozšiřuju si obzory. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nevím, jestli si název připíšu na seznam do knihovny. Ale co! Zkusit to mohu :-).
    Díky za recenzi a měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na Databázi knih nebyly všechny recenze negativní, tak třeba tobě se bude líbit. Mně to nesedlo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Dívku ve vlaku jsem také nečetla, ale tuto knihu mám doma. Popravdě už nevím, zda se mi líbila či ne, už je to pár let, co jsem ji četla. Nicméně na další knihu od autorky se zatím nechystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, mám to podobně, taky se na další knížku od této autorky nechystám

      Vymazat
  5. Já jsem Dívku ve vlaku viděla jako film, který se mi sice líbil, ale kniha mě tehdy nijak nelákala. Když později vyšla taky Do vody, popravdě mě vůbec nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já netušila, že podle Dívky ve vlaku je natočený film :-o

      Vymazat
  6. Já teda od autorky slyšela jen o Dívce ve vlaku, ale nečetla jsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říci, že tento titul mne nepřesvědčil, abych po Dívce ve vlaku sáhla.

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion13. července 2022 v 21:27

    Hmmm, tak toto lákavě nezní, děkuji za report, hezký večer, Stáňo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak podle recenzí na Databázi knih se řadě lidí líbila. Ale mně se fakt nečetla úplně dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. četla jsem Dívku ve vlaku, a jelikož jsem z ní nadšena nebyla, na tuto knihu se už řada nedostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně naopak Do vody nenalákalo na Dívku ve vlaku... ;-)

      Vymazat
  9. Četla jsem Dívku ve vlaku a přestože byla taky hodně kritizovaná, já se řadím mezi nadšence. Tuto jsem zatím nečetla, ale doma čeká, tak uvidím, jak mi sedne či nesedne. Měj se hezky, Stáňo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tak ona ta knížka měla rozporuplné recenze - někomu se líbíla hodně, někomu vůbec. Každému sedne něco jiného. Jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě. :)
      Hezký den

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    tuto knihu jsem měla taky doma a nedokázala jsem ji dočíst, vůbec se mi nelíbila. Znovu si od této autorky nic pořizovat nebudu.
    Měj se hezky,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji dočetla, ale byla jsem dost blízko toho, ji odložit nedočtenou.
      Hezkýden

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)