čtvrtek 21. července 2022

Jan Bauer - Hrad mrtvých/Kdo zradil krále

Historické detektivky  ze série se soudcem Melicharem mi půjčila máma, která je dostala k narozeninám. Jejich autorem je Jan Bauer, od kterého jsem pár historických detektivek přečetla (jak z této série se soudcem Melicharem, tak z dalších série s rychtářem Protivou z Protivova a nijak moc mne neoslovily - sama bych si je v knihovně nebo v knihkupectví určitě nevybrala. Ale když už jsem je měla doma... A tady jsou první dvě.



Obě knihy se odehrávají na začátku 14. století v době vlády krále Jana Lucemburského.
Příběh obsažený v knize Hrad mrtvých se točí kolem pátrání po ženě a dceři Raimunda z Pušperku, který po návratu z cest s Janem Lucemburským najde svůj hrad pustý a vypleněný.   Hradní posádka je  povražděná  a Raimundova žena i dcera zmizely. Zoufalý Raimund Raimund na radu Petra z Rožmberka požádá  o pomoc soudce Melichara. Další události je pak zavedou až do Prahy, kde neznámý za vrácení Raimundovy ženy Voršily a dcery Anny požaduje tučné výkupné.


 
Příběh  nazvaný Kdo zradil krále vychází ze skutečných událostí točíčích se kolem Jindřicha z Lipé a jeho neshod s královnou Eliškou Přemyslovnou. Soudce Melichar se ocitá ve sklepním vězení na Křivoklátě, neboť je obviněn z toho, že se spolčil s Jindřichem z Lipé (ten je současně uvězněn na hradě Týřov), aby svrhli krále Jana Lucemburkého. Jeho pomocník Božetěch se ho snaží osvobodit a je při tom ochoten spojit se s kdekým. Současně sledujeme spřádání  zákulisních intrik  Vilémem Zajícem  z Valdeka  s královnou Eliškou Přemyslovnou, které jsou  podníceny královninou  nenávistí k  Elišce Rejčce, královně vdově a milence Jindřicha z Lipé, i mocenskými choutkami Viléma Zajíce.



Ani jedna z těchto knížek ze série se soudcem Melicharem  mne příliš nenadchla. Zápletky nejsou  dotažené do konce, resp. příběh Kdo zradil krále vlastně ani moc zápletku nemá, to je takové vyprávění na pozadí historických událostí s koncem ne úplně věrohodným.  Melichar při vyšetřování zrovna moc neexceluje (v druhém příběhu vlastně ani moc nemůže, protože sedí ve vězení) a jeho pomocník Božetěch je spíš takový snaživý trouba, kterého od vyšetřování neustále odvádí půvaby sličných sklepnic i děveček. A rádoby priblížení středověkého prostředí používáním sprostých výrazů mne taky moc nebere.
Jediné, co musím knížkám přiznat, je fakt, že se mi moc líbily obálky obou dvou. Jejich druhým plusem je fakt, že nejsou rozsáhlé – obě dvě jsem přečetla v podstatě za víkend.  Ty dvě, co tu ještě od mámy mám, přečtu, ale i nadále platí, že po tomto autorovi v kníhovně určitě nesáhnu. 
✦✦✧✧✧
 
 

Anotace
Hrad mrtvých
Šlechtic Raimund z Pušperku doprovázel Elišku Přemyslovnu na její svatbu s Janem Lucemburským ve Špýru. S oběma se také vrátil do Čech a po Janově korunovaci konečně zamířil domů na svůj hrad Pušperk v podhůří Šumavy. Ke svému zděšení zjistil, že Pušperk je zcela pustý, jeho manželka Voršila a dcera Anna kamsi zmizely, zbylí obyvatelé hradu byli zavražděni. Raimund našel jen jejich tlející mrtvoly. V zoufalství se obrátil na svého přítele královského podkomořího Jindřicha z Lipé, který mu doporučil královského soudce Melichara z Roupova. Melichar a jeho pomocník Božetěch se nyní pokoušejí vypátrat, kdo povraždil obyvatele Pušperku a co se stalo s Voršilou a její dcerou Annou. Unesl je snad někdo a proč?
Vydalo nakl. Brána v r. 2018, 224 stran 
 
Kdo zradil krále
Historická detektivka se soudcem Melicharem a jeho pomocníkem Božetěchem, odehrávající se za vlády Jana Lucemburského. Po návratu z tažení do Uher je zatčen jeden z předních velmožů království Jindřich z Lipé a uvězněn na hradě Týřově. Král Jan Lucemburský ho obviňuje ze zrady a požaduje jeho smrt. Tím, kdo má vynést rozsudek, je královský soudce Melichar z Roupova. Jenže ten si je vědom, že Jindřichova poprava by vyvolala vzpouru rodu Ronovců a krvavou domácí válku. Proto usilovně hledá důkazy, které by zpochybnily údajnou Jindřichovu zradu krále a vedly k jeho osvobození. Času je málo, a proto využije i nabídky, se kterou přijde obávaný lapka a vládce pražského podsvětí Šilhavý Otmar. Jenže tím uzavře smlouvu s ďáblem, na kterou málem doplatí. Zachrání ho jeho pomocník Božetěch nebo sama královna Eliška Přemyslovna? Neskončí nakonec soudce na popravišti?
Vydalo nakl. Brána v r. 2020, 232 stran





 


 

26 komentářů:

  1. No, ne vždycky je to pecka, ke které se člověk chce vrátit.
    Stáňo, děkuji za recenzi a přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak k tomuhle se určitě vracet nebudu :D.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Takže díky za recenzi. Třeba bych jeden název zkusit mohla. Odložit ji mohu vždycky.
    Měj pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak za zkoušku při půjčení z knihovny nic nedáš :). On má u knížek taky každý jiné preference.
      Mjě se fajn

      Vymazat
  3. Škoda toho slabšího hodnocení... Nápad na historickou detektivku se mi líbí, sama bych po knížkách sáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už od Bauera něco četla, takže jsem tušila, že pecka to nebude. Ale když mi je máma přinesla... Myslím, že pan Bauer a pan Vondruška "soutěží" v počtu titulů a zdá se mi, že je to vidět na kvalitě. Jinak mně taky historická detektivka přijde jako zajímavé "odvětví" detektivek.

      Vymazat
  4. Historické knihy nemusím, ale i tak díky za recenzi. Přeji hezký víkend s knihou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu a příjemné letní dny i tobě.

      Vymazat
  5. Asi by mě tyto knížky taky nebavily :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně "výlet" do historie obecně nevadí, ale tyhle fakt nezaujaly.

      Vymazat
  6. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni,
    víš, že já na tyto historické detektivky moc nejsem, a když čtu tvé hodnocení, tak je asi ani nebudu zkoušet. Musím s tebou ale souhlasit, že obálky se povedly. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ty obálky jsou na nich nelepší :D.
      Mjě se fajn

      Vymazat
  8. Byla bych z knížek podobně "nadšená" jako ty, akorát já bych je asi ani nedočetla ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vytrvalec a dočtu skoro všechno, zvlášť když jde o detektivky - tam jsem zvědavá, kdo je pachatel ;-)

      Vymazat
  9. Historické detektivky nečtu. Mají hezké obálky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych si tyhle knihy ráda přečetla, ale nejspíš je vynechám. Ne vždycky od knihy dostaneme, co čekáme. Zrovna jednu takovou taky čtu.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, myslím, že o nic nepřijdeš, když tyhle knihy vynecháš. Určitě je spousta lepších (i v lehkých žánrech jako jsou detektivky)

      Vymazat
  11. Marcela Nordic Passion24. července 2022 v 17:18

    Pěkná obálka je pro mě malé lákadlo:-), takže děkuji, Stáňo, do těchto vod nevstoupil. Pěkný den. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, ty obálky jsou povedené (možná ze všeho nejvíc :))

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni, teda já se přiznám, že teď historii moc nečtu a když už tak druhá světová a nebo romány...Každopádně alespoň vím po čem určitě nesahat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, ano - myslím, že tohole jsou dva tituly, které si člověk fakt může nechat klidně ujít.

      Vymazat
  13. Knihy mě tedy vůbec nenalákaly a koukám, že v tvém hodnocení také moc neuspěly..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že ty na detektivky nejsi. A tyhle bych ti ani nedoporučila, na to se mi dost nelíbily

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)