úterý 5. července 2022

Angela Marsons - Skryté karty

Detektivní série od Angely Marsons mne opravdu chytla, takže v  průběhu dvou měsíců jsem zvládla přečíst už čtvrtý titul  s inspektorkou Kim Stoneovou. A doufám, že při příští návštěvě knihovny se mi povede "ulovit" nějakou další knihu této autorky.
 


Heathcrest je elitní soukromá internátní  škola  pro děti prominentních bohatých a vlivných rodičů. Ty zde mají získat nejen vzdělání, ale i ty správné známosti a kontakty, o které se budou moci v budoucnu opřít. A právě na tuto školu přichází Kim Stoneová a její kolega Bryant díky sebevraždě mladinké studenty Saddie. Ale byla to skutečně sebevražda? Kim se se něco nezdá a posléze její podezření potvrdí i patolog. Navíc dochází k dalšímu podezřelému úmrtí… Kim  se  proto spolu se  svým týmem pouští do pátrání mezi studenty  - k malému nadšení ředitele školy  a vlastně i Saddiiných rodičů. Postupně se odkrývá celé prostředí školy, kde existují  jakési VIP kluby – kluby pro nejelitnější z elitních. Jsou označené jednotlivým barvami karet a každý má  13 členů. Nového člena klub přijímá jen tehdy, když některý jiný ze školy odejde. Členství se  neodmítá, je spojené s celou řadou podmínek a zavazuje na celý život – zejména k pomoci ostatním členům stejného klubu a absolutní loajalitě. Kdysi bývaly veřejné, nyní je jejich činnost na škole oficíálně zakázána, ale působí tu stále, jen skrytě.
Pátrání zavádí inspektorčin tým i do nedávné i vzdálenější minulosti školy, ve které došlo k podivným událostem. Kim tak stojí před otázkou, zda za všemi vraždami může stát některý ze studentů nebo zda příčiny všeho leží  někde v minulosti.  Celý případ pak graduje na školní slavnosti, kde se setkávají všichni jeho aktéři.  

 
 
I tato kniha má všechny rysy knih A. Marson, které jsem přečetla před ní. I tentokrát se  kromě Kim setkáváme s jejími kolegy Bryantem, Dawsonem a Stacey. I tentokrát je kniha psaná v krátkých kapitolách, díky kterým má spád a velice dobře se čte. Zaujalo mne i prostředí prestižní  internátní školy a s tím souvisejícího přetvrávajícího elitářství, včetně existence spolků a jejich činnosti pohybující se občas za hranou šikany.   Prostě další  případ inspektorky Kim Stoneové rozhodně nezaostává za těmi, které jsem přečetla dříve – naopak mám pocit, že se mi tato série A. Marson líbí čím dál víc. 
✦✦✦✦✦
 
 
 
Anotace
Na elitní soukromé škole Heathcrest dojde k tragickému úmrtí třináctileté žákyně. Zdánlivě jasný případ sebevraždy inspektorku Kim Stoneovou těžce zasáhne, protože nestačila na místo dorazit včas a dívku zachránit. Snad právě proto se nechce s verdiktem smířit – a když se ukáže, že za smrtí malé Sadie Wintersové je cosi daleko temnějšího, začíná rozplétat předivo vztahů, jejichž nitky v skrytu vedou nejen do vyšších kruhů, ale i hloub do minulosti. Škola je však připravena svou pověst chránit a svá tajemství uchovat i za cenu dalšího zla, bez ohledu na to, koho ohrozí – včetně inspektorčiných nejbližších…
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2019, překlad J. Kunová, 376 stran 



 



 
 

24 komentářů:

  1. Já bych si tak šla číst... no nic, čeká mě trochu jiná detektivka...
    Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem už minule psala, tak jsem tento titul četla nedávno a líbil se mi.
    Měj se !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se líbil taky a teď ho zhltla máma.. :)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, díky za recenzi a měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Stáni, děkuji za tip až budu mít chuť na nějakou detektivku a měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, až budeš mít chuť na dektivku, tak Angelu Marsons doporučuji. Hezké letní dny

      Vymazat
  5. ona je prostě skvělá, ráda ji doporučuji :) letos by jí měl dokonce vycházet román, jsem zvědavá, jaký bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě A. Marsons taky hodně baví. Určitě si přečtu i její dalsí knížky,
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Tohle je velmi kladné hodnocení a musím uznat, že by mě kniha velmi lákala. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcela Nordic Passion9. července 2022 v 13:35

      Zase bez označení 🙈. M.

      Vymazat
    2. Mne zatím nezklamala žádná knížka od této autorky, co jsem četla (tahle je tuším čtvrtá)

      Vymazat
  7. Od autorky jsem četla Zlámané kosti a kniha byla skvělá. Teď jsem na ní nějak pozapomněla, díky za připomenutí, určitě si od ní něco půjčím, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říci, že se mi tahle série hodně líbí.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Ty teda jedeš! U mě teď čtení docela pokulhává, konečně jsem dočetla Porodní sestru z Osvětimi, se kterou jsem se trápila pěkně dlouho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tahle knížka se četla sama. S Do vody, kterou jsem četla po ní, jsem se taky trochu trápila.

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že se vám kniha líbila. Na mě v knihovně čeká Vražedná mysl, kterou jsem si koupila nedávno - doufám, že se k ní brzy dostanu. 🙂
    Přeji vám hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám přečíst od A. Marson postupně všechny knihy z této série - jak se mi je povede půjčit v knihovně.
      Hezký den, Nikolo.

      Vymazat
  10. Sice takové žánry nečtu, ale kniha zní zajímavě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám právě detektivky ráda, takže mně se to četlo moc dobře.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    vůbec se ti nedivím, že tě to chytlo, já mám tuto sérii taky moc ráda. Všechny díly se mi moc líbily.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)