pondělí 27. prosince 2021

Vlastimil Vodnruška - Královražda na Křivoklátě

Další, v pořadí už dvacátý osmý příběh ze série Hříšní lidé Království českého, vyšel někdy v průběhu listopadu a já jsem ho  dostala od manžela  k svátku. Tuhle sérii oba dva čteme už dlouho, vlastně skoro od jejích začátků a máme přečtené všechny předchozí příběhy, tak manžel neodolal a koupil i ten nejnovější.
 


 
Stejně jako v předchozích příbězích z ttéto série jsou hlavními hrdiny této knihy královský prokurátor Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci panoš Ota ze Zástřizlí, který nenechá na pokoji téměř žádnou sukni,  a velitel vojenské posádky na Bezdězu, poněkud dobrosrdečný, ale trochu zbrklý Diviš. 
Tentokrát si Oldřicha k sobě povolá královna Kunhuta, manželka krále Přemysla Otakara II. Chystá totiž jako překvapení pro svého manžela velkolepý turnaj  na hradě Křivoklát, který má být oslavou patnáctého výročí jeho korunovace. A zdá  se, že turnaje chce někdo využít k tomu, aby krále  zavraždil. V podezření jsou vlastně zástupci všech významných šlechtických rodů, protože všichni by mohli mít zájem na tom, aby se silného panovníka zbavili. Oldřich má za úkol tomuto spiknutí  zabránit. Podrobnější informace Oldřich získat od biskupa Jana z Dražic. Jenže  ten dřív, než se s ním Oldřich setká, odjíždí do Bavorska   Navíc je zavražděn rakovnický děkan Božetěch, který z titulu své funkce často pobýval i na Křivoklátě. Není jasné, zda jeho vražda může se spiknutím souviset či nikoliv, a tak zatímco Oldřich s Divišem odjíždějí pátrat přímo na Křivoklát, kde už se k turnaji sjíždí množství šlechticů,  Ota zůstává v Praze, aby pátral po vrahovi děkana Božetěcha. Do pátrání vstupují i lupiči řádící v okolí Rakovníka  a také nevlastní dcera Přemysla Otakara II Eliška, která se osobně také  vypraví na Křivoklát a pokouší se ovlivňovat pátrání.


 
Mám pro Oldřicha z Chlumu slabost, takže autorovi ledacos odpustím. Ale musím říci, že tento příběh, mne příliš nenadchl. Děj je podle mého názoru zbytečně složitý a překombinovaný, u některých zápletek mi unikaly souvislosti ze základním příběhem a třeba v mizejíích a opět se objevujících dýkách a pláštích jsem se poněkud ztrácela. Rozřešení celého případu mi pak přišlo uspěchané, krkolomné a vlastně nelogické a nepříliš uvěřitelné.  Vlastně tohle hodnocení nepíšu u Vondruškových knih poprvé - zdá se mi, že se autor v této sérii už vyčerpal, v mých očích jsou poslední příběhy výrazně slabší než ty ze začátku série. S čistým svědomím bych asi tuhle knížku úplně nedoporučila. 
✦✦✧✧✧


 
Anotace
Přemysl II. Otakar slaví patnácté výročí korunovace českým králem. Jeho manželka Kunhuta mu spolu s několika předními velmoži uchystá jako překvapení okázalou oslavu na Křivoklátě, kam se sjedou nejen jeho věrní stoupenci, ale také řada zahraničních spojenců. Mezi hosty je i Oldřich z Chlumu se svým pomocníkem panošem Otu. Jedním z vrcholů slavnosti je rytířský turnaj, jehož se účastní všichni rytíři a také český král. A právě tímto turnajem začíná řada krutých vražd, které musí Oldřich z Chlumu co nejrychleji objasnit, protož tentokrát nejde jen o spravedlnost, ale také o osud české královské koruny…
Vydalo nakl. MOBA v r. 2021, 304 stran 
 


 

18 komentářů:

  1. Tuhle knihu neznám.
    Díky za rozšíření čtenářských obzorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ona je úplně nová (manžel ji kupoval v listopadu jako horkou novinku)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Tak tento žánr čtu ráda a baví mě.j
    Jen mi na čtení knih nezbývá moc času, protože jak mám jen trochu volno, tak jdu ven do přírody nebo se věnují ručním pracím. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zas čas na čtení bere trochu moje sbírka čajových přebalů. Ale čtu ráda, i když spíš lehčí literaturu jako jsou právě detektivky.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Nejsi sama, kdo tohle říká...
    Ta série byla hodně úspěšná. Všechny knihy jsem tedy nečetla, ale všechno má včas skončit.
    Stáňo, měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem z těch prvních autorových knih z této řady byla docela nadšená - detektivka ze středověku byla něco jiného, zajímavého, Oldřich z Chlumu je sympatická postava... Ale souhlasím, že možná by si měl autor najít jiného hrdinu, v posledních knihách už mu to s Oldřichem jde méně.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, díky za další knižní nahlédnutí. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  5. Čtu Vondrušku ráda, zkusím si tento titul v knihovně půjčit.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, jestli ho už budou mít - knížka vyšla poměrně nedávno. Jsem zvědavá jak se ti bude líbit.
      Hezký den, Hanko.

      Vymazat
  6. Už jsem na tohoto autora slyšela tolik chvály že ho snad musím taky zkusit. Tak třeba po vánočních knížkách. 🙂
    Mějte hezký zbytek roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, jestli budeš chtít Vondrušku vyzkoušet, tak doporučuji spíš nějakou knížku ze začátku série, ty se mi líbíly víc.
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Tak to je skoda, ale i mne tvuj popis znel slozite, takze chapu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tahle kniha fakt úplně nesedla. Teď ji čte manžel, tak jsem zvědavá, co jí řekne on.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    to je škoda, že se kniha nepovedla, prostředí turnaje mi přijde jako celkem atraktivní. Tak snad příště...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ono se to všechno vyřešilo ještě před tím turnajem :). Takže prostředí turnaje tam skoro žádnou roli nehrálo.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)