čtvrtek 30. prosince 2021

Čajové okénko 20

 Měsíc končí a na čajové okénko se v něm málem nedostalo. Tak to ještě honem napravím. Je to  okénko je jubilejní - dvacáté, ale žádný speciální obsah jsem si do něj nepřipravila. Jen další pětici čajů, které jsem nedávno koupila. A tentokrát to budou dva ovocné, dva černé a jeden takový hybrid. A mix to bude i pokud jde o značky - zastoupené tu mám celkem tři.
 

 
 
První čaj už není úplně aktuální, protože máme po Vánocích, ale já ho na stránkách e-shopu Bioo.cz objevila až těsně před nimi, takže do předcházejícího čajového okénka jsem ho zařadit nestihla. Je od anglické čajové firmy English tea shop, která produkuje čaje ze Sri Lanky v nejrůznějších příchutích i baleních (už jste se s nějakými mohli setkat v jednom zpředchozích čajových okének). Její čaje mají certifikát Fair trade a jsou v bio kvalitě (takže i ve vyšší cenové hladině) Krabička s 20 sáčky po 2 g  mne vyšla na 116 Kč

Christmas in Ceylon (English tea shop)

Složení - černý čaj, skořice, kakao, pražený kokos, zázvor, kurkuma, hřebíček, kardamom, pepř, ibišek
Voda - 100°. Louhování -  5 - 6 minut. 1 sáček 250 - 300 ml.
Tento čaj je kombinací klasického černého čaje, koření a dalších ingrediencí majících evokovat Vánoce. Světle hnědá barva nálevu dělá dojem hodně slabého čaje  a odpovídá tomu i chuť. Víc v ní  je cítit koření, hlavně skořice (naopak jsem podle chuti neodhalila ibišek ani kokos). Musím říci, že tento čaj mne zaujal spíš svým obalem než chutí, která mi přišla nezajímavá a taková nevýrazná.

I další dva čaje patří k čajům ve vyšší cenové hladině, které mají označení fair trade a používají suroviny v bio kvalitě. Jsou z produkce americké firmy Numi Organic tea, krabička obsahuje 18 sáčků po 2,2 g, resp. po 2 g. Jestli si dobře pamatuji, tak krabička vyšla na 119 Kč a kupovala jsem obě rovněž v prodejně Bioo. 

Aged Earl Grey (Numi)

Složení: černý  čaj Assam, bergamotová silice
Voda – 100° Louhování – 3 - 5 min. 1 sáček – 300 – 600 ml čaje
Čaj má zlatavě hnědý nálev a docela výraznou bergamotovou chuť. I díky tomu v tomto případě sáček vystačí opravdu na slušnou konvičku čaje (pokud se čaje dělá větší objem je lepší nechat sáček louhovat spíš těch pět minut, pokud jen hrnek, tak kratší dobu)

Breakfast Blend (Numi)

Složení: černé  čaje Assam, Keemun, Darjeeling, Cejlon
Voda – 100° Louhování – 3 - 5 min. 1 sáček – 300 – 500 ml čaje
Čaj má zlatavě hnědý nálev a poměrně vyváženou čajovou chuť. Pokud máte rádi klasické černé čaje, mohl by vám chutnat. Mně tedy chutnal
 
Poslední dva kousky jsou naopak z běžné české produkce, a to od jedné z nejznámějších českých čajových firem - od Jemči. Patří k výrobkům běžné kvality i ceny - krabička s 20 sáčky po 2 g mne u nás v kantýně vyšla na  35 Kč, ale v obchodech se dá sehnat i o něco levněji.  Tyto dva druhy doplňuje ještě Horké jablko, ale to už jsem si nekoupila.

Horká malina (Jemča)

Složení: Květ ibišku súdánského, jablečná dužnina, list ostružiny, malina 8 %, skořice 6 %, aroma, kořen lékořice, hřebíček, granulované červené víno
Voda – 100° Louhování – 6 – 10 min. 1 sáček – 200 – 250 ml čaje
Čaj má tmavší červenorůžový nálev, který lehce voní po malinách. Ty jsou citit i v chuti, která je trochu nakyslá, skořice v ní příliš výrazná není, stejně jako další koření.

Horká švestka (Jemča)

Složení: Jablečná dužnina, květ ibišku súdánského, skořice 10%, kyselina citronová, hřebíček 2%, švestkové aroma, skořicové aroma, šípky, granulovaný švestkový džus 1%, vanilkové aroma, vanilka.
Voda – 100° Louhování – 6 – 10 min. 1 sáček – 200 – 250 ml čaje
Čaj má tmavší červenorůžový nálev. V jeho chuti je výrazněji cítit koření, zejména hřebíček, švestky jen velmi jemně, nezdál se mi výrazně kyselý.
 

 
Samozřejmě mně nejvíc chutnal čaj Breakfast blend  od firmy Numi - černé neochucené čaje jsou prostě můj favorit. Ale musím říci, že mne nezklamaly ani ovocné čaje od Jemči, zejména ten malinový mi chutnal. Chuťově mne určitě nejmíň naopak zaujal čaj  Christmas in Ceylon od ETS, ale ten to aspoň vynahradil hezkým přebalem.

 



19 komentářů:

  1. Stáni, ráda procházím tvoje čajové okénko. Díky a přeji ti šťastné vykročení do nového roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za návštěvu a taky přeju krásný přícházející rok.

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni, mám to úplně stejně jako ty, nejvíce mě zaujal breakfest blend a malina, nejméně ten první, který je na mě moc plný koření. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ten kořeněný mne fakt zaujal hlavně obalem...
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Určitě bych neměla problém vypít šálek každého čaje Tebou představeného.
    Zaujal mne ten Horká Malina,takže se po něm v obchodě poohlédnu.
    Hezký silvestrovský den a šťastný nový rok, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že bude malinová Jemča chutnat. K sehnání by být měla - viděla jsem ji třeba na e-shopu Tesca.
      Hodně štěstí do nového roku

      Vymazat
  4. Díky za další dávku čajové inspirace)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Přeju hodně štěstí do příštího roku

      Vymazat
  5. Stáňo, vždy se těším na čajové okénko. Černé čaje jsou moje TOP, ale i některé jiné mi chutnají. S určitostí by mi chutnaly čaje NUMI. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, Numi mi chutná taky, mají dobré čaje a spoustu příchutí.
      Hezký Nový rok

      Vymazat
  6. Stáňo, znám jen vánoční od English Tea Shopu a dost mě zklamal. Přesně jak píšeš, čajíček...
    Přeji příjemný poslední letošní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, asi se shodneme - chybí tam ta plná čajová chuť a koření to úplně nedotáhne (aspoň pro mne).
      Hezký Nový rok

      Vymazat
  7. Horkou malinu jsme měli také doma a byla výborná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky příjemně překvapila - narozdíl od Vánoční Jemči, která mne nezaujala (o té jsem psala v nějakém loňském okénku)

      Vymazat
  8. Milá Veverko Stáňo, krásná recenze, obal vánočního opravdu hezký, já si na ně nepotrpím.. Já jsem taky na černé a pak výjimečně jen dobrý, silný ovocný, pokud možno bez jablek a ibišku, když malina - tak malina. Jinak já jsem konzerva, takže Twinings, Ahmed, a Mlesna /nevím jestli Mlesnu znáš?/ Sri Lanka. Tak moc dobrá.. Jinak mám pro Tebe ještě námět na psaní/focení. Z čeho nejraději čaj piješ? Takhle nafoceno hezky, ale z čeho piješ ráno a prostě když si chceš šmáknout.. Já ráno piju z kočičího /jsem chovatelka a milovnice/ půllitrového hrnku.. a během dne mám taky svoje oblíbence. Tak Tobě i nám čtenářům přeju, ať jsi v r 22 při chuti psát a zdravá... Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já si ten čaj koupila kvůli sbírce, taky mne kořeněné čaje moc neberou. Mlesnu znám, mají docela dobré čaje (ale málo mění obaly, takže nemám důvod kupovat nové a nové :D), ráda mám i ostatní tebou zmiňované značky (Ahmad, Twinings). Dobré čaje má i Basilur (Ježíšek donesl kazetu s nimi, tak možná proniknou do dalšího čajového okénka)
      Námět na článek "z čeho piju" je docela zajímavý, zamyslím se. Možná by to nebyla ani špatná výzva...
      Hezký r. 2022 i tobě

      Vymazat
  9. Mě by lákala ta horká švestka. Miluji takové čaje :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Stáňo, vidím, že u tebe najdu hodně tipů na čajíky. Já jsem teda spíš kafař, ale někdy ráda vyzkouším nějaký dobrý čaj, který neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já naopak kafe vůbec nepiju, takže čajů spotřebuji spoustu. A kvůli přebalům to různě střídám :).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)