středa 3. listopadu 2021

Říjen v kostce

 Vždycky tvrdím, že měsíc utekl ani nevím jak, ale tentokrát musím říci, že mi říjen přišel docela dlouhý. Asi proto, že byl docela nabitý různými události, takže mi to přijde, že se to snad ani do jednoho měsíce nemohlo vejít. Takže dneska to bude trochu delší...


 
 
Hned na začátku října jsem byla s dalšími kamarády - sběrateli na burze čajových přebalů v  Holandsku. Cestou jsme se stavili ještě i v Německu. Jednak proto, abychom si po cestě trochu protáhli nohy zdřevěnělé sezením v autě, ale hlavně proto, abychom si ještě nakoupili nějaké čaje a měli další přírůstky do sbírky. 
 
Hannover - Osnabruck
Osnabruck - naše ubytování v Bithovenu - burza
Burza - moje úlovky
 
Druhý říjnový týden jsme měli dovolenou, kterou jsme strávili  v Krušných horách. Sice jsme si vybrali asi ten nejdeštivější  týden z jinak poměrně přívětivého října, ale i tak jsme si to užili. Ostatně naše výlety už tu postupně ve formě samostatných článků proběhly. Takže jen letmé připomenutí.

Krásná vyhlídka - Klínovec - Karlovy Vary
Diana - Andělská Hora
Pernink - Pajndl - rašeliniště
Rašeliniště - Klášterc nad Ohří
 
Dojeli jsme zazimovat chatu, kde nás ovšem čekalo docela nemilé překvapení - strom padlý přímo na střechu.Naštěstí střecha (i zbytek chaty) zůstala celá, byť nějaké šrámy samozřejmě utrpěla. Nakonec se nám i povedlo za pomoci kamarádů strom rozřezat i spálit ořezané suché chvojí (musím říci, že po celodenním pálení jsem smrděla jak uzenka).
 
Strom  na  střeše
Střecha skoro bez stromu - pálíme klestí - poslední posezení u ohně

Na chalupě jsme se potěšili posledními kytičkami, sklidili poslední zbytky úrody (dýně a jablka) a přivezli si brambory na uskladnění (část putovala rovnou do Prahy, část jsme ještě nechali na chalupě ve sklepě) - brambory z Vysočiny jsou nej :). A poslední říjnový víkend jsme vypustili vodu, zazimovali a i chalupou se na pár měsíců rozloučili.
 
Úroda - zásoby na zimu
Kytičky...
Poslední posezení venku - úklid listí - pálení ořezaných větví

Jídelní okénko je tentokrát bohaté a naplněné především díky návštěvě čínské restarurace s konceptem "All you can eat" kousek od Utrechtu, kterou nám doporučili naši holandšít kamarádi - sběratelé. Tam vyzkoušela všechno možné (včetně mé první ústřice) a taky  jsem tam kupodivu dost fotila, ale jinak jsem to s focením jídla měla jako vždycky - prostě na to zapomínám.

Mořské potvory včetně ústřice - z grilu - ještě mořské potvory
Sushi - sladké sněz co můžeš - dortik v Bithovenu
Kuřecí stejk v Bithovenu - svíčková na Plešivci - čokoláda

A závěrečný pel mel ...
 
Rána na "Jižáku"
Předušičková návštěva hřbitovů v Klokotech a Novém Rychnově - hloh ve váze
 
 Listopad s krátícími se dny a často uplakaným počasím není můj úplně nejoblíbenější měsíc, tak uvidíme, co nám přinese. Třeba mne příjemně překvapí

35 komentářů:

  1. Ani se ti nedivím; že se ti zdál říjen dlouhý... tolik aktivit za jeden jediný měsíc. Výlet do Holandska by se mi taky líbil))

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě parádní měsíc, Stáňo! Holandsko - ty se zmiňuješ jen tak naokraj, byla jsem tam jen jednou a hned bych jela znovu... Nebude nějaká větší reportáž?
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, výlet do Holandska byl tentokrát vyloženě burzovní. Původně jsme si ho chtěli prodloužit o jeden poznávací den, ale dvě z účastnic "zájezdu" si nemohly vzít víc dovolené než jeden den na páteční cestu, takže tento záměr padl. A navíc bylo v sobotu i v neděli totálně hnusně (lilo), takže možnost někde pocourat aspoň chvíli moc nebyla. Možná někdy příště (holandští sběratelé tu výměnnou burzu pořádají každý rok) - pak bude i report :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Taky jsem zazimovala teď o posledním víkendu chatu. Strom na střeše jsme také měli, naštěstí se po ní skulil dolů protože je hodně příkrá a vzal sebou jen zakončení okapu. Ještě z něj máme pár špalků, většina už je spálená a něco jsem teď právě o víkendu štípala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, vidím, že jste taky měli štěstí. Jinak my jsme většinu dřeva nechali kamarádovi, co nám pomáhal s likvidací. My jedzíme na chatu jen občas, navíc v létě, takže toho tolik nestopíme.

      Vymazat
    2. Tak to u nás to frčí. Snažím se tam jezdit od dubna (podle počasí) až takhle do podzimu. A to vzhledem k tomu, že to není nijak zateplené, tak se tam prostě topit musí. Občas i v létě hodím do krbovek navečer jedno dvě polena. My tam vozíme dřevo tady od nás, když se pokácí nějaký strom
      na zahradě tak se odveze na chatu. Tady krbovky nemáme, topíme plynem a jen tak zbůhdarma to pálit taky nechci. Teď naposledy si tedy dřevo z jabloně vzal pán co nám jí kácel.

      Vymazat
    3. Vendy, kdybychom na chatu jezdil častěji i na podzim, tak by to frčelo taky. Chatička je stará, montovaná, zateplení žádné. Rychle se vyhřejě, ale stejně rychle vychladne. Ale jak máme ještě chalupu na Vysočině, tak chatu moc nestíháme.

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, to byl ovšem velmi pestrý říjnový měsíc. Strom na chatě vám nezávidím, ale jak teď příroda blázní, tak jsou tyhle situace šastější. Teda do Holandska takhle na výlet, to muselo být super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, naštěstí to bylo bez zásvažnějších škod a na ty drobné opravy nám něco zaplatí pojišťovna. Jinak byl říjen opravdu fajn.

      Vymazat
  5. Opravdu hodně jste toho stihli. Tedy ten strom přes chatu...to tedy ještě že to vydržela. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, s tím stromem jsme měli kliku, že se chytil ve větvích jiného stromu - jinak jsme ho měli asi až v chatě, byl to slušny "macek"
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáňo, s tím stromem to byla klika. Bráchovi takhle padla na chatu bříza, část střechy se musela opravit, ale jinak to chata také přežila. Říjen jsi měla fakt hodně pestrý a určitě skvělý (až na ten strom). Parádní fotky. Měj se hezky, zdravím 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evko, tak to my jsme dopadli opravdu líp. A ano - říjen byl prima...
      Taky posílám pozdrav

      Vymazat
  7. Říjen byl pestrý ;) Od všeho něco.
    Pohodový listopad přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, hezké podzimní dny i tobě. A díky za návštěvu

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Tentokrát toho fakt bylo docela dost - mám z října dobrý pocit.

      Vymazat
  9. No tedy, měla jsi to opravdu nabité. Zaujala mě ta jídla, i když mořské potvory bych nemusela. A Klokoty - ty v Táboře? Tam to mám ráda. Švagrová bydlí kousek odtud.
    Ať se Ti listopad vydaří.
    Sabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, v Sezimově Ústí bydlel můj děda, v Táboře teta a já tam jako holka jezdila o prázdninách. Teď už tam jezdíme jen na Dušičky na hrob a stavujeme se při té příležitosti u sestřenice. Ale uvažuju o nějakém víkendovém pobytu, abych si Tábor oživila, navíc manžel tam nikdy nebyl, tak by to bylo zajímavé i pro něj.
      Hezké podzimní dny i tobě

      Vymazat
  10. Rána na "Jižnáku" jsou velmi autentická. Páni, krásně prožitý a i zaznamenaný měsíc. Hodně mne zaujala restaurace, kde v rámci all you can eat mají i ústřice, to musí být něco lepší, vůbec neznám. Prima den přeji. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, "rána" jsou fotky narychlo cvaknuté cestou k metru. Nejvíc se mi líbí ta červánková, ale i ta mlžná má něco do sebe.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Stáňo, zdravím. Říjen jsi měla pěkně nabitý a pestrý. Ten strom to muselo být překvápko...Ale dopadlo to dobře, to je hlavní. Já jsem měla říjen fajn, strávila jsem ho celý v Jeseníku v lázních. Přeju hezký listopad. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, překvápko to bylo. On ten strom měl být už poražený (byl úplně suchý), ale na jaře na něj lesáci zapomněli, tak ho chtěli porazit teď v listopadu. Tak mají hotovo :D
      Krásné podzimní dny

      Vymazat
  12. Stáni, no měla jsi opravdu nabitý měsíc. Já také říkám, že události a akce mi prodlužují život, den se zdá pak o hodně delší a neuteče tak rychle. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, říjen byl docela fičák. Uvidíme, jaký bude listopad ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    moc pěkný přehled, obdivuji, co vše jsi zvládla. Škoda, že není i nějaký článek z Holandska, mě by taková malá reportáž z burzy určitě potěšila. Já jsem na naší chatě vůbec nebyla, protože mě nějak zlobilo zdraví. I teď jsem vlastně na neschopence (předtím jsem se nadopovala léky a byla v práci) a pořád je to celkem bída. Snad už budu moci jít v pondělí do práce. Jak ti chutnalo v té asijské restauraci?
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, o článku z Holandska jsem uvažovala, ale z burzy moc fotek nemám (ono je to vždycky takové hektické, soustředím se na výměnu a nějaké focení jde stranou) a vlastně v Holandsku jsme moc necourali po městě, protože bylo megahnusně. Asijská restaurace byla fajn - měli tam všechno možné, takže si vybral i ten, kdo není na asijskou kuchyni. Jen to tam na mne bylo trochu velké a rušné, já mám raději komornější prostory.
      Měj se krásně a ať už je ti dobře

      Vymazat
  14. Moc krásné fotky a shrnutí měsíce. Super, že jsi trávila čas hodně v přírodě, bylo na to krásné počasí a jsem moc ráda, že letošní podzim nebyl celý upršený. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos se říjen fakt vydařil (akorát my si na dovolenou vybrali zrovna týden, kdy pršelo nejvíc). Mám tyhle slunečné a barevné podzimní dny moc ráda.

      Vymazat
  15. Je fajn, že chata neutrpěla nějaké větší škody..

    OdpovědětVymazat
  16. Jee tak to jste si udělaly hezký výlet do Holandska :) určitě jste si to tam moc užily. Ještě, že se na chatě nestalo nic horšího :) no, měla jsi říjen nabitý :) já i listopad mám ráda, tak se na něj těším ✨

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Vím, že miluješ čaje, ale že existuje burza čajových přebalů a ještě v Holandsku, o tom slyším poprvé...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)