pondělí 15. listopadu 2021

Peter May - Ostrov Entry

 Zatímco knížky Petera Maye z prostředí ostrova Lewis se mi líbily hodně, tak jeho detektivka odehrávající se v Číně mne moc nezaujala. Ale protože dobré zkušenosti převažovaly, tak  jeho další detektivní příběh  odehrávající se podle anotace v Kanadě, na který jsem narazila v knihovně, bez velkého váhání putoval se mnou domů.  
 

 
Ostrov Entry je malý ostrůvek ve francouzské části Kanady, ovšem jeho obyvatelé, kterých je jen kolem stovky, mluví anglicky, neboť jsou potomky anglicky mluvících přistěhovalců. I detektiv Sime Mackenzie je potomek přistěhovalců ze Skotska, který i přesto, že žije ve frankofonní části Kanady, stále mluví anglicky. Právě  proto se stává součástí vyšetřovacího týmu, který na ostrov odjíždí vyšetřit vraždu jeho nejbohatšího obyvatele. Šéf vyšetřovacího týmu má záhy jasno - jde o vraždu, že žárlivosti, kterou spáchala podváděná manželka oběti, v jejíž neprospěch mluví některé důkazy i to, že ne vždy kriminalistům řekla pravdu. Jenže Sime o její vině pochybuje a navíc v něm Kristy vzbuzuje pocit, že ji odněkud zná, a vzpomínky na deníky jejich předka - skotského přistěhovalace, které jemu a jeho sestře kdysi předčítala babička. Práci mu komplikuje fakt, že po rozchodu se manželkou trpí nespavostí a díky tomu je vyčerpaný natolik, že nadřízení pochybují o jeho úsudku. A i sám Sime si není jistý, zda má na svou intuici dát, zda ho příliš neovlivňuje sympatie k podezřelé a to, že mu postupně začíná splývat s jednou z postav z deníků jeho prapradědečka.
 


Příběh se, odehrává ve dvou časových rovinách - podobně jako Mayova trilogie z ostrova Lewis. Ostatně ostrov Lewis i zde  hraje důležitou úlohu. Část příběhu se totiž odehrává právě zde - v polovině 19. století, kdy probíhalo nucené vystěhovávání chudých skotských pachtýřů za oceán. Formou deníkových zápisků se tu seznamujeme s těžkým osudem Simova dávného předka, kterého vyhánění pachtýřů z půdy nakonec zavedlo do Kanady, i příběhem jeho romantické lásky k dceři majitele panství, která je pojata jako formou deníkových zápisů jeho prapradědečka, které se vynořují ze Simovy paměti.  Druhou dějovou linii tvoří právě vyšetřování vraždy, která se stala na kanadském ostrůvku Entry.  Podle mého názoru je detektivní příběh trochu vedlejsí a přim zde hraje  právě ta historická linie s nádechem romantiky, která mi přišla propracovanější a zajímavější a navíc mi podkryla události britské historie, o kterých jsem nic netušila.   A stejně jako v knihách ze série z ostrova Lewis i v této  knize autor velmi sugestivně popisuje krásnou, ale tvrdou a nehostinou krajinu - jak skotského ostrova Lewis, tak i kanadského ostrůvku Entry, což dodává knize ještě další rozměr.
Co se mi moc nelíbilo, je obálka. Kdybych neznala autora, tak by mne k tomu, abych si knížku půjčila, zrovna moc nelákala.
✦✦✦✦✦
 
 
 
Anotace
Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti svého dosavadního života.
Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel - a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém domě zavražděný.
Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná - a to i přesto, že se nikdy nepotkali.
Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfliktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.
Vydalo nakl. Host v r. 2015, překlad L. Kaprová,  408 stran 
 
 

12 komentářů:

  1. Tak, jen málo kdy u tvých recenzí mohu říct, že knihu znám. Taky ano. Nečetla jsem, slyšela. Krásně ji přečetla Jiří Dvořák a žehlilo se u toho fakt samo.
    Pan May nás místy svých knih provede skutečně důkladně, ale nevadí mi to.
    Stáňo, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, víš, že jsem ještě žádnou audiokniku neměla? U žehlení jsem si dřív pouštěla nějakou hudbu, teď si u toho spíš tak přemýšlím... Čtu hlavně večer řed spaním a nebo v MHD. A jsem staromilsky zvyklá na papír (ani čtečce jsem zatím nepřišla na chuť)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Četla jsem a líbilo se mi to.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka tedy nic moc; obsah nevypadá marně. Chystám se teď taky na čtení. Válím se v posteli s tím “ prevítem”. Ach jo. Takže díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je mi líto a držím palce, ať má prevít bezproblémový průběh a ať jsi zase brzo v pořádku.

      Vymazat
  4. hmmm, toto mi zni zajimave, miluju Skotsko:-), i Kanada me laka, neco z historie by me taky bavilo, takze za me jo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, jestli jsi od Maye nic nečetla, tak bych asi doporučila buď ten Ostrov Entry nebo Skálu.

      Vymazat
  5. Stáni, díky tobě poznávám autory, které vůbec neznám. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Stáni,
    přiznám se, že mi tato kniha Petera Maye nějak unikla. Podívám se po ní v knihovně, ale nejdřív musím dočíst všechny ty moje domácí resty...Já mám rozečtenou tu jeho čínskou sérii a překvapivě se mi hodně líbí.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já z té čínské série četla první, úvodní díl a nějak mne to nenadchlo... Ale Entry se mi líbilo hodně...
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)