čtvrtek 14. října 2021

Na skok v Karlových Varech

 Karlovy Vary není třeba asi nějak představovat. To, že se jedná o naše největší lázeňské město, ví asi každý, stejně jako asi každý zná Filmový festival Karlovy Vary, který se tu každoročně koná... My jsme se do Karlových Varů přesunuli z Andělské Hory, protože předpověď počasí slibovala déšť a před tím se přece jen lépe schovává ve městě.

 
 
 Karlovy Vary toho nabízí určitě víc, než jsme stačili postihnout za naši krátkou návštěvu. My  jsme se nejdřív prošli po nábřeží kolem říčky Teplé, kde je k vidění  lázeňská arcitektura z přelomu minulého a předminulého století  (a také bohužel spousta komerčního nevkusu cíleného podle mne zejména na ruskou klientelu).
 










K rozhledně Diana, která byla nad Karlovými Vary postavena v r. 1914, jsme pak vyjeli lanovkou, protože jsme se obávali (jak se pak ukázalo, oprávněně)  hrozícího deště. Ale aspoň 150 schodů vedoucích na vrchol rozhledny jsme vyšlápli po svých. Z rozhledny je krásný výhled jak na Karlovy Vary, taky i na jejich vzdálenější okolí. 

 



A praktické rady na závěr? V KarlovýchVarech se dá v podstatě parkovat jen na placených parkovištích, my zaparkovali  v podzemních garážích hotelu Thermal (které na mne působily poněkud zpustle a klaustrofobicky) a asi 3 hodiny nás vyšly na 150 Kč. Zpáteční cesta  k rozhledně Diana lanovkou  (jezdí každých 15 minut) stojí 110 Kč za osobu, vstup na rozhlednu je zdarma (a komu se nechce šlapat, může vyjet výtahem).


30 komentářů:

  1. V Karlových Varech jsem byla před 38 lety,to,to utíká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si uvědomila, že jsem v KV nebyla nikdy, takže směr výletu v ne úplně příznivém počasí byl jasný :).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  2. Stáňo, do Karlových Varů jezdila moje mamka na léčení a my za ní na návštěvy každý rok. Ale to už hodně dávno. Od té doby jsem tam nebyla. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já byla v KV poprvé - do teď jsem je znala jen z obrázků.
      Měj se fajn i ty

      Vymazat
  3. No i já se nějak nemohu dopočítat, jak dlouho jsem ve Varech nebyla.
    Děkuji za fotky, Stáňo a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Na podzim jsou Karlovy Vary moc hezké, že? Já tam byla tři roky zpátky v tomto období a pohledy na zabarvené stromy podél kolonád se mi moc líbily. Akorát rozhledna Diana byla při naší návštěvě zavřená, to mě trochu mrzelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, nám trochu lezla na nerv ta všudypřítomná komerce (obchody cílené na turisty), ale jinak město je pěkné a určitě má i výletový potenciál v pěkném počasí (minimálně všechny vyhlídky). Diana je pěkná, bylo mi trochu líto, že jsme kopec nepokořili vlastníma nohama, ale hrozba deště rozhodla pro lanovku (a dobře jsme udělali, pršet začalo akorát, když jsme se vraceli k autu).
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Letos jsem viděla Karlovy Vary už u více blogerek, ale to vůbec nebylo na závadu, abych si ráda prohlédla i Tvoje fotky !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, vidíš, já myslím u nikoho KV neviděla - buď čteme každá jiné blogy nebo mám sklerózu :D.
      Hezký víkend

      Vymazat
  6. Stáňo, Vary a okolí mám v plánu už od loňska, ale nějak se k tomu nemůžeme propracovat. Bohužel je to od nás fakt hodně daleko. Ale láká to moc, takže díky za nakouknutí.
    Pěkný víkend ti přeji.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na nás jsou KV trochu moc komerční, ale rozhodně výletu nelituju, ráda jsem je viděla. A určitě by se tam dalo i pochodit. Ale my už další den raději "pelášili" na kopec, kam chodí míň lidí (s nám tam nebyla živá duše)
      Pěkný víkend i tobě

      Vymazat
  7. Stáňo, krásné fotky. 👍👍👍 Povedly se i přes nepřízeň počasí.
    My se tam stavovali 30. září, ale jen na krátkou procházku. Za prvé mi došla i druhá baterie ve foťáku a za druhé tam byla hrozná zima. S tou ruskou klientelou máš pravdu, někdy si tam člověk připadá jako na Arbatu.
    Měj prima dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, díky za pochvalu fotek - je to společné rodinné dílo :D (já většinou fotím ve městě nebo detaily, manžel výhledy)
      Hezký den

      Vymazat
  8. Do Varů jezdíme často. A jsou bez těch lidí ještě zajímavější )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na nás tam bylo lidí (a komerce) až až, ale nepochybuji, že dřív tam turistů byly opravdu davy.

      Vymazat
  9. Marcela Nordic Passion15. října 2021 v 18:31

    Koukám, že i podzimní Vary mají své kouzlo. Užívejte. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni mají podzimní výlety své kouzlo všeobecně. Jen škoda, že jsme te´d dva roky po sobě vybrali spolehlivě nejdeštivější říjnový týden ;-). Ale i tak to bylo fajn.

      Vymazat
  10. Stáni moc krásné fotografie. V Karlových Varech jsme byli těsně před filmovým festivalem. Bohužel nám to tam propršelo a tak jsme se k rozhledně Diana ani nedostali, ač jsme dole u lanovky stáli, tak jsme to kvůli dešti vzdali. Děkuji za hezké fotografie a pro mě i krásné vzpomínky na toto hezké město. Měj příjemný víkend. Jára

    OdpovědětVymazat
  11. Járo, my jsme tu Dianu stihli tak tak - pršet začalo, když jsme se vraceli k autu.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  12. Stáni, Karlovy Vary znám celkem hodně. Strávila jsem tam nějaký čas v lázních po operaci, jezdila jsem tam hodně pracovně a před pár lety jsem byla i na festivalu, ale ty jsi mi je ukázala zase jinak. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, KV mají nepochybně víc tváří a my jen letmo nahlédli na jednu :).
      Hezký den

      Vymazat
  13. Ve městě jsem nikdy nebyla.. Co se týče lázeňských měst, tak jsem navštívila jen Luhačovice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já už zvládla lázeňských měst víc - Mariánky, Třeboň, Luhačovice, Františkovy Lázně. Každé má něco do sebe...

      Vymazat
  14. Stáni, krásné fotky z krásného lázeňského města. Byla jsem zde jednou, pracovně, a téměř na otočku, takže si toho moc nepamatuji. :o)
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, takhle já vlastně neznám Františkovy Lázně - byli jsme tam kdysi na jeden den s manželovými rodiči a bylo taky strašně hnusně, že jsme venku vydrželi asi půl hodiny a pak se uchýlili nejdřív do cukrárny a pak do restaurace :)

      Vymazat
  15. Ahoj Stáni,
    díky za pěkný výlet do západních Čech. Zaujala mě rozhledna a taky se mi líbí původní lázeňská architektura.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, rádo se stalo. U rozhledny mne trochu mrzelo, že jsme nahoru nešli pěšky přes Jelení skok (nakonec to bylo dobře, protože i tak jsme to zpátky i autu stihli před deštěm jen těsně)
      Hezký den

      Vymazat
  16. Ráda bych se tam podívala příští rok, tak doufám, že se mi to splní. Vypadá to tam krásně 👌 už se tam moc těším 😍 doufám, že jste si i přes málo času výlet užili ✨

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili, i když po okolních kopcích by se dalo taky hezky courat a to už jsme díky počasí nezvládli.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)