čtvrtek 30. září 2021

Robert Bryndza - Smrtící tajnosti

 Tentokrát tu máme poslední "díl" mého bryndzovského seriálu. Dočetla jsem šestou knihu s šéfinspektorkou Erikou Foesterovou. Docela jsem si na ni zvykla a možná se mi po ní bude trochu stýskat. Tak jestli chcete, pojďte se se mnou podívat na její další případ.


 
Krásná mladá dívka nalezená v tratolišti krve v podstatě na prahu svého domova – to je začátek případu, ve kterém se pachatele snaží Erika Foesterová vypátrat tentokrát.  Marissa byla tanečnicí v podniku provozujícímu burlesku, takže měla své obdivovatele. Ovšem jak vyšetřování postupně odlhaluje, její charakter zřejmě nebyl úplně úžasný – cizí jí nebyly ani vztahy se ženatými muži ani vydírání.  Je tady  tedy mnoho důvodů pro vraždu  i řada osob, které si mohly přát Marissinu smrt. Některé indicie nasvědčují tomu, že se v okolí pohybovala postava s nasazenou plynovou maskou. A někdo takový už má na svědomí několik napadení v minulosti. Jenže modus operandi byl v těcho případech, které nikdy neskončily smrtí, poněkud jiný.  Může tedy být tajemná postava v plynové masce také pachatelem Marissiny vraždy?  Nebo jde jen o slepou stopu? V průběhu vyšetřování musí Erika odjet do Manchestru postarat se o svého tchána a tak se velení v případu ujímá Kate Moosová. A právě ona narazí na zajímavou stopu, která se jí nakonec málem stane osudnou. Jenže tím případ zdaleka nekončí.

  
 
I tentokrát není v knize pouze jedna dějová linka – v několika kapitolách sleduje autor myšlenky postavy v plynové masce -  tajemného T. Tentokrát se na rozdíl od předchozího případu nedá dovodit, o koho se jedná a jeho totožnost odhalí čtenář až současně s policií. Kromě pátrání autor dál rozvíjí osud Eriky, která zase kousek pokročí ve vyrovnávání se s minulostí, a dojde i k posunu v jejím stále trochu nedořešeném vztahu ke kolegovi Petersonovi. 
Řekla bych, že tento příběh má správnou trochu děsivou atmosféru, dostatek napětí a není v něm nouze o zvraty a překvapení. Zajímavé je i rozuzlení a motiv vraždy, i když tady mám malou výhradu k reálností (v čem spočívá, nenapíšu, protože bych do značné míry prozradila rozuzlení, ale pokud jste knihu četli nebo si ji přečtete, budete tušit). Jinak to bylo opravdu příjemné čtení a bylo mi docela líto, že se s Erikou loučím a rozhodně by mi nevadilo, kdyby se k ní autor v některé ze svých dalších knih vrátil.
✦✦✦✦✧

  
 
Anotace
Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve a zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc – zavraždit oběť na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu na Štědrý večer? Po posledním, velmi bolestném případu se Erika Fosterová cítí zranitelná, ale nakonec se rozhodne, že se ujme i tohoto vyšetřování. Jakmile začne pracovat, objeví zprávu o útocích ve stejné, dosud poklidné čtvrti Londýna. Všechny spojuje jeden detail – oběti byly napadeny černě oblečenou postavou s nasazenou plynovou maskou…
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2019, překlad K. Elisová, 384 stran
 


20 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, že opravdu slyším všude jen a jen chválu věřím, že se pokračování dočkáš!
    Stáňo, měj pohodový pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, uvidíme. Teď je napořadu série s bývalou policistkou Kate. Zatím jsem četla jen první kousek a nebyl taky špatný
      Mšj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Stáni, to zní skvěle a líbí se mi, že se ti podařilo pořídit z druhé ruky takhle kompletní edici. Přesně něco takové bych potřebovala :-D Já od Bryndzy zatím četla jen Dívku v ledu jinak nic. Tenhle víkend bych se ráda pustila do Manželů od vedle, ale ještě uvidím zda budu nebo nebudu přítelovi pomáhat s fasádou na dílně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já si musím dojít něco půjčit do knihovny, domácí zásoby došly :). Dočetla jsem poslední díl Křišťálového klíče od Vondrušky a potřebuju něco na dovolenou.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Série byla za mě super. Bryndzova další série se mi až tak nelíbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím s Kate četla jen první knížku a nepřišla mi špatná.

      Vymazat
  5. Bryndza je jistota dobrého čtení ;) Já si musela chvilku zvykat na jinou hrdinku, když skončil s Erikou ;)
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jako první od Bryndzy četla právě Kanibala s Nine Elms a ten mne nalákal na tohoto autora vůbec.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Série s Erikou Fosterovou je skvělá. Taky bych byla ráda, kdyby se k ní autor někdy vrátil, ač jsem si oblíbila i Kate Marshallovou - dneska jsem začala číst její druhý případ. Zatím se mi kniha líbí. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já bych si klidně další příběh s Erikou dala taky. A druhý případ Kate si chci půjčit v knihovně.

      Vymazat
  7. Marcela - Nordic Passion2. října 2021 v 10:15

    Dekuji za dalsi doporuceni, M.

    OdpovědětVymazat
  8. Minulý týden jsem si z knihovny donesla Noční lov s Erikou Fosterovou. Už se moc těším, zatím ji přečetl manžel a spokojený byl. Zdravím 🙂

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    já mám taky ráda sérii s Erikou Fosterovou, vůbec by mi nevadilo, kdyby se k ní autor ještě vrátil:-) Doporučuji vyzkoušet sérii knih s Kim Stoneovou od Angely Marsons.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zrovna dneska jsem v knihově vzpomínala, jaké knížky jsi mi doporučovala :D. Marně :(, tak jsem si donesla nějakého pro mne neznámého autora (odehrává se to tuším na Islandu).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)