středa 11. srpna 2021

Po naučné stezce Údolím Jihlávky na Aleje

 Po delší době jsme  zase obuli trekovky, odložili práce na chalupě  a vypravili se aspoň na krátký  výlet. Zamířili jsme do kraje mezi Třeští, Jíhlavou a Brtnicí a jako trasu výletu využili naučnou stezku Údolím Jihlávky na Aleje, což je lovecký zámeček z 19. stol. postavený v klasicistním slohu v lesích u Stonařova.
 

Výchozím místem této naučné stezky je městys Stonařov. Jeho dominantou   je kostel sv. Václava ze 14. století, který byl později několikrát upravován. Kousek od něj stojí pozůstatek bývalého hřbitova - románská kostnicová kaple.

 

První část naučné stezky vede kolem říčky Jihlávky a rybníků, které na ní jsou. Po necelých třech kilometrech cesta uhýbá po hrázi posledního rybníka do lesa k Zelené aleji, což je jedna z cest, které se k zámečku sbíhají a podle kterých se zámeček zřejmě jmenuje.








Od zámečku se pak naučná stezka vrací zpět ke Stonařovu - tentokrát Stonařovskou alejí. Těsně před Stonařovem je třeba odbočit ze silničky na polní cestu vedoucí  k vrcholku s vysílačem a ke křížové cestě pod vrchlkem Kalvárie. Její původní zastavení z r. 1926 byla v padesátých letech minulého století zničena, zachovalo se pouze první z nich. V r. 2014 obec křížovou cestu obnovila, bala obnovena kaplička a  zhotoveny nové kříže. Ty mají zajímavé a hodně netradiční zobrazení pašijových výjevů, které je inspirováno  vesmírnými meteority (které jsou se Stonařovem spojeny - v 19. století do této oblasti dopadl meteorický déšť).








Celkem jsme ušli 11 km s převýšením asi 110 výškových metrů (tedy skoro po rovině). Naučná stezka vede z části po pěšinách, ale převážně po polních nebo lesních cestách či silničkách, takže rozhodně není náročná - je to taková příjemná procházka. Trochu problematické je značení - cesta  není vyznačena turistickou značkou pro naučné stezky, ale šipkami s obrázkem čápa Kamila, kterých není nijak mnoho, takže občas jsme se o dalším pokračování cesty radili s aplikací mapy.cz.


A praktické informace na závěr? Zaparkovat se ve Stonařově dalo bez problémů u nákupního střediska. Možnost občerstvení je jen ve Stonařově (restaurace vedle nákupního střediska). Ve Stonařově je i Muzeum meteoritů, ale to bylo v sobotu poněkud nesmyslně zavřené (otevřeno mají jen v pracovní dny), takže tam jsme nezavítali.

Směrovka naučné stezky

21 komentářů:

  1. Stáňo, krásný výšlap! Moc krásné fotky, budu se opakovat - Vysočina je fakt fotogenická!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já o Vysočině říkám, že je taková malebná :) (a taky se v souvislosti s ní opakuji ;-)).
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, hezkou procházku jsi zdokumentovala. Díky. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. No úplně klidně bych šlapala s vámi. Paráda !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že tuto část vůbec neznám. Díky za zprostředkování.
    Zdravím z dovolenkování))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my máme na Vysočině chalupu a pořád tam ještě objevujeme ... Ještě vás někdy příště vezmu na místo, které jsem objevila náhodně na mapě ;-)
      Uživej si dovolenou

      Vymazat
  5. To mohlo být super. Moc se mi líbí jak chodíte naučné stezky. Akorát já bych měla problém bez značení, aplikace map mi nikdy pořádně v žádném telefonu nešla. Nevím, kde je problém.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já s aplikací mapy.cz nemám problém, funguje mi OK. Navíc ještě většinou míváme cestu předem naplánovanou a nakreslenou v GPS navigaci (tentokrát tedy ne).

      Vymazat
  6. Stáni, krásný výlet a parádní fotky. 11 km je už pořádný kus cesty, ani nevím, jestli bych to ušla. Teda asi jo, ale bych hotová. :o) Vybrala jsi zajímavou trasu, líbí se mi každé zastavení.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, nám se ten výlet taky líbil a cestou domů jsme se stavili ještě na jednom zámku. Článek je už nachystaný ke zveřejnění :)

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    já Vysočinu vůbec neznám, akorát jsem přes ni jela, když jsem cestovala do Brna a na Moravu. Moc se mi líbí zvolená trasa, je tam mnoho zajímavých míst. Člověk si užije krásnou přírodu, zajímavou architekturu, něco z historie i místa k zamyšlení...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, byla to fajn procházka. A Vysočina je v tomto směru skvělá - jsou tu lesy (i když ty teď tedy notně devastuje kůrovec), louky, rybníky, remízky v polích a kopce jsou takové zaoblené...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Marcela Nordic Passion16. srpna 2021 v 17:47

    Stáňo, podle fotek jste si vybrali nádhernou trasu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, trasu jsem tentokrát vybírala já :). Manžel ji chválil, procházka to byla fakt příjemná.

      Vymazat
  9. Křížové cesty také ráda zařazuji do vycházek. Vedou na hezké výhledy a navíc se můžu kochat pěknými kapličkami. Tato cesta vypadá moc pěkně, jistě to byl krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
  10. Zamilovala jsem se, fotky jsou přímo do soutěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tam moc pěkné. A z Třebíče to tam nemáte daleko :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)