pátek 26. února 2021

Peter May - Pán ohně

 Od Petera Maye jsem zatím četla jen jeho knihy odehrávající se na ostrově Lewis a zejména trilogie s Finem Macleodem se mi líbila. Tak jsem si řekla, že by stálo vyzkoušet i některou z jeho detektivek odehrávající se v jiném prostředí a knihu od tohoto autora jsem zařadila mezi vánoční přání. A jednu z nich jsem pod stromečkem skutečně našla.
 


Jde o první příběh ze série s označením "Čínské thillery". Poprvé se tu setkáváme s činským detektivem Li Jenem, který zrovna povýšil a snaží se uvést na novém místě co nejlépe, a americkou patoložkou Margaret Campbellovou, která  nabídku přednášet na čínské univerzitě bere jako možnost utéci od svých vztahových problémů. Tito dva protagonisté se setkávají nad případem ohořelé mrtvoly, která byla nalezena v jednom z pekingských parků. Čínská policie sice nejprve požádá Margaret o pomoc, ale  když se ji povede odhalit, že mrtvola byla obětí vraždy a začne se o případ víc zajímat, stává se její účast na pátrání nežádoucí. Margaret se ale odmítá pátrání vzdát, ačkoliv ani samotný detektiv Li o její pomoc podle všeho moc nestojí. Nakonec se však při řešení případu, který se čím dál víc komplikuje,  postupně sbližují a nakonec společně čelí problémům spojeným s odhalením celého jeho pozadí.
 

Příběh není příliš akční - spíš než thiller bych ho označila jako klasickou detektivku popisující detektivní pátrání. Od jiných detektivek se odlišuje zejména prostředím, ve kterém se odehrává, a střetávání dvou kultur. Margaret o Číně a životě v ní skoro nic neví a tak její spolupráce s Lim je z počátku plná konfliktů, nepochopení a nedorozumění, ale nakonec to mezi nimi začíná jiskřit. Díky  této kombinaci se mi knížka četla docela dobře, jen konec mi přišel trochu přitažený za vlasy. Ale až oteřou knihovny, tak si další díl z této série určitě zkusím půjčit, protože jsem zvědavá, jestli a jak bude Margaret s Lim a čínskou policií spolupracovat.
✦✦✦✧✧ 
 
 
 Anotace
Čínský detektiv Li Jen pátrá spolu s americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou po vrahovi vysoce postaveného vládního vědce, jehož děsivě ohořelá, doutnající mrtvola byla nalezena v pekingském parku.  Té noci, kdy vědec zemřel, došlo k dalším dvěma vraždám, které jsou s jeho smrtí záhadně spojené. Detektiv Li cítí, že musí hrát o čas a že mu tentokrát jeho čínská důkladnost nebude k ničemu. Nakonec neochotně požádá o pomoc Margaret, která je zkušenou odbornicí na uhořelé oběti. Jak odkrývají jednu vrstvu případu za druhou, odhalují pravdu, jež svou děsivostí předčí i jejich nejhorší noční můry.
Vydalo nakl. Host v r. 2015, překlad F. Drlík

19 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    já jsem tuto sérii taky začala číst, chybí mi poslední dva díly a taky čekám na knihovnu. Mně se to překvapivě líbilo, i když se to odehrává v Číně, což není moje oblíbené prostředí. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, u mne tak napůl. Ale jsem zvědavá, jak naváže další pokračování (protože konec na něj úplně nevypadal), takže časem po dalším svazku z této řady asi sáhnu.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Od Maye jsem nic nečetla, i když vím, že se jeho knihy dost líbí. Ale přesto si mě k němu ani ty nijak moc nenalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-). Je to takový střed - ani špatné ani mne to úplně nenadchlo. Příběhy z ostrova Lewis se mi líbily víc.

      Vymazat
  3. Stáňo, já jsem tuhle čínskou sérii slyšela. Byla skvěle načtená, Liho mluví pan Martin Mišička, Margaret Jana Plodková. Tím dostalo to střídání pohledů skutečně rozměr a žehlení mě u takové knihy fakt baví :o)
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já s audioknihami nemám žádné zkušenosti. Čtu hlavně v posteli před spaním a dávám přednost knize.
      Hezkou neděli.

      Vymazat
  4. Díky za další tip a Helence i o informaci, že je možné knížku nejen číst, ale i poslouchat.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Od Petra Maye se mi knížky líbí, takže si píšu na seznam.
    Klidnou sobotu, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si časem půjčím i další knížky z této řady. A chci vyzkoušet i něco z řada Akta Enzo, jestli mne to zaujme.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Pro mě je knížka novinka, ale líbí se mi, že v knížce se člověk dozví i něco o kultuře a jak je odlišná od té naší :) Já momentálně čtu knížky od A. Mayne a moc se mi líbí :) Hlavně proto, že je to blízké i mému oboru, který studuju :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Mayneho četla knížku Šelma a nezaujala mne tolik, abych si od tohoto autora sháněla nějako další. Ale zase úplně špatná mi taky nepřišlo

      Vymazat
  7. Stáni, děkuji za další recenzi na zajímavou četbu. 👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Děsivé vraždy a hrůzné tajemství, to vypadá na opravdu zajímavou kombinaci :) Žádný čínský thriller ani krimi jsem ještě nečetla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, jako thriller bych knihu neoznačila, je to spíš klasická detektivka, ta děsivost je možná spíš v motivu vražd, resp. toho, co se jimi snaží pachatelé utajit.

      Vymazat
  9. Pěkný tip na čtení :) Připomněla jsi mi, že od Petera Maye už si chci dlouho něco přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se víc od Maye líbila série z ostrova Lewis.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)