sobota 27. února 2021

Lom Baršinka

 Dneska jsme ještě narychlo vyjeli na chalupu, byť slunečné počasí minulý dnů už bylo pryč. Máme tam toitž ve sklepě uskladněné brambory, které jsme na podzim koupili od místního zemědělce, a doma už nám zásoba došla. A protože se vzhledem situaci tři týdne nedostaneme z Prahy, nezbylo než vyrazit. A  aby to nebyla jen zásabovací výprava, tak jsme  po cestě zpátky nechali auto chvíli stát u silnice a udělali si malou procházku. Cílem byl lom Bařinka, který jsme kdysi minuli při jednom výletě a od té doby si říkáme, že si tam někdy vyšlápneme. Tak teď na to konečně došlo. 
A tady je pár fotek ... 


Vyrážíme od silnice - pohled směrem k Čeřínku. Mraky se honily docela nízko.


Ty bestie už brzo pokvetou (mám alergii na jarní pyly, takže pohled na jehnědy ve mně úplné nadšení nevyvolává)


Někde je ještě sníh...


Někde už jen bláto

    
Pohledy do lomu - tedy on je to spíš takový minilomíček, navíc bývalý, dneska už zaplavený vodou, tedy dneska spíš schovaný pod ledem.





A  jsme zpátky u silnice

Na vyvětrání to nebyla špatná procházka, i když byla docela krátká.

36 komentářů:

  1. Stáni, krásný poslední výlet na delší dobu. Jen tě musím opravit, včera jsem to psala, tak vím. Z Prahy se nedostanete 4 týdny ne 3, nouzový stav platí do 28.3. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, omezení pohybu mezi okresy je jen do 21.3., tedy na 3 týdny (což ovšem nevylučuje prodloužení). Zbytek opatření platí až do konce nouzového stavu, tj. do toho 28.3.

      Vymazat
    2. A kdo ví jestli jen takto... :( v této době se ze mě stává pesimista

      Vymazat
  2. Každý výlet je teď dobrý a ten váš byl pěkný.
    Hanka
    P.s. já myslím, že jsi napsala dobře ty tři týdny- sice nouzový stav trvá měsíc, ale uzavření okresů by mělo být tři neděle do 21.3. - tedy jestli se nic nezměnilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ad trvání - viz odpověď Martě. Pokud jde o výlety - my jsme na tom na jednu stranu dobře - Praha je velká. Na druhou stranu, kdy nebylo omezení pohybu mezi okresy, tak sedneme do auta a dojedeme na nějaké totálně bezlidné místo (už proto, že to stejně preferujeme), takhle se budeme muset spokojit s tím, co je v Praze a obávám se, že bude všude hromada lidí.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, u nás je taky všude bláto, že se pořádně ani chodit nedá, než po asfaltových cestách. Ale jakýkoliv výlet lepší než žádný :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, k lomu to celkem šlo - na části cesty byly zbytky sněhu a nějaké bahno jsme obešli lesem po jehličí. Ale kalhoty jsem stejně hodila do pračky :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Taky jsme se včera byli brodit sněhem a blátem a za chvíli se chystáme zas. Mrzí mě to, začínají nám jarní prázdniny, ale nějak si poradíme...
    Krásnou nedělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, půlka Prahy má jarňáky taky. Bohužel jim moc nevyjdou... Tak si je užijte, jak jen to půjde.

      Vymazat
  5. Připomněla si mi tím lomíkem naší bývalou chalupu na Vysočině. Jelikož se tam ve velkém po okolí těžila žula, ale také tam byl problém s množstvím spodní vody, takových malých, větších i velkých zatopených lomů bylo po lesích hodně. V některých jsme se koupali, v některých chytali ryby, do některých jsme se nedostali a v jednom velkém měli potápěči výcvikové středisko. Těm jsme chodili na zásoby které si chladili v potoce, protože nás furt odháněli a řvali na nás že jsme smradi. No, a to přitom jsme chodili po normální ofiko cestě která okolo lomu vedla. No jelo se tam v chlastu a občas i drogách, chodili tam nahý a tak jim to prostě vadilo. A my jim za to zas kradli ty zásoby ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, naše chalupa je taky na Vysočině :). Lomů je hodně hlavně kolem Telče, Mrákotína a tak. Ale i blíž k nám se nějkaý najde - kromě tohoto máme ještě jeden minilom o něco blíž. A přemýšlím, jestli lom s výcvikovým střediskem potápěčů není ten v Horní Cerekvi ;-)

      Vymazat
    2. nee, my jsme měli chalupu za Chrudimí, směrem na Horní Bradlo. Ty lomy byly v okolí Nasavrk, Nové Vsi a Ctětína. Jak mi dneska říkal kamarád z naší bývalé chalupářské party, ten lom si už pražští a pardubičtí potápěči koupili od obce.

      Vymazat
  6. Dobře jste udělali. My se taky ještě někam dneska chystáme a pak máme jarní prázdniny a budeme sedět doma. Ach jo; kam to dospělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, s těmi jarňáky je to fakt smůla, že to takhle vyšlo. Moje šéfová, která má dvě děti, tak plánovala, že pojedou na chalupu na hory, tak je otrávená...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Stáňo, je dobře, že jste vyjeli a prošli se. V následujících týdnech si takových chvil moc neužijeme.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, vymyslet příští týden výlet, který bude v Praze, kam se dá dojet autem (do MHD se mi fakt nechce) a kde nebudou mraky lidí, bude asi fakt výzva... Myslím, že přelidněné budou i možnosti, které mám v docházkové vzdálenosti, protože je v docházkové vzdálenosti má i spousta dalších lidí z okolních sídlišť
      Hezkou neděli i tobě

      Vymazat
  8. Také mi jako alergikovi nedělá dobře pohled na začínající květ rostlin :D Pěkné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co teprve až rozkvetou břízy - můj úhlavní nepřítel, pokud jde o alergii. Přitom se mi jinak jako strom líbí.

      Vymazat
  9. Stáňo, už to voní jarem. Pěkná procházka.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, bylo to fajn, byť počasí se na nás mračilo trochu víc než to dnešní.

      Vymazat
  10. Pěkná, byť krátká procházka. Co jsou jarní prázdniny nevím už šestým rokem; vysoká na ně nehraje. Omezení pohybu mě štve, oficiálně bych si neměl ani vyzvednout knížku v univerzitní knihovně. Naštěstí i v katatastru najdu nějaké lesy, možná se i půjdu projít. Někdy je to potřeba - vyvětrat hlavu.

    Snad se ani na to jaro netěším, mám svých starostí dost a vždycky jsem snad vyrazil na chvíli s foťákem do jarní přírody, ale mám dojem, že letos to fakt nedám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se jen bojím, že v lesích, co máme po ruce to bude trochu jako na Václaváku :-o, když se tam ze sídliště vyhrneme všichni.
      Nějak to letošní jaro dát musíme, i když je to už dlouhé a nějak se pořád neobjevuje světlo na konci tunelu. Ale nic jiného nám nezbývá.
      Měj se a občas hoď odkaz na nějaké fotky - ono i to letošní jaro bude určitě fotogenické

      Vymazat
  11. My se dnes take jeste vydali radne provetrat dal od domova, krasne dnes bylo. Hezky vecer, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, dneska bylo fakt krásně. Taky jsem ještě vyrazila - dneska s mámou
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Mohu ti říct, že si přeji, aby to co nejdříve skončilo. Tohle výletování mi chybí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to si asi přejeme všichni, ale bojím se, že to úplně rychlé nebude.
      My se rádi touláme po kopcích a lesích v místech, kde nikoho nepotkáme a tyhle místa se v katastru Prahy zas tolik nevyskytují. Zvlášť když v Praze budou "v zajetí" úplně všichni, kdo normálně vyráží na hory, na chaty...

      Vymazat
  13. Stáňo, pěkný pohled na lom. Každý výlet dobrý, teď to bude složitější. Pro všechny. Klidný večer přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, hledat v Praze místa pro toulání, kde nebudou současně další davy lidí, bude přístí tři týdny fakt výzva :)
      Hezký nadcházející týden

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    mně o víkendu nebylo vůbec dobře, ale vyrazila jsem na větší nákupy, než zase skoro vše uzavřou. Chtěla jsem jet taky někam na výlet, ale fakt jsem se na to necítila. Naštěstí u nás v Příbrami máme nějaká pěkná místa, kam se člověk může jít projít, takže to budu muset řešit tak. Už jsem se dívala na internet, kde nám končí katastrální území:-) Lom vypadá moc pěkně, taky je máme u naší chaty. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, najít v příštích týdnech trasu na výlet nebo procházku, která bude v katastru obce a nebude tam lidí jak o prvomájovém průvodu, bude docela výzva. Včera jsem se byla projít s mámou a když jsme se vracely, tak už na cestě k našemu nejbližšímu lesu bylo lidí jak na Václaváku :)
      Hezký den

      Vymazat
  15. Aspoň jste se mohli hezky provětrat :) My jsme doma v karanténě, tak se ven dlouho nedostaneme :( Mám moc ráda přírodní památky. Ale u nás asi vedou rozhledny a zříceniny :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jako cíle výletů preferujeme taky hodně rozhledny a zřiceniny. Tohle byla jen taková rychlá varianta procházky cestou z chalupy.
      Tak ať karanténa utíká

      Vymazat
  16. Tyhle malé lomy mám ráda v zimě na bruslení a v létě na koupání, většinou v nich bývá čistá voda. Paráda, že jste ještě na poslední chvíli stihli pěknou vycházku. V Praze bylo o víkendu docela slunečno, tak jsme taky ještě pádili ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme si právě řekli, že tam vyrazíme ještě někdy v létě, abychom okoukli vodu... V neděli jsem vyrazila s mámou do Milíčovského lesa - tentokrát už nebyl v bílém. Ani jsem vlastně nefotila...

      Vymazat
  17. Moc pěkný výlet, u Čeřínku má chalupu moje kamarádka :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to na Čeřínek nemáme daleko - je to tak akorát na hezký výlet...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)