pátek 5. února 2021

Jeffery Deaver - Komunita truchlících

 Loni jsem k Vánocům manželovi koupila knížku Hra na nikdy od Jefferyho Deavera, kterou začínala řada s novým hrdinou - s lovcem odměn Colterem Shawem.  A protože se nám oběma první případ Coltera Shawa líbíl, potěšilo mne, když jsem v nabídce knihkupectví před Vánoci objevila další příběh s tímto hrdinou. Bylo jasné, že skončí pod stromečkem jako dárek pro manžela. A taky to, že si ho hned po něm přečtu já.
 
 

 Colter Shaw má v plánu pátrat po tajemství svého otce, ale ještě předtím se rozhodne vzít jednu zakázku a pokusit se najít dva mladíky, kteří jsou zřejmě na útěku.  Jeden z mladíků spáchá ale na útěku sebevraždu a od druhého z nich se dozví o exitenci Nadace Osiris, která v horském táboře v opuštěné oblasti pořádá intenzivní třítýdenní kurzy zaměřené na lidi, kteří jsou zavaleni povinnostmi, trpí depresemi nebo nějakou životní ztrátu. Jejím heslem je "To nejlepší teprve přijde" a deklarovaným cílem pomáhat lidem v sebezdokonalení. Colter v souvislosti s touto nadací narazí na podivné úmrtí reportéra, který se o ní chystal napsat článek, a rozhodne se přijít na kloub tomu, zda je to jen náhoda nebo zda za činností činnosti nadace není něco podivného. Pod falešnou identitou se přihlásí na sebezdokonalovací kurz pořádaný nadací. A postupně se ukazuje, že nadace má všechny rysy sekty ovládané charismatickým vůdcem a že šťourání se v její činnosti není úplně bez rizika.
A pokud jde o pátrání po tajemství jeho otce, posune se Colter zase o kousek dál, ale stále zůstávají nějaké otázky, takže je jasné, že tato linka bude mít pokračování i v dalším Colterově příběhu. 
 
 
Hrdina knížky Colter Shaw je sympaťák, takže mu člověk při jeho pátrání drží palce. Zajímavé je i téma sekt  a jejich manipulace s lidmi, které je v knize popsané hodně věrohodně, jen ale možná trochu zdlouhavě (popisy táborových shromáždění a proslovů vůdce sekty už pak trochu nudily a brzdily děj). Celkově ale knížka není špatná, ale asi  bych ji  neoznačila jako thiller, spíš jako dobrodružný román s detektivními prvky. Každopádně určitě budu chtít vědět, co bude s Colterem dál... Tak snad zase za rok?
 ✦✦✦✦✧
 
 
Anotace
Lovec odměn Colter Shaw se vydává do státu Washington, aby vypátral dva mladíky, kteří údajně poničili kostel a postřelili dva muže. Shawovi se podaří oba podezřelé dopadnout poměrně snadno, ale během pátrání narazí na něco velmi znepokojivého.
Dozví se o existenci záhadné komunity žijící ve washingtonské divočině. Vypadá to, že jejím posláním je pomáhat lidem, které potkala nějaká tragédie nebo ztráta. Ale je to opravdu tak? Co když se jedná o nebezpečný kult ovládaný sebestředným vůdcem?
Shaw už se chtěl vrátit domů, ale teď se rozhodne změnit plány. Pokud chce zachránit život mladé ženy a možná i životy dalších, musí se o záhadné komunitě dozvědět víc. Jak se probírá mnoha vrstvami pravdy, zjišťuje, že někteří lidé se nezastaví před ničím, aby jejich tajemství zůstala navždy skryta.
Vydalo nakl. Domino v r. 2020, překlad J. Kobělka 
 
 
 

30 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    tuto sérii jsem ještě nezkoušela číst, ale zní to dobře. Musím si to zapamatovat, abych věděla po čem sáhnout v knihovně. Já mám ode dneška dovolenou a naplánovala jsem si na ni celou sérii Bridgertonovi, takže budu mít takový romantický víkend:-) Pak se zase vrhnu na nějaké detektivky, abych nebyla úplně přeslazená:-D Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se to četlo dobře, takže myslím, že za zkoušku to stoji.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další recenzi. Sice jak víš, nemůžu číst, ale už mám díky tobě schovaného posledního Forsytha pro mého muže jako dárek k výročí. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak doufám, že se Forsythe bude manželovi líbit.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáňo, díky za tip. Knížka zní zajímavě, asi se po ní kouknu ;)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já Deavera "objevila" nedávno a zaujal mne. Tak třeba se bude líbit i tobě.
      Měj se hezky

      Vymazat
  4. Jako vždy píšu si na seznam do knihovny.Díky za tip.
    Měj se hezky a přeji příjemný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že se ti bude líbit, jestli si ji půjčíš.
      Hezkou neděli

      Vymazat
  5. Stáni, moc děkuji za další recenzi. 👍 Knížka mě zaujala a já se po ní podívám.
    Měj hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, rádo se stalo. Knížka je novinka, tak by ještě mohla být na pultech...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Díky za knižní recenzi i za tip)))
    Hezký víkend s knihou přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, sobotní počasí bylo fakt na tu knihu (i když já tedy zrovna sáhla po čajové sbírce a hrabala se v ní :)). Dneska to vypadá trochu líp (myslím počasí), ale na knihu dojde...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Tenhle typ knih nejsou úplně můj šálek kávy. Nějakou detektivku už jsem sice přečetla, ale nijak extra mě nebraly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já jsem zas velký milovník detektivek a thrillerů - ostatně myslím, že je to vidět i tady...

      Vymazat
  8. Tohoto autora mám ráda, ale tuhle knihu jsem ještě nečetla. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, knížka je poměrně čerstvá novinka - myslím, že vyšla někdy v listopadu.

      Vymazat
  9. Deavera jsem milovala před cca 10 lety, jeho série s Lincolnem Rhymem a Amélii jsou nedostižné. A to je právě ten problém, všechno ostatní je (podle mě) slabší. O této serii jsem slyšela a pokud na ni narazím třeba v knihovně, možná si ji půjčím.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já Deavera objevila právě díky Colterovi a jeho Hře na nikdy. Teprve pak jsem se dostala k Lyncolnovi a Amélii. Mně je Colter sympatický, takže se mi to dobře čte, a je to zas něco jiného. Ale tu řadu s Lincolnem si hodlám dovypůjčovat v knihovně (až ji zas otevřou) - zatím jsem měla dvě.

      Vymazat
  10. Přesně takové druhy knih mě baví číst, zajímavý příběh a pokud jsou v něm detektivní prvky, jedině dobře! Vypadá to opravdu na skvělou knížku. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se docela líbila a myslí, že tebe vzhledem k tvému profesnímu zaměření by mohla zaujmout taky.

      Vymazat
  11. Znám jen knihy s Lincolmem Rhymem. Děkuji za typ a přeji hezké odpoledne, Stáňo! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, s Colterem je to nová řada. První knížka vyšla předloni, teď před Vánoci další. Spojuje je motiv pátrání po tajemství Colterova otce, jinak příběhy jsou uzavřené a dají se číst samostatně.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Musím říct, že po dlouhé době jsi se mi trefila do vkusu, knížka vypadá dobře! :) Já zrovna dneska rozečetla Temný vzorec a zatím to vypadá slibně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deaver se všeobecně čte dobře. Temný vzorec neznám, kouknu po něm.

      Vymazat
  13. Kniha zní skvěle, mám ráda takové záhady a celkem i to prostředí :) Pěkná recenze.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kniha líbíla a i se docela dobře četla...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)