pondělí 1. února 2021

Čajové okénko 10

 Jublejní desáté čajové okénko bude monotematické, pokud jde o značku čaje a naopak velmi různorodé, pokud jde o jeho druhy - najdete tu totiž čaj černý, zelený, bílý i čaje-nečaje (ovocný čaj, rooibos i bylinky). A nebude jich tu jako obvykle pětice, ale rovnou šestice. Značkou, kterou vám představím, jsou čaje Tea Bag.
Tyhle čaje objevit můj  kamarád - taky sběratel čajových přebalů jako novinku na konci loňského roku, tak jsme si je společně objednali. 
 

 
Čaje Tea Bag prodává jako doplňkový sortiment česká firma Coffespot, která se primárně zabývá prražením a prodejem kávy. Jsou vyrobeny  ve spolupráci s firmou Sonnentor, a to v bio kvalitě.. Krabička s 18 sáčky vyjde na 149  Kč. A design jejich krabiček  je přesně tak jednoduchý jako jejich název - je barevná přelepka s názvem a charakteristikou čaje, obdobné je to i s přebaly těchto čajů.

Tea Bag Earl grey
Složení. černý čaj Jihoindický, éterický olej bergamot
Čajový sáček (1,5 g) jsem zalévala vroucí vodou a  nechávala louhovat jen asi 2 minuty. Výsledný nálev měl hnědou barvu a hodně výraznou chuť bergamotu. Já raději jen lehký bergamotový nádech, takže jsem nakonec čaj dělala do velké konvice, pokud jsem ho udělala do té menší, byl na mě příliš výrazný.

Tea Bag Pai Mu Tan
Složení: bílý čaj Pai Mu Tan
Bílý čaj patří k nejjemnějším druhům čaje, proto se  nezalévá vroucí vodou, ale vodou o teplotě cca 70°.  Dá se zalévat i opakovaně, druhý nálev je jemnější. Louhovat jsem sáček  nechávala jen tak 2 - 3 minuty. Výsledný nálev byl hodně světlý, lehce do žluta. Chuťově je hodně jemný, s lehce nasládlou chutí. Jeden sáček (1 g) vyšel na konvičku čaje.  

Tea Bag Vánoční kouzlo
Složení: šípek, ibišek, pomerančová kůra, skořice Cejlon, hřebíček, jablka kousky, éterické oleje (pomeranč, mandarinka, hřebíček, skořice, levandule)
Toto je typický kořeněný  zimní čaj. Zaléval se vařící vodou a louhovat jsem ho nechávala hodně dlouho - tak 10 minut, jinak byl nevýrazný. Nálev je růžovo červený,  voňavý. Chuťově je nakyslý a je v něm citit  přidané koření (mně připadal nejvýraznější  hřebíček). Jeden sáček (2,5 g)  vyšel na hrneček čaje,  na konvičku byl už skoro málo, nedělala jsem si ji plnou.

Tea Bag Rooibos
Složení: roiboos
Čajový sáček (1,2 g) se záléval vroucí vodou a nechával louhovat asi  5 minut. Nálev měl oranžovo zlatavou barvu, lehce medovou vůní a nasládnou medovou chuť. Z jednoho sáčku jsem udělala malou konvičku čaje. 
 
Tea Bag Sencha
Složení: zelený čaj Sencha
Čaj se zalévala převařenou, mírně ochladlou vodou (tak na 80°) a nechávala jsem ho louhovat  jen tak  2 - 3 minuty. Výsledný nálev byl světle žluto zelený a měl jemnou lehounce natrpklou chuť. I u tohoto čaje mi jeden sáček (1,5 g) vyšel na malou konvičku čaje, na velkou konvici jsem dávala dva. 
 
Tea Bag B-Happy
Složení:  list ostružin, citronová mateřídouška, meduňka, květ lípy a měsíčku, okvětí růže, prvosenka jarní
Čaj jsem zalévala  vroucí vodou a nechávala louhovat kolem 5 minut. Nálev má žlutou barvu a jemnou bylinkovou chuť, ve které dominují okvětní lístky růže (dlouho jsem dumala, co je to za chuť, až po přečtení složení jsem jasno). Jeden sáček o obsahu 1,5 g vyšel na větší hrnek nebo menší konvičku.
 

 
Tentokrát jsem vám představila čaje, které nejsou běžně k sehnání v supermarketu, ale snad to nevadí. Musím říci, že mně tato šestice docela příjemně překvapila, chutnaly mi vlastně všechny čaje, překvapivě i ten bylinkový (a to já si na bylinky moc nepotrpím).  Jedničkou pro mne ovšem je bílý čaj Pai Mu Tan, který mne svou jemnou chutí zaujal nejvíc.


34 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    značku čajů vůbec neznám, ale nejvíce mě oslovil ten bílý a pak asi roibos.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ty čaje jsou novinka, e-shop je zařadil do sortimentu konecm minulého roku.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Pole neorané, jen ty teploty, jak jsou důležité.
    Pochybuji, že se kdy dostanu k takovým specialitám, ale není od věci si to přečíst a potěšit se alespoň okem.
    Příjemný týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, u zeleného a bílého čaje je fakt lepší nechat vodu ochladnout - mají pak lepší chuť.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Ráda jsem si přečetla tvou zkušenost. Přípravu čajů máš již jak čajový rituál, protože se přiznám, že teplotu vody při přípravě čaj nesleduji, což je asi u některých na škodu.
    Hezký týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, u zelených a bílých čajů opravdu nezalévám vařící vodou - kvůli chuti, je pak jemnější. U ovocných je to jedno.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Sonnentor znám, ale tuto značku vůbec. Čaje vypadají dobře. Zaujal mě nejvíc bílý a Sencha. Ty bych i vyzkoušela. Já teď jedu hlavně na Zimním čaji od Grešíka. V krámečku doplnili sortiment, tak jsem si koupila pro jistotu rovnou tři krabičky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, tyhle čaje jsou novinka - my kvůli přebalům (sbírám je) pořád šmejdíme, co je nového ... Grešík má spoustu čajů. Měla jsem ráda jeho malinový...

      Vymazat
  5. Mě by zajímal ten bílý čaj, ale úplně nevím jak bych zvládla přípravu, chci mít vždy čaj co nejrychleji hotový. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U bílého se opravdu vyplatí nechat vodu ochladnou - má pak jemnější chuť. A lepší je samozřejmě sypaný (já sbírám čajové přebaly, tak proto kupuji pytlíkové :)).

      Vymazat
  6. Značku neznám ; ale bílý a zelený patří mezi mé oblíbence.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, u mne taky bílý a zelený patří mezi oblíbence. Od této zančky mi chutnaly oba.

      Vymazat
  7. Stáni, děkuji za představení čajů, se kterými jsem se ještě nesetkala. Těžko říci, který bych si vybrala, zajímavě vypadají všechny. 👍👍
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, záleží na tom, jaký čaj preferuješ. Pro mne byl jednička ten bílý...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Bílý čaj mám také ráda, naopak rooibosy nemusím, moc mi nejedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rooibos taky moc nevyhledávám, ale jednou za čas...

      Vymazat
  9. Tak tuhle značku tedy vůbec neznám :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, značka je relativně nová. Kamarád je objevil na kávovém e-shopu někdy koncem loňského roku jako novinku...

      Vymazat
  10. Je super že ti chutnaly všechny :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že mi bude chutnat bílý a zelený s tím jsem počítala, ovocný a earl grey taky můžu, ale příjemně mne překvapil ten bylinkový. Já bylinkové čaje moc v oblibě nemám, ale tenhle byl dobrý.

      Vymazat
  11. Pěkný design krabičky. Myslím, že mezi chutěmi bych si vybrala ;)
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, myslím, že v té řadě si vybere vlastně skoro každý :). U mne vyhrál bílý a zelený.
      Měj se fajn.

      Vymazat
  12. Milá Stňo, úplně jsi mne navnadila na bílý čaj, který jsem si dávala v čajovně na Kladně, kam jsem kdysi pravidelně chodívala, jo kde jsou ty časy. No a Sencha je pro mne nejoblíbenější zelený čaj. Značku neznám, ale přijde mi to skvělá volba z pohledu poměr - cena - kvalita. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, tak bílý čaj v čajovně a bílý čaj z pytlíku bude jiná "liga", i když tady ten nebyl rozhodně špatný :).

      Vymazat
  13. Tuto značku ještě neznám. Pai Mu Tan jsem dlouho neměla; je to jeden z těch čajů, co si nejraději dávám v čajovně, protože doma jej zkrátka nikdy nenachystám tak dobře... Jsem potěšená, že existují i dobré pytlíkové varianty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, značka je nová, takže není divu. A připomněla jsi mi, že mám někde ještě zbytek sypaného Pai Mu Tanu, který jsem od někoho kdysi dostala. Musím ho najít a spotřebovat. Nepochybně bude lepší než pytlíkový, i když ten mi chutnal taky. Ale sypaný čaj je sypaný čaj, co si budeme povidat ;-)

      Vymazat
  14. Skvělé čaje. Úplně nejvíce mě zaujal bílý, ještě jsem ho nepila, ale podle tvého popisu by mi mohl chutnat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, bílé čaje jsou jemné, takže by ti chutnat mohl. Sypané jsou kvalitnější než sáčkové (ostatně těch není na trhu nijak moc - kromě tého značky se mi vybavuje Sonnentor a Teekanne). A určitě zalévat až ochladlou vodou, ne vodou vařící.

      Vymazat
  15. Zaujal mě ten bílý čaj, o něm jsem nikdy neslyšela, ale určitě chutná skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílý čaj je takový jemný. Pytlíkové se moc nedělají, je lepší si ho na zkoušku koupit třeba v Oxalisu nebo jiné prodejně, kde mají sypané čaje na váhu.

      Vymazat
  16. Pochopitelně neznám, ale jsem okouzlena jednoduchou a elegantní grafikou obalů. Nádhera!
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se ten jednoduchý design taky líbí. Jen bych přehodila barvu sáčků u rooibosu (ke kterému by vzhledem k jeho barvě líp pásla červená) a bylinkového čaje (kterému bych přisoudila žlutou).
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)