středa 20. ledna 2021

Vladimír Vondruška - Manželské zrcadlo

 Tuhle knížku jsem dostala s měsíčním zpožděním jako velmi opožděný dárek k svátku (který slavím úplně jindy než podle kalendáře), protože manželovi těsně předtím, než jí došel koupit, zavřeli knihkupectví. Objednaná z e-shopu dorazila nějak před Vánoci a já se k ní dostala až těsně před koncem roku. A článek má taky trochu zpoždění :)...
 

 
Adama z Dobronína jako zkušeného vyšetřovatele požádá o diskrétní  pomoc staroměstský rychtář Prokůpek. Do případu vraždy, kterou měl spáchat tiskař Severín,  se totiž začaly míchat náboženské třenice mezi katolíky a ultrakvisty na staroměstské radnici a část radních na odsouzení a vykonání rozsudku velmi spěchá. Rychtář nechce tomuto tlaku podlehnout a chce mít dostatek času na prokázíní viny. Adam z Dobroníka požádá o pomoc svého přítele, bývalého královského notáře, a tomu se za pomoci nejrůznějších kliček podaří vynesení rozsudku oddálit. A teď už je především na Adamovi z Dobronína, aby prokázal, zda tiskař Severin vraždu skutečně spáchal, a pokud nikoliv, aby objevil skutečného pachatele.  Do pátrání, které komplikují další vraždy,  se jako vždy zapojuje nejen  Adamův pomocník Petr, ale i  jeho žena Rozárka.
 


Příběh je z řady Letopisy Královské komory a  ničím mimořádným nevybočuje z řady Vondruškových historických detektivek. Je to takové  oddychové čtení na zkrácení dlouhé chvíle - lehce čte a stejně lehce se zapomene. Zápletka je ze začátku docela zajímavá a vstupuje do ní i  motiv vydání Hájkovy Kroniky české.   Ale ten  nakonec vyšuměl trochu do ztracena a rozuzlení je jako obvykle docela zamotané  a některé okolnosti vlastně zůstanou tak trochu neosvětlené. Co musím této řadě přiznat, jsou většinou velmi povedené obálky a tato k nim patří taky.
 ✦✦✦✧✧

 
Anotace
Na Starém Městě pražském je v domě tiskaře Jana Severína otrávena jeho švagrová Klárka. Vzápětí je ze zločinu obviněn on sám. I když všechno svědčí proti němu, ujímá se Jiří Adam z Dobronína soukromého pátrání, neboť tuší, že věc není tak jednoduchá, jak zdá. Do hry vstupuje snaha utrakvistických konšelů a učenců zabránit vydání Hájkovy Kroniky české, která se tiskne u Jana Severína. Rozpoutá se právní bitva, v níž pomáhá bývalý královský notář Ulrich z Jenišova. Ukáže se, že klíč je třeba hledat v knize Manželské zrcadlo, kterou obdržela hospodyně Jiřího Adama z Dobronína Rozárka. Vše ještě komplikuje Petr Korec, který potká svou milenku z mládí, šenkýřku na Anenském rynku. Tím začíná řetěz podivných událostí, v nichž hraje roli víra, čest, nevěra a hamižnost.
Vydalo nakl. MOBA v r. 2020 
 

 

20 komentářů:

  1. Děkuji za další recenzi, Stáňo. Musím říct, že mě u knih (detektivek) dost štve, když není rozuzlení jasné a některé otázky zůstávají nezodpovězené. Pokud na to tedy nenavazuje další díl...
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak tady další díl nenavazuje - aspoň tedy to nevypadá.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Abych pravdu řekla, nějak jsem se k tomuto spisovateli ještě nedostala :-), vím, že toho napsal mnoho. Nezodpovězené otázky také nemám ráda.
    Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, Vondruška toho napsal fakt hodně (a musím říci, že u některých knížek z poslední doby si říkám, že je to na nich trochu vidět).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Knihy V.Vondrušky čtu docela ráda.Jak píšeš, čtou se dobře, jsou z historického prostředí.Možná na tuto v knihovně narazím. Díky za tip.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mám to podobně - taky se mí líbí historické prostředí. A je to lehká oddychová četba.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Vlastimil Vondruška patří k mým oblíbeným autorům díky Přemyslovské či Husitské epopeji. Asi proto, že mám ráda historii. Loni se mi dostala do ruky také jedna z jeho historických detektivek "Ještě, že nejsem kat". Oddychová četba, zajímavá zápletka. 👍
    Děkuji za recenzi a po knížce se ráda podívám.
    Hezké a příjemně dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, knížka je novinka, vyšla někdy začátkem podzimu, takže myslím, že ještě všude bude.
      Hezký den

      Vymazat
  5. díky za recenzi,nečetla jsem..Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Máš pravdu, obálka knihy mě zaujala více, než její obsah. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tahle řada s Adamem z Dobronína má ten jednotný vzhled moc pěkný (aspoň v poslední době, první příběhy měly obálky v jiném stylu, který se mi tak nelíbil)

      Vymazat
  7. Stáni, díky za další knižní okénko. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Já nějak ty historické knížky nemusím. A ani takhle mě nijak zvlášť nezaujala, abych si ji chtěla přečíst. Detektivky mám ráda, ale přes tu historii se prostě nepřenesu :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    já ty historické romány moc nemusím, však mě znáš. Ale ta obálka je fakt povedená. Celkově mě vždy přebaly u Vondruškových knih hodně lákaly. Já zrovna čtu životopis G. Washingtona a je to hodně hutné a náročné čtení...Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, speciálně tahle řadě má obaly moc pěkné. Já zas moc nečtu životopisy, ani vlastně nevím proč...

      Vymazat
  10. Kniha vypadá zajímavě. :)Já už bych měla konečně dočíst tu svoji, úplně se stydím, že jsem ve čtení tak pomalá a tolik času trávím online..

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu večer před spaním, mám pocit,že se mi líp usíná. Jen nesmí zapomenout knihu odložit v rozumné době, jinak se mi sakra blbě vstává :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)