středa 7. října 2020

Z Plešivce do Merklína

Pokud vyrazíte od hotelu, který stojí na kopci, tak musíte počítat s tím, že první půlka výletu bude příjemné klesání, ovšem zpátky se budete funět pěkně do kopce. A přesně tak vypadal náš první výšlap, který směřoval do údolí - směrem k vesničce Merklín, která leží zhruba o 500 výškových metrů níž, než je vrchol Plešivce.
 


Přímo od rozhledny jsme se pustili po modré prudce  dolů z kopce ne pěšinou plnou štěrku (zřejmě vyježděnou od biků), která nás trochu pocuchala představy o příjemném klesání, až na rozcestí Pod Plešivcem. Odtud jsme pokračovali pořád po modré, která se po čase připojila na cyklostezku. Po té jsme pokračovali dál i ve chvíli, kdy modrá odbočila prudce dolů z kopce.  Po cyklostezce jsme došli až na rozcestí  u bývalé osady Střední Kaff, kterou tu připomíná jen pár zbytků bývalých stavení. Zde jsme se připojili žlutou značku. Ta je současně Horkou naučnou stezkou Merklín, která je zaměřená na historii a přírodu míst, kterými prochází.  Po žluté jsme sešli do Merklína, kde mají hezky zrekostruované nádraží (a v pondělí bohužel zavřenou hospodu). 
 
Pod Plešivcem



Pozůstaky bývalé osady Střední Kaff

Čapkova lípa u bývalého Středního Kaffu




Dál jsme (za poměrně vytrvalého deště) pokračovali po žluté (v půlce jsme pěkně "zakufrovali" - zmizela nám žlutá TZ) až zpátky k rozcestí Středí Kaff, odkud jsme se pustili na západ po cyklostezce, ze které jsme asi po třičtvrtě  kilometru odbočili na neznačenou lestní cestu, která nás po asi 500 m dovedla na zelenou turistickou značku. A po té jsme stoupali až k chatě Švýcárna, která je bohužel opuštěná. Ještě jsme odbočili kousek na vyhlídku a pak už jsme to kolem známých postaviček z Krušnohorských pověstí měli k hotelu pár kroků.
 
Pršííí




Už to máme jen kousek

Z vyhlídky u Švýcárny

Z vyhlídky u Švýcárny

Celkem jsme ušli asi 15 km s převýšením asi 530 výškových metrů.
 Trasa vedla skutečně po všech površích - od vyšlapaných pěšinek až po lesní asfaltky, moc příjemný není první kilometr z Plešivce po modré. Špatně se hledá značka (a cesta) asi 3 km nad Merklínem,  kde jsou louky s pastvinou (my to nakonec trefili pomocí mapy.cz).  Hospoda v Merklíně má v pondělí zavírací den. Pro běžného turistu, co nebydlí na Plešivci, je asi lepší si jako výchozí místo zvolit Merklín  (v tom případě je možnost občerstvení ve dvou restauracích na vrcholu Plešivce - buď přímo pod rozhlednou nebo ve vedlejším hotelu).
 



28 komentářů:

  1. No páni Stáni pěkně se touláte. Nadherá místa jste navštívili. Moc děkuji za výlet s tebou. Měj se moc krásně. Z🤣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, my se touláme rádi :).
      Krásné dny i tobě

      Vymazat
    2. Pane jo, krásný výlet! Já na pořádném výšlapu nebyla už pěkně dlouho :D

      Vymazat
    3. Petro, pro nás jsou výlety nejlepší relax.

      Vymazat
  2. Stáňo, tak to klobouk dolů před vaším výkonem. Jak prší, nedostanu nikoho ven ani heverem. Vlastně ani nemusí pršet. Stačí deštivá předpověď :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, my neradi vycházíme za deště. Když začne pršet cestou, tak už se to vždycky dojde :)..
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Tak to byl tedy výšlap ! Nebyli jste ušetřeni deště, ale jak vidno, zvládli jste to.
    Hezký den, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, on nefoukal vítr, takže i za deště se to dalo. Mrzela na zavřená hospoda - čaj nebo pivo by bodlo :).

      Vymazat
  4. Stáni, udělali jste si báječný výlet. 👍 I když počasí moc nepřálo a sestup po štěrkem vysypané a vymleté cestě není příjemný.
    My kdysi zakufrovali při putování kolem Cínovce. A zdaleka nejen tam.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, my už taky těch zakufrování máme na kontě řadu. Včetně toho, že jsme nekoukli na směrovky a vyrazili vesele opačným směrem, než jsme chtěli (a přišli na to po 2 km).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. To už je tak dávno co jsem vyjela zasněženou cestou na Plešivec a připadala jsem si hrozně šikovná. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak zasněžený Plešivec jsme nezažili. Jen zahalený v mlze.

      Vymazat
  6. Krásný, ač deštivý výlet. Stáni, obdivuji ty vaše kilometry v nohou. :o)
    Přeji fajn večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, byl to příjemný výšlap, i když někdy docela do kopce. A 15 km je tak akorát :) - tedy pro nás teď (pryč jsou časy, kdy naše trasy měly přes 20 km).
      Hezký den

      Vymazat
  7. Krásná trasa pro zdatné turisty)))

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, výšlap parádní, je pršet asi nemuselo. My takhle pochodovali myslím v pondělí s Aaronem po lese, byly jsme za chvilku jako myši...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, když začne pršet cestou, beru to jako osud. Nerada do deště vyrážím - dneska tu od rána mrholí a je mlha, že není vidět dál než na 2 metry, tak jsme se prošli po Jáchymově a udělali si válecí den. Na nějaký výšlap se nám nechtělo.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáni, krásné toulání, díky za zprostředkování. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Jste turisti telem i dusi, protoze zdolat tolik km v takovem terenu i pocasi urcite neni pro kazdeho. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pro nás je turistika nejlepší relax :). A pokud jde o počasí, tak se říká, že není špatné počasí, ale jen špatně oblečení turisté :D
      Hezký den

      Vymazat
  11. Ahoj Stáňo,
    krásný výlet. Déšť bývá nepříjemný, ale asi mi nikdy nijak zásadně nevadil, jen nesmím mrznout. Tuto oblast vůbec neznám, tak si každý článek opravdu užívám:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, když už nás déšť chytne cestou, nezbývá než jít (tentokrát to bylo přesně v půlce, takže vracet se by byla blbost). Dokud člověk jde, tak je to v pohodě, ani boty promáčené cestou přes louku mi zásadně nevadily. Horší by to asi bylo, kdyby i foukal vítr.
      Jsem ráda, že se ti články líbí.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Páni, to jste si slušně mákli. Divím se, že se vám v tom dešti chtělo někam chodit. Mě by nikdo nikam nedostal :D Mrzí mě, že spousta starých a zajímavých chat je takhle opuštěna. A měli jste štěstí na houby. My byli dnes na procházce v lese a viděla jsem asi jen jednu :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, my vyráželi, když ještě nepršelo. Lejt začalo přesně v půlce trasy, takže bylo jedno, jestli se budeme vracet nebo půjdeme podle plánu. A dokud se jde, tak to jde :). Mochomůrek jsme viděli v Krušných horách mraky, ale hříbky jen dva, takže taky žádná sláva (a zůstaly v mechu, protože co s nimi v hotelu, že?)

      Vymazat
  13. Krásný výšlap. :) akorát koukám, že počasí trošku pozlobilo..

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle dovolenkový týden jsme měli na počasí trochu smůlu, ale užili jsme si ji i tak.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)