pátek 30. října 2020

Jáchymov

 V tomto příspěvku se vrátím ještě k naší dovolené, kdy jsme se  vypravili mimo jiné i do Jáchymova. Stavovali jsme se tu ve dvou dnech a pokaždé jsme měli "štěstí" na déšť.  Město jsme si tedy zrovna moc neprošli - před deštěm jsme se uchýlili jednak do muzea a jednak na prohlídku jedné ze štol. Ale i tak jsem přece jen pár fotek udělala.
 

 
Jáchymov byl založen na počátku 16. století hrabětem Šlikem po objevení velkého naleziště stříbra  jako hornické město. V 16. století město také prožilo dobu největšího rozkvětu. Z té doby je i pozdně gotický kostel sv. Jáchyma v horní části náměstí.  Po vyčerpání zásob stříbra se význam města postupně zmenšoval. Ve 20. století byl pak Jáchmov spojován s těžbou uranové rudy, při které se využívala otrocká práce nejprve sovětských zajatců a poté politických vězňů komunistického režimu. Dnes je Jáchymov známý hlavně díky lázním, které využívají zdejší radonovou vodu. 


 

Muzeum Královská mincovna  sídlí, jak napovídá jeho název, v budově bývalé mincovny a  má poměrně bohatou expozici, která zahrnuje dějiny města, těžby stříbra i ražby mincí, lázeňství a připomíná i tábory politckých věznů při zdějších uranových dolech. Zajímavá je mineralogická expozice s ukázkami hornin Krušných hor (kde jsem se tak soustředila na kamení, že jsem zapomněla fotit).





 
Druhé místo, kam jsme unikli před nepřízní počasí, byla Štola č. 1. Jde o štolu, která byla ražena v rámci průzkumných prací souivisejících s těžbou uranu v Jáchymově. Sousedí s dolem Svornost (který se i nyní využívá pro čerpání radonové vody) a přetíná původní stříbrnosnou žílu Evangelist. Razila se v 50. letech minulého století a pracovali zde právě političtí vězni - muklové.






Důl Svornost

A něco praktického na závěr? Parkovat se dá bez větších problémů na náměstí pod kostelem, odkud je to pár kroků do muzea i k informačnímu centru v budově radnice (kde jsou k dostání mj. i turistické známky). Vstupné do muzea je 100 Kč.  Ke Štole č. 1 se dá dojít po naučné, ale my v deště raději popojeli autem (odbočka je vyznačená a před štolou je malé parkoviště). A vstupné sem je  60 Kč.



23 komentářů:

  1. Škoda, že vám nevyšlo počasí, ale i tak jste navštívili krásné místa. V té štole i v muzeu by se mi moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, mne skoro víc zaujalo muzeum - fakt má pěknou expozici...

      Vymazat
  2. Stáni, díky za reportáž z dalšího místa, kde jsem nebyla. Měj klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, děkuji za připomenutí místa, kde jsem byla snad víc než před dvaceti roky. A tenkrát bylo stejně "krásně" :o)
    Přeji pohodový víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Jáchymov je přece jen skoro v horách, tak je počasí víc nejisté než jinde.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáňo, v Jáchymově jsem byla ještě před revolucí, co by malá holka, na dovolené s našima. Přiznám se, že si toho moc nepamatuju. Jen ty lesy všude okolo, kam jsme chodili na procházky. Tak děkuji za připomenutí :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, my jsem toho z Jáchymova taky moc neviděli - náměstí s kostelem, muzeum a štolu... Na courání po městě počasí moc nebylo...
      Hezký den

      Vymazat
  5. Nebyla jsem tam, takže zase jsem o něco chytřejší.
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já měla taky jáchmymovskou premiéru :)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. V Jáchymově jsem nikdy nebyla. Kluky by to určitě lákalo.
    Moc hezké fotky, mám aspoň virtuální prohlídku.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, muzeum by se myslím líbílo i tobě ;-). Jinak jsme kvůli počasí nestihli v Jáchymově všechno, co jsem chtěli (naučnou stezku Jáchymovské peklo, věž Šlikovku).
      Hezký den

      Vymazat
  7. Stáni, když prší o dovolené, je to blbé, ale vy jste si našli krásné úkryty před deštěm. Já bych si to užívala v muzeu, ta mne baví. Nahlédnout do historie a zastavit se v čase. :o)
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, v tom jachymovském by se ti líbilo - expozice mi přišla zajímavá. Moc se mi líbila ta mineralogická část.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Škoda, že vám počasí nepřálo, ale i tak jste stihli vidět zajímavé věci a místa - moc pěkné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, kdyby nám počasí přálo, tak jsme zase neviděli muzeum, protože bychom se určitě vypravili někam do kopců :). Všechno má své pozitivní stránky - i ten déšť :)

      Vymazat
  9. Ahoj, to byl krásný a naučný výlet, co jsi zdokumentovala! Super, já jsem si alespoň trochu zopakovala, co o Jáchymově vím, celkem bych prošla. haha. Krásný den milá Stáňo. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, my nejsme moc muzejní typy, ale muzeum v Jáchymově se nám líbílo. Samotný Jáchymov bych řekla, že potřebuje ještě investice - je tam ještě dost domů, které volají po rekostrukci a využití, zvlášť v jeho horní části.

      Vymazat
  10. Muzeum moc pekne, bohuzel deda byl jeden z tech muklu, Jachymov mi tim padem neni moc sympaticky:-), i kdyz za to vlastne nemuze. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Stáni, děkuji za milou vzpomínku na návštěvu Jáchymova. Měli jsme tehdy sebou průvodce "nejpovolanějšího", tedy mého bývalého kolegu, který coby politický vězeň v Jáchymově dobýval uran. Oženil se a vzal si ženu se dvěma dětmi, které adoptoval. Sám vlastní nechtěl, bál se, že by jim díky působení uranu nepřinesl ten nejlepší základ do života. Moc ráda na něj vzpomínám. Muzeum v té době nebylo přístupné.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, uran a političtí vězňové jsou opravdu temná stránka historie města. A je dobře, že se i tahle stránka připomíná - v muzeu je i expozice týkající se padesátých let s dobovými dokumenty. A v okolí města je naučná stezka Jáchmovské peklo, které právě taky tuto část historie připomíná. My ji bohužel neprošli díky počasí.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    Jáchymov se mi na tvých fotkách moc líbí. Hornické expozice mám moc ráda, jsem z Příbrami, to je hornické město s obrovskou důlní tradicí a jsme na to tady hrdí:-) Určitě bych taky omrkla tu štolu. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ty expozice v muzeu byly opravdu moc pěkné - celé muzeum se mi líbilo. U vás v Příbrami jsem kdysi byla jen na Svaté Hoře (ale už je to spousta let), příbramské hornické památky neznám. Kdybys chtěla někdy na výletě omrknout nějakou štolu někde blíž, tak doporučuji okolí Jílového - jsou tam tři a rozhledna po cestě nádavkem :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)