neděle 11. října 2020

Shari Lapena - Někdo cizí v domě

Od dovolenkových výletů zas na chvíli přeskočím někam jinam, i když s dovolenou vlastně taky souvisí - knížku, které je dnešní příspěvek věnován jsem totiž na dovolené přečetla. V krátké době je to  druhá knížka od této autorky a stejně jako knihu Manželé od vedle jsem si ji půjčila v knihovně.

 

Tom Krupp netuší, proč jeho žena Karen vyrazila z domu bez dokladů a kam a proč jela nepovolenou rychlostí tak, že nabourala. Jenže to netuší ani Karen, protože při nehodě utrpěla otřes mozku, díky kterému trpí ztrátou paměti. Policie brzy zjistí, že kousek od místa, kde Karen  havarovala, byl nalezen zavražděný muž. Má tato vražda nějakou spojitost s Karen a její zběsilou jízdou?  Má mrtvý muž nějakou spojitost s Kareninou minulostí? A kdo ho vlastně zavražil? Byla to Karen?  Na tuto spoustu otázek se snaží odpovědět detektiv Rasbach. Navíc Karen občas nachází doma věci na jiném místě - chodí k nim domů nějaký vetřelec? A co vlatně ví Karenina nejbližší kamarádka Bridgitt? A nemá nějaké tajemství i její muž Tom?
 

Knížku bych asi necharakterizovala jako thiller, spíš jako detektivku. Odehrává se na podobném základě jako autorčina prvotina Manželé od vedle. I tady hrají hlavní roli dva manželské páry a do pátrání vstupují vztahy mezi nimi. Zajímavý mi přišel popis Tomových pocitů ve vztahu k manželce, který se potácí od lásky, přes nedůvěru až po vztek. Příběh se četl docela dobře, i když byl na některých místeh trochu zdlouhavý. A na konci se samozřejmě ukázalo, že skoro nic není tak, jak to vypadá. Naopak dává tušit, že se věci ještě zkomplikují... Bestseller je pro tuto knížku asi trochu nadnesené označení, ale nenudila mne.


Anotace
V téhle útulné čtvrti spokojených domovů zůstávají nebezpečné lži uzavřeny za dveřmi… Shari Lapena, autorka thrilleru roku 2017 Manželé odvedle, přichází s dalším rodinným dramatem plným tajemství a nečekaných zvratů, které nikdy nepřestanou překvapovat.
Karen a Tom Kruppovi jsou šťastní – vzali se teprve nedávno a vlastn
í nádherný dům poblíž New Yorku. Jednoho dne se Tom vrátí domů a zjistí, že Karen zmizela – její auto je pryč a zdá se, že odjela ve spěchu. Nevzala si dokonce ani kabelku, telefon, doklady. Krátce nato se Tom dozví, že Karen měla nehodu a leží v nemocnici s otřesem mozku a ztrátou paměti. Po čase se Karen, odhodlaná vyléčit se a zapomenout, vrací s Tomem domů. Ale zdá se, že se tam něco změnilo. Něco není v pořádku. Někdo tam byl. Někdo cizí.
Jenže v tomhle domě je každý cizí. Každý má něco, co by podle něj mělo zůstat skryto. Něco, kvůli čemu by raději vraždil, jen aby si to mohl nechat pro sebe...

Vydal Knižní klub v r. 2018 (překlad J. Kunová) 



18 komentářů:

  1. No, když vidím to počasí, klidně bych vzala tuhle knížku, deku a hrnek čaje... Ale je pondělí...No, nic.
    Stáňo, měj klidný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, máš pravdu, že podzimní počasí láká k zachumlání se s knihou a hrnkem čaje. Ale práce velí jinak... Tak snad o víkendu :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Stáni, knihu jsem četla a docela se mi líbila. Shari lapena píše čtivě.
    Nedávno jsem dočetla od této autorky další knihu (Jeden z nás) a tu jsem doslova "zhltla" na jeden zátah. Mohu jí doporučit.👍
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, titul Jeden z nás si chci taky půjčit v knihovně, takže díky za potvrzení, že to není špatná volba.

      Vymazat
  3. Teď je ten správný čas na čtení knížek. Díky za další recenzi. Já o víkendu přečetla Šarlatána. Doporučuji k přečtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano - zrovna tato knížka byla přečtena za deštivých odpolední :). A díky za tip na čtení.

      Vymazat
  4. Píšu si !
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že se bude taky líbít.
      měj se pěkně

      Vymazat
  5. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu poznám, mám ji napsanou v seznamu, že bych si ji ráda přečetla. Myslím, že se po ní zkusím podívat v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já na ni narazila taky v knihovně, půjčovala jsem si ji současně s titulem Manželé od vedle...

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    tuto autorku mi doporučovalo hodně lidí, budu se na ni muset mrknout. Teď jsem si z knihovny donesla nějaké romance, ale moc číst nestíhám, myslela jsem si, že to bude lepší. Kniha vypadá celkem zajímavě, u nás určitě bude, tak se k ní také časem dostanu. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem od ní četla dvě knížky a docela se mi líbily. Tyhle dvě měly docela podobný půdorys (dva manželské páry), tak vidím, až si půjčím další, jestli se autorka neopakuje příliš.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)