úterý 21. ledna 2020

Mary Westmacott - Odloučeni z jara

První z titulů, který jsem rozbalila pod vánočním stromečkem. Dostala jsem ho od syna, který ví, že jsem milovník Agathy Christie. I když v tomto případě nejde o klasickou detektivku, ale o román, který autorka napsala původně pod pseudonymem  Mary Westmacott. U nás teď vyšel s uvedením obou jmen (předpokládám, že důvod byl hlavně marketingový - na jméno Agathy Christie se přece jen přitáhne víc zájemců).


Joan byla přesvědčená, že má dokonalou rodinu, skvělý a úspěšný život. Pak zůstala při návratu z Bagdádu do Londýna díky zpožděnému vlaku, do kterého měla nastoupit,  "uvězněna" několik dní  v malinké ubytovně na hranicích mezi Irákem a Tureckem. Bez společnosti a v podstatě  bez všeho, čím by se mohla zaměstnat. Zůstaly ji jen procházky v naprosto nezajímavém okolí ubytovny. Nedostatek jiné zábavy ji přivedl k tomu, co nikdy nedělala .- začala přemýšlet o svém životě, o své rodině i přátelích.  O tom, jestli všechny věci jsou opravdu takové, jaké se zdají.
Přiznávám, že se mi Joan  od samého počátku díky své bohorovné přesvědčenosti o tom, že ona víc vše nejlíp,  a díky snaze manipulovat svým okolím jevila jako osoba poměrně nesympatická. Ale jinak se knížka po poněkud pomalejším rozjezdu četla docela dobře. A byla jsem zvědavá, jestli Joan posune její osamělé přemítání o životě někam dál. A musím říci, že  mne konec příběhu trochu  překvapil. Každopádně odbočení od Hercula Poirota a slečny Marplové do trochu jiných autorčiných vod  nelituji, bylo to zajímavé.


Anotace
Pozoruhodný psychologický román královny detektivek z roku 1944, příběh o ochotě pohlédnout na sebe sama, přiznat si životní chyby a vykročit ze svého stínu. Joan Scudamoreová se vrací z Iráku  do Británie. V Bagdádu se postarala o nemocnou dceru a nyní míří zpět za manželem. Na cestování je zvyklá, ne však na dlouhé, nedobrovolné odloučení ode všech, které miluje. Její vlak zůstane nečekaně odstaven a Joan musí strávit nějakou dobu v malé ubytovně daleko od vší civilizace. Izolace a nečinnost ji přinutí k rekapitulaci svého dosavadního života. Čím hlouběji se noří do analýzy vztahů s manželem, dětmi, přáteli, do hodnocení všech činů i omylů, jichž se vůči nim dopustila, tím bolestnější obraz jí samé před ní vystupuje. A tím naléhavěji se vynořuje i otázka: co s tímto poznáním udělat?
Vydalo nakl. Ikar v r. 2019 (překlad Jan Čermák)


20 komentářů:

  1. Kniha zní zajímavě, ale myslím, že by mě nezaujala. Přeci jen mám raději thrillery, napětí, horory apod. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já čtu taky víc detektivky, thrilery a tak, ale nevadí mi občas zabrousit jinam. A tohle zabroušení nebylo úplně špatné.

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za představení knihy, o které jsem neměla ani tušení. Věřím, že to byla zajímavá odbočka od osvědčené klasiky.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, není to typ knih, který čtu úplně běžně, ale zklamaná jsem určitě nebyla.

      Vymazat
  3. Stáni, Agathu mám taky ráda, ale tuhle knihu vůbec neznám. Asi zřejmě, jak píšeš, kvůli tomu pseudonymu. Díky za recenzi a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já taky netušila, že Agatha napsala něco pod pseudonymem . A to jsem kdysi četla její životopi ;-)

      Vymazat
  4. Zkusím se v knihovně poptat. Je to pro mne neznámý titul, takže asi by nebylo na škodu knihu si přečíst.
    Pěkný den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, doufám, že se ti bude líbit, pokud po ní sáhneš.

      Vymazat
  5. Je hezké, že Ti syn koupil, něco, co máš ráda. Knížka určitě udělala velkou radost. Já na tento typ žánru moc nejsem :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syn mi kupuje nějakou knížku každé Vánoce - je to u nás tradice, většinou každý knížky dostanem aspoň dvě.

      Vymazat
  6. Agatz muzu, tedy hlavne Pirota:), tohle by mohla byt zajimava zmena, dekuji za tip, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já mám klasickou Agathu taky moc ráda (váhám, jestli víc Poirota nebo slečnu Marplovou). Tohle je ale hodně jiný typ knížky...

      Vymazat
  7. Ahoj,
    přiznám se, že jsem ten pseudonym vůbec neznala, od této autorky jsem četla jen detektivky, které mám ale ráda. Nejsem si jistá, jak moc by mě ta kniha bavila, i když zase jsi psala, že konec je překvapivý. Tak si ji možná půjčím v knihovně, až tam zase půjdu:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já taky netušila ,že A.Ch. vydala něco pod tímto pseudonymem

      Vymazat
  8. Také se mi líbí, jak kniha zní, ale na tyto žánry příliš nejsem. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na knížku byla dost zvědavá, znám od A. Ch. hlavně detektivky (a pak jsem četla její vlastní životopis). Musím říci, že mne nezklamala

      Vymazat
  9. Čtení knížky musí být podle popisu opravdu poutavé. Navíc se mi moc líbí i její design! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, bylo to docela zajímavé čtení. Ale tedy hlavní hrdinka byla fakt nesympatická.

      Vymazat
  10. Nesympatická hlavní hrdinka ? To jsi spíše ty hrdinka, která se porvala s větrnými mlýny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jsou obecně osoby, které vědí všechno nejlíp, nesympatické. Ale na čtení to nebylo nezajímavé

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)