pátek 10. ledna 2020

Čajové okénko 1

Představuji vám novou (snad) pravidelnou sérii článků, která bude věnována čajů. Inspirovaly mne články "Čajové ochutnávky" na blogu By Boudica (jeho autorka je taky sběratelkou čajových přebalů).  Takže se budu tak trochu opičit, snad mi to Bára odpustí. 
Čajů doma mám díky své sběratelské vášni neustále hromady a bude tedy z čeho vybírat. Hodnotit bodově asi nebudu - řadu čajů, které mám doma, jsem si koupila jen kvůli přebalům a nepřijde mi úplně fér  hodnotit čaje, které jsem si kupovala už s vědomím, že tohle není moc "můj šálek čaje". 
Doufám, že vás tyhle články budou aspoň trochu bavit.


Pro premiérový článek jsem vybrala čtyři čaje se zimním nádechem, které jsou myslím bez problémů dostupné, a pro zpestření jeden čaj dovezený z ciziny, který se tu naopak sehnat nedá.
A zahájíme trojicí čajů české firmy Sonnentor z Čejkovic, která používá především suroviny v bio kvalitě. Jejich čaje se dají koupit především v prodejnách zdravé výživy nebo v bioobchodech.  Všechny krabičky (18 sáčků) vyšly na 79 Kč. Čaj se louhuje asi 10 minut a jeden sáček, vyjde na   hrneček čaje (do konvičky jsem dávala sáčky dva).

Adventní ovocný čaj (Sonnentor)

Složení: jablka, ibišek, šípek, skořice, hrušky, kdoule, pomerančová kůra, hřebíček, vanilka (extrakt)
Čaj má výrazně červenou barvu a nakyslou, neurčitě ovocně kořeněnou chuť (hřebíček s nádechem skořice, vanilku jsem  moc nezaznamenala). Díky kořeněné chuti i vůni  navozuje takovou předvánoční atmosféru. 

Zimní sen (Sonnentor)

Složení:šípek, ibišek, pomerančové květy, cejlonská skořice, hřebíček, jablečné kousky, pomerančový, mandarinkový, hřebíčkový, levandulový a skořicový olej.
Podobně jako  Adventní čaj má i tento čaj výrazně červenou barvu a nakyslou chuť. Ve vůni i v chuti je  hodně patrný hřebíček, na mne je to skoro až moc a měla jsem pocit, že přebíjí všechny ostatní chutě. 

Čas na perníček (Sonnentor)

Složení:  pohanka, ostružiník, skořice, červený pomeranč, nové koření, tulsi, zázvor, hřebíček, badyán, anýz, kardamon, pepř.
Musím přiznat, že jsem si tenhle čaj koupila hlavně kvůli přebalům (je to novinka) a když jsem zjistila, že obsahuje pohanku, tak jsem se dost děsila ochutnání. Ale nebylo to tak hrozné, jak jsem čekala. Čaj opravdu vůní připomíná perníčky a perníčkové koření převažuje i v chuti, která má navíc malinko pálivý dozvuk. Na mne je kořeněný až skoro moc, ale milovníky koření a bylinkových čajů by mohl zaujmout.

Pokračovat budeme čajem i z produkce firmy Tata Global, která vlastní jednu z nejznámějších českých čajových značek, kterou určitě všichni znáte minimálně z regálů obchodů.

Vánoční čaj pomeranč, skořice (Jemča)

Složení: jablečná dužina, květ ibišku, list ostružiny, kyselina citronová, pomerančové aroma a koncentrovaný pomerančový džus, kořen čekanky, skořice, kyselina jablečná, pomerančová kůra, hřebíček, šípky.
Krabička s 20 sáčky stojí kolem 35 Kč, já čaj koupila v Albertu, ale myslím, že tenhle čaj před Vánoci měly i jiné obchody (a teď už se asi bude spíš jen doprodávat).
Čaj má načervenalou barvu a mírně nakyslou chuť, ve které je lehce cítit pomeranč, skořice moc ne. Musím říci, že chuť mi přišla taková trochu "plochá". Jen sáček vyjde tak tak na hrnek  ne úplně silného čaje. Doporučená doba louhování je 6 minut,ale klidně jsem nechávala i o něco déle.

A poslední kousek je čaj, který pochází ze zahraničí a  nemá se zimou a Vánocemi nic společného.

Lady Grey (Dalai)

Složení: černý čaj, pomerančová kůra, aroma bergamotu a citronu
Tento čaj mi dovezl bývalý kolega (znalý mé sběratelské vášně) z Běloruska, krabička obsahuje 25 sáčků, cenu samozřejmě netuším. Čaj jsem zalévala vařicí vodou a nechala jsem ho louhovat asi 4 minuty, sáček vyjde minimálně na půl litru čaje. Nálev má hnědozlatou barvu  a chuť je překvapivě mírně nasládlá (čekala jsem spíš hořkost po pomerančové kůře) s nádechem bergamotu.

⭐ 
Doufám, že vás první článek čajové série aspoň trochu zaujal. Do budoucna tu nečekejte nic extra pro čajové fajnšmekry. Čaje se u nás objevují hlavně proto, že přebal z toho konkrétního ještě nemám ve sbírce...😃 . Ale budu ráda, když mi napíšete, jestli vás zajímají spíš novinky sehnatelné na českém trhu n a jestli vás vůbec zaujme, když se tu občas objeví i čaj, který se v obchodech nedá sehnat vůbec nebo jen obtížně.

37 komentářů:

  1. Stano, caji se necham rada inspirovat, znacku Dalai tedy vubec neznam. Budu se tesit na dalsi prispevky tohoto typu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, značka Dalai je běloruská, tady se myslím vůbec neprodává. Já jsem krabičku dostala od bývalého kolegy, který byl v Bělorusku na poznávacím zájezdě.

      Vymazat
  2. Stáňo, to je hodně dobrý nápad - moc se těším na další hodnocení. Beru tě za čajového experta! Čaje z Sonnentoru znám a většinou mi chutnají, čaje od Jemči mi obecně přijdou nic moc... A do Běloruska si pro čaj asi nepojedu :o)
    Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to mne trochu přeceňuješ. Já piju už deset let hlavně to, co jsem si koupila kvůli přebalům do sbírky :-D

      Vymazat
  3. Stáni, pro mě osobně tyto čaje moc nejsou, protože já piju jen sypaný kvalitní černý. Ale i tak jsem recenzi na čaje uvítala, protože je domů kupuju pro děti či návštěvy, tak budu mít díky tobě přehled. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  4. Co člověk, to chuť. Čajů je nepřeberné množství a občas hodně mizerné kvality.
    Piji několik hrníčků denně, v zimě je to vhodná a příjemná zásobárna tekutin.
    Oblíbila jsem si čajové sypané směsi, jsou nákladnější, chuťově výraznější a miluji, když pak vyzobu všechno ovoce. :-)
    mile jsem byla překvapená i kvalitou čajů od Tchibo, dostala jsem jich několik a skvělá volba.
    Tvůj nápad cením, budu se těšit, protože i rozdílné chuťové pohárky a nápady jsou k nezaplacení.
    Pousmála jsem se, když tam vzorně píšeš čas louhování, já barbar občas vytahuji sáček za pěkně dlouhou dobu a pak se divím, že je to kyselé, že.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já kdysi pila hlavně sypané čaje, které jsou kvalitnější, ale sbírka přebalů mne naučila... :). Ale i v sáčcích se občas dají najít slušné čaje.... Louhování je důležité hlavně u černých čajů (tam se při dlouhém louhování uvolňují třísloviny, které ovlivňují chuť čaje). U ovocných ani tak nevadí delší louhování, jako spíš krátké, kdy se chuť ze surovin nestačí pořádné uvolnit a je pak taková "nijaká".

      Vymazat
  5. To je výborný nápad, Stáňo. Je fajn mít možnost si přečíst o čaji od někoho kdo je zná a není zatížený tím, že musí prodat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já kvůli přebalům koupím ledascos, takže doufám, že rubrika bude pestrá. A prodat fakt nemusím... I když čajů mám doma tolik, že bych si ten krám pomalu otevřít mohla :)

      Vymazat
  6. Tak to se těším na příspěvky, protože čaj mám moc ráda.
    Ale jsem vybíravá:-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to nevím, jestli tě uspokojím - v sáčcích bývá spíš čaj pro běžný konzum, pro fajnšmekry jsou spíš sypané.

      Vymazat
  7. Ovocné čaje bohužel nemůžu, ale moc hezky voní :) Piju de facto jen černé. a jsem úchylná na černý s vanilkou. Krkolomně získávám Twinings z Londýna, ten se sem nevozí. Pokud bys chtěla do sbírky, napiš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky nejraději černé, ale úplně bez příchuti (a když s příchutí, tak vanilka patří mezi ty méně oblíbené). Jinak díky za nabídku, příspěvek do sbírky bych klidně brala...

      Vymazat
    2. Tak pokud máš zájem, napiš kam mám poslat. Len.poru@seznam.cz

      Vymazat
  8. Skvělý nápad na článek. Čaje mám ráda, akorát jen zelené nebo ještě mi nevadí černé. A jako naschvál mě nejvíce zaujal ten poslední z ciziny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak já se budu snažit do dalšího pokračování vybrat i nějaký, co se dá sehnat tady:)

      Vymazat
  9. Čaje mám ráda,zelené nemusím. Mívala jsem moc ráda vánoční čaj z lékárny- značku už si nepamatuji. Naprosto mi svojí chutí vyhovoval, pak se změnilo složení nebo možná značka a už to nebylo ono. Byl víc kyselý než lahodně voňavý.
    Dobře jsi toto čajové okénko vymyslela.Ráda budu nakukovat.
    Měj hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že tě nová rubrika zaujala. Myslím, že vím, který čaj z lékárny myslíš - byl to tuším brand pro nějaké družstvo lékáren a možná změnili výrobce. Já jsem zrovna tenhle přebal vyměnila, takže nevím, jak chutnal ;-)

      Vymazat
  10. Tento typ článků je super. Já čaje miluju. Nejčastěji piju zelené nebo bylinkové. Ale nepohrdnu ani ovocným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas bylinkové mám v oblibě ze všech druhů nejmíň. Ale sběratelství mne naučilo - takže piju i ty (v nejhorším to spraví citron :-D)

      Vymazat
  11. Stáni, čaje kupuji různé, v přebalech i občas sypané, ale pijeme ho nejvíc k snídani. Během dne si čaj uvařím, jen když je mi zima a mám chuť si zalézt pod deku. :o)
    Určitě si ráda přečtu Tvá doporučení.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já piju čaje v podstatě pořád - ráno, před den v práci, večer... Jen ráno si dávám v práci sklenici vody (hned po příchodu, kdy mi ještě čaj nestihl vychladnout) a k večeři piju taky většinou něco jiného :)

      Vymazat
  12. Ahoj Stáňo,
    to je skvělý nápad na článek, už se těším na další díly. Aspoň se dozvím nějaké čajové novinky a taky mě to možná donutí vystoupit z mé komfortní zóny, resp. z kupování toho samého čaje pořád dokola:-) Podle popisu mě nejvíce zaujal hned ten první čaj, myslím, že by mi chutnal nejvíce. Ale ráda bych vyzkoušela i ten zahraniční:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já nesbírat čajové přebaly, tak piju pořád černý sypaný. Jen značku bych možná změnila :)

      Vymazat
  13. Stáňo do práci i na rychlé popíjení doma si kupuji pytlíčkované čaje. Čtu co obsahuje, protože je-li tam ibišek, překyselí se mi žaludek a je mi blbě, tak fakt s ibiškem ne. Myslím, že na trhu je velmi slušný výběr a každý si může vybrat. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ibišek podle mé zkušenosti vadí víc lidem a je v hodně ovocných čajích. Mně až tolik nevadí, ale víc mi vyhovuji čaje bez něj - pokud už tedy piju ovocné (preferuji černé a zelené)

      Vymazat
  14. Poslední dobou kupuji čaje hlavně od Sonnentoru, perníčkovou novinku jsem ale ještě neochutnala. Střídám bylinné s ovocnými a chutnají mi od této firmy skoro všechny, vyjma těch s ibiškem. Také kvůli té kyselosti, která mi nevyhovuje. Bezva nápad, Stáňo, těším se na další tipy.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, čajů tu mám spoustu, takže pokračování by mohlo být hned - ale čas na nafocení trochu chybí ;-). U mne Sonnentor nepatří k nejoblíbenějším právě proto, že má většinu čajů bylinných a ovocných a mé preference jsou jinde. Ale občas se kvůli přebalům "obětuji" :-D

      Vymazat
  15. Jéé to je zajímavý téma článků! :) Čas na perníček mám taky doma a mám ho moc ráda. Z této řady mám i Skořicový zázrak, ten je taky moc dobrý :) Zbytek čajů je pro mě novinka :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořicový zázrak jsem si nechala ujít. Přebal jsem vyměnila a já na ty kořeněné čaje nejsem tolik, aby musela mít doma všechny ;-)

      Vymazat
  16. Tohle je moc hezký typ článků. Ani jeden z čajíků jsem nezkoušela, ale lákají mě především ty tři od Sonnentor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Sonnentory jsou všechny poměrně dost kořeněné, takže jestli ti koření nevadí, tak by ti nejspíš chutnaly.

      Vymazat
  17. Tak tohle je parádní nápad na články. Já si v poslední době hodně oblíbila čaje a dostala jsem jich spoustu i k Vánocům. Jemču jsem kupovala tu samou před Vánoci a moc doma chutná. Ta první firma je hodně oblíbenou čajovou značkou mé kolegyně, prý je docela dost kvalitní a proto asi ta cena vyšší. :) Poslední čaj vůbec neznám.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední čaj asi nezná skoro nikdo - je z Běloruska (bývalý kolega tam byl v létě na zájezdu s CK)

      Vymazat
  18. Zaujal mě perníček a Lady Grey. Také mám raději spíše zelené a černé čaje, přes zimu ale ráda sáhnu i po bylinno-kořeněných směsích.

    Jsem ráda, že moje čajová rubrika mohla posloužit jako vzor a že má nový typ článků tady na blogu úspěch. Jakožto podobně zatížená čajomilka jsem za novou rubriku ráda, recenze na čaje se mi hodí vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten perníček je hodně kořený, víc mi chutná horký, pokud ho zapomenu dopít, tak studený už mi moc nejede. Lady Grey je zajímavá, možná tu ještě vyhrabu jeden kousek, který bych ti schovala na ochutnání (příští týden to na potkání nevypadá - zastupuju ředitelku, takže to bude nejspíš v práci "mazec")

      Vymazat
    2. Já jsem teď ve Francii, takže bych to určitě nechala až na únor. Snad to v práci půjde dobře a zástup nebude moc velký stres. Za ochutnávku budu ráda, děkuji. Také něco vezmu. :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)