pondělí 3. června 2019

Štramberk

Z kopřivnického muzea věnovaného tatrovkám (viz tady) jsme pokračovali do Štramberka, který od Kopřivnice leží co by kamenem dohodil. Zajímavých míst, které by stály za návštěvu, je ve městě a okolí víc, my jsme si ale pro tentokrát vybrali jen procházku městečkem, známou věž Trúba a muzeum malíře Zdeňka Buriana. Jeskyni Šipka, vrch Kotouč, rozhlednu Bílá i bývalý lom jsme si vzhledem k hrozícími dešti nechali na jindy (doufám, že se do Beskyd a okolí ještě někdy podíváme).


Městečko Štramberk se rozkládá na úbočí několika kopců, má malebné uličky a dochovala se tu řada roubených  chalup i barokních domů. Díky tomu bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Jeho domimantou je věž bývalého hradu upravená jako rozhledna - štramberská Trúba. 

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Domy na náměstí

Trúba

Trúba - schody a branky

Štramberk jako na dlani

Jedna panoramatická

Domečky pod hradem ...

... a ještě jeden

Se Štramberkem je spojený malíř a ilustrátor Zdeněk Burian, který se proslavil jak svými ilustracemi dobrodružných knih, tak obrazovými rekonstrukcemi pravěkých živočichů (které se mj. staly inspirací pro slavný film K. Zemana Cesta do pravěku). Muzeum, kde je vystavena celá řada ilustrací a obrazů, pro mne byl takový návrat do dětství, kdy jsem  hltala knížky s náměty z námětem pravěku od J. Augusty nebo E. Štorcha, i další dobrodružné knížky, které Z. Burian ilustroval.

Muzeum

Něco málo z výstavy děl Z. Buriana - znáte některé?

Nebo tyto?

Městečko je známé i díky cukrářeskému výrobku zvanému štramberské uši. Peče se z těsta slazeného medem a ochuceného tajnou směsí koření a jeho název má připomínat vítězství štramberských nad mongolskými nájezdníky v polovině 13. stol. Podle pověsti místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a vytopili mongolské ležení. Když voda opadla, našli prý na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Mongolové utínali křesťanům a posílali svému chánovi. Ve městě je prodávají skutečně na každém rohu - a ani my jsme neodolali.

Uši byly všude - pro jistotu jsme koupili dva druhy...

A pár praktických informací na závěr ... Zaparkovat je nejlepší na velkém parkovišti asi  půl kilometru od náměsti. Vstupné na Trúbu je 40 Kč (děti 20 Kč), Muzeum Zdeňka Buriana najdete v horní části náměsti, vstupné je 50 Kč (20 Kč). Pokud jde o občerstvení, my jsme využili Městský pivovar Štramberk přímo na náměstí, ale nějak moc nás nenadchl, byť tvarůžky naložené v pivu, které jsem si dala já, měly říz, ale jinak výběr jídel byl dost nudný a manželovy výpečky velmi průměrné.

Velmi pikatní tečka za výletem

34 komentářů:

  1. Já jsem si říkala, že když jste byli v Kopřivnici, určitě si odskočíte do Štramberka ;)
    Mě se křivolaké uličky moc líbí, i když na jízdu autem to moc pohodlné není.
    Uši milujeme :D
    Krásný den, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, byla by škoda neodskočit, když je to hned za rohem :-). Auto jsme nechali samozřejmě na parkovišti a dál jsme pokračovali pěšky. Na náměstí se chystala pouť, takže pokus se tam motat s autem byl předem odsouzen k nezdaru ;-)

      Vymazat
  2. Stano, krasne fotky, kolem Truby je fakt moc hezky, i v dalsich castech mesta. Usi jsem kdysi ochutnala, to se tam proste musi:-), ale ten pribeh jsem neznala. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, nám příběh o uších vyprávěl průvodce, na kterého jsme narazili v kostele, spolu s dalšími informacemi o Štramberku.

      Vymazat
  3. Stáni, Štramberk znám jen z vyprávění. Snad nás do těch končina taky jednou osud zanese :) Vypadá to tam, podle tvých fotek, moc hezky.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, od vás je to sice daleko, ale třeba se tam někdy vypravíte na dovolenou. Beskydy a jejich podhůří je moc pěkné (i podle toho mála, co jsme tentokrát viděli my)

      Vymazat
  4. Ve Štramberku jsem byla asi před 15 lety, Trúba i středověké uličky se mi líbily a pověst o původu štramberských uší si pamatuji dodnes. :)

    Škoda, že Burianovo muzeum jsme minuli; měla jsem jím ilustrované knihy jako děcko velmi ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám právě ilustrace Z. Buriana moc ráda, tak mne potěšilo, když jsem při teoretickém průzkum, kam se v případě deště vydáme, tuhle expozici objevila

      Vymazat
  5. Tak tohle místo má opravdu krásného ducha minulosti. Burianovy obrázky znám hlavně ty s dinosaury, ale že je nějak spojený se Štramberkem, jsem netušila.
    Vybrali jste si opět krásné místo pro výlet, Stáňo.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro.Štramberk je fakt pěkné méstečko. Že je Burian spojený se Štramberkem jsem zjistila v rámci "teoretické přípravy" před výletem :-)

      Vymazat
  6. Štamberské uši miluje můj taťka a i já je mám ráda :) Překvapilo mě, že přítel je vůbec neznal. Ráda jsem se o městu Štramberk něco dozvěděla. Vůbec jsem nevěděla, že je od tuď Z. Burian :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do toho výletu znala štramberské uši jen jako název. K bližšímu seznámení došlo až teď. A expozici díla Z. Buriana jsem objevila, až když jsem hledala, co všechno by se dalo ve Štramberku navštívit v případě deště :-)

      Vymazat
  7. Stáni, Štramberk vídám na různých blozích, ale nikdy jsem ho nenavštívila. Je tam opravdu krásně, líbí se mi ty domečky pod hradem. Uši už jsem jedla, koupila jsem je na trhu, výborné jsou se šlehačkou.
    Děkuji za krásnou procházku krásným místem. :o)
    Přeji Ti prima týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ty domečky pod hradem jsou opravdu malebné. Ještětu pár uší mám, tak je zkusím i s tou šlehačkou...

      Vymazat
  8. Štramberk znám jen z fotek popřípadě z časopisů ap. Viděli jste toho dost a pěkně jsi nám to svými fotkami přiblížila.Určitě by se mi tam líbilo.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ve Štramberku je opravu pěkně - mám taková malá městečka s atmosférou ráda.

      Vymazat
  9. Stání, krásné městečko. Děkuji za nakouknutí. Výlet jste si krásně užili.
    Měj se prima
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, rádo se stalo. Výlet byl sice vlastně náhradní program (původní plán byla túra do kopců), ale nakonec jsme byli spokojení a užili si to.

      Vymazat
  10. Štramberk je od nás nedaleko a byl to můj první výlet se školou v první třídě :) Je to moc pěkné město a štramberské uši miluju. Kupuji si je kdekoliv a kdykoliv, kde na ně zrovna narazím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsem fotkami přivolala vzpomínky :-). Taky se mi ve Štramborku líbílo, klidně bych ta vyrazila na výlet někdy zas, podívala se i do Šipky, na rozhlednu...

      Vymazat
  11. Stáni, opět díky za reportáž. Opět městečko neznám. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já Štramberk znal z blogu 3+1 od Danky a když jsem zjistila, že jsme vlasně ne moc daleko, tak to byl jasný náhradní plán ;-)

      Vymazat
  12. Parádní výlet včetně průměrných výpečků :-), ale co mne jako cestovatele vždy potěší, prázdné ulice.
    Nejsem asociál, mám lidi ráda, ale tohle je na putování skutečný luxus, když o sebe lidé nezakopávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, my davy lidí taky na výletech o oblibě nemáme, takže cíleně jezdíme mimo sezónu a v sezóně vybíráme spíše méně známá místa... Ale musím říci, ze když jsme do Štramberka před polednem dorazili, tak se tam hemžilo několik školních výletů. Ale než jsme si prohlídli kostel, tak se nějak vytratiy (asi už na cestu domů), takže pak tam byl větší klid

      Vymazat
  13. Je tam nádherně. V blízkosti jsem tam prožila své dětství a do Štramberku jsem nejraději chodila na pouť. Měli tam super kolotoče a plno stánků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, pouť ve Štramberku zrovna chystali - už tam právě po různu stavěli kolotoče a další pouťové atrakce (na náměstí naštěstí jen jednu, kterou se mi podařilo na fotkách nezachytit :-D)

      Vymazat
  14. Stáňo, děkuji za prohlídku. Ve Štramberku jsem myslím nikdy nebyla, ty uličky jsou kouzelné.
    O uších vím, před lety jsem tou pověstí vyděsila dceru natolik, že je nechtěla ochutnat :o)
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, že se ti výlet se mnou líbil. Uličky měly opravdu milou atmosféru.

      Vymazat
  15. Veverko, moc hezký výlet včetně Kopřivnice. Opět děkuji za zajímavou reportáž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řáďo, rádo se stalo. Na to, že to byl nouzový program, se výlet fakt povedl

      Vymazat
  16. Jéé, já osobně mám Štramberk moc ráda!:) Nemám ho daleko, určitě se tam musím zas zajet podívat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ve Štramberku taky líbilo. Mám raději malá městečka než velká města.

      Vymazat
  17. Stáni, Štramberk jsem také navštívila a moc se mi tam líbilo. Jsem ráda, že jsem s tebou mohla znovu podívat na krásná místa, které město nabízí.
    Přeji ti krásné léto. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, těší mne, že jsem ti připomněla příjemný výlet. I mně se ve Štramberku moc líbilo.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)