Mátový sirup jsem poprvé dělala před dvěma lety. Loni na něj nakonec nedošlo, protože máta nám na zahrádce díky vedru a suchu spíš skomírala. Na ustřižení pár snítek do džbánu s vodou to bylo, ale na to aby to stálo za výrobu sirupu už ne. Letos máta obrostla krásně, takže jsem jí nastříhala tolik, že tona jednu dávku v pohodě vystačilo. Recept jsem oproti tomu předloňskému ještě trochu upravila, takže si ho tu pro jistotu odložím.
Suroviny
2 hrnky nasekané máty
1,5 hrnku vody
1 hrnek cukru
2 citrony
Vodu svaříme s cukrem, přidáme nasekanou mátu a citronovou šťávu, zakryjeme pokličkou a odstavíme. Necháme cca půl dne odstát v chladu. Potom scedíme přes jemné sítko (nebo plátýnko) do vypařených lahví. Já jsem naplnila jednu lahvičku s patentním uzávěrem pro okamžitou spotřebu a dvě skleničky od džemu se šroubovacími víčky, ve kterých jsem sirup ještě zasterilizovala pro pozdější použití.
Stáni, letos jsem se ještě k sirupu nedostala, i když máta je už rozrostlá a můj muž se hodně těší. Dělávám ho trochu jinak. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatMarti, tak až sirup uděláš, dej prosím recept taky na blog. Ráda vyzkouším ten tvůj - pokud máta obroste znovu.
VymazatStáni, už jsem někde psala, že mátový sirup jsem ještě neochutnala, ale bezový mi chutná moc. Jenže ani ten jsem letos nestihla. :o) Hezky nafoceno.
OdpovědětVymazatPřeji prima týden. D.
Dášo, bez mne taky minul. Loni jsem zkoušela limonádu, letos jsme jen pár květů usušili - u chalupy jsme ho měli malinko a nikam jinam jsem se pro něj nedostala.
VymazatDíky za pochvalu fotek - od tebe potěší zvláš´t, protože ty máš fotky vždycky krásné.
vypadá to moc pěkně..taky se na něho chystám, hezký večer
OdpovědětVymazatDěkuji za pochvalu.
VymazatMátový sirup jsem ještě neochutnala. Může být výborný.
OdpovědětVymazatMartino, je docela dobrý. navíc mi teď na chalupu jeden víkend nepojedeme a máta by hrozně přerostla, takže co s ní...
VymazatStáni, mátový sirup dělám pravidelně, i když se u nás sladké pití moc nepije.
OdpovědětVymazatMoc hezky a lákavě si ho nafotila.
Přeji příjemné pondělí, Helena
Heleno, jsem ráda, že se fotky líbí. Narozdíl od jiného jídla sirup nechladne a rodina na mne nečeká, tak jsem s tácem mohla běhat po zahradě a zkoušet, kde to vyjde nejlíp.
VymazatJá letos mátu zatím suším, uvidím, třeba ten sirup vyzkouším.
OdpovědětVymazatDělala jsem letos prvně bezový a je to na mě moc sladké. Do limonády už cukr skoro nedávám.
Hezký začátek týdne, Ilona.
Ilono, já mám mátových čajů obvykle dost ze svých sběratelských nákupů, tak nesuším, i když doma usušený asi bude lepší (ale někdo ty čaje koupené do sbírky musí vypít;-)).
VymazatDo vody ho dáváme jen málo, na ovonění, takže tolik sladký výsledek není. Jinak jsem zvyklá vodu pít jen samotnou, takže na moc přeslazené si taky nepotrpím
Mátový sirup jsem ještě nikdy nedělala. Mátu na zahrádce mám, jen ji suším nebo v čerstvém stavu dávám do džbánu s vodou a citronem na osvěžení. Tak bych mohla udělat i něco jiného. :-)
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hanko, mátu do vody s citronem dáváme v létě taky, ale potřebovala mátu sestřihnout ve větším rozsahu, protože na chalupě teď 14 dní nebudeme, tak jsem to využila na sirup.
VymazatMě by asi úplně nebavilo tohle dělat, navíc se snažím vyhýbat cukru, takže by mě vadilo to pak pít, když bych ho tam dala, ale na druhou stranu, když ten cukr nevidím a někdo by to udělal, tak by si ráda dala :D co oči nevidí...
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Já docela ráda konzervuju - marmelády, křížaly a tak (zato nesnáším práci na zahradě ;-)), navíc zrovna ten sirup je hotový raz dva. Já taky vodu nesladím, ale u té máty v horkém dni udělám výjimku (a nedávám sirupu moc)
VymazatLetos se moc sirupů nechystám připravovat, ještě mám zásobu loňskou ostružinové a rybízové. Nějak o ně není ten správný zájem :o) a já nejraději vodu. Ale mátový je osvěžující, ten k létu patří a stihne se i vypít, toho trochu udělám.
OdpovědětVymazatÁla
Álo, já sirupy jinak nedělám skoro vůbec (ještě jsem experimentovala s fialkovým), protože manžel na domácí není a já piju většinou čistou vodu. Ale ty tři skleničky, co jsemv vyrobila, ty bez problémů na chalupě během léta padnou.
VymazatSuper recept! Určitě ho vyzkouším, teď v létě to musí být úžasné osvěžení :)
OdpovědětVymazatPetro, tak jestli vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnal...
VymazatTakovým receptem mi jdeš Stáňo víc než vhod :) Máta nám roste rychle jako plevel a nestíhám ji kolikrát ani sušit. Mátový sirup mě nikdy nenapadl, takže ráda recept vyzkouším.
OdpovědětVymazatMáta je takový skoro plevel a rozrůstá se rychle. Jen loni mi po prvním ostříhání skoro zašla - bylo sucho a nebyli jsme na chalupě, takže byla bez zálivky. Jinak já si vždycky jednu skleničku nechám pro bezprostřední použití, zbylé pro jistotu zasterilizuji (ve skleničkách od dětských přesnídávek nebo od kečupu), abych se nemusela bát, jestli vydrží uskladnění.
VymazatBabičce máta letos taky krásně vyrostla :) Mě bohužel moc nechutná :D V létě piju nejčatěji jenom obyč vodu s citrónem a ledem :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já jsem dřív mátu taky nemusela, ale kombinaci s citronem jsem si nakonec docela oblíbila.
VymazatVždy si říkám, že se do nějakého pustím a vždy to skončí stejně. Od slov k činům daleko, navíc já ten den nenafouknu.
OdpovědětVymazatKdyž pak popíjím podobné skvělé pití u přátel, vrním, tak snad na stará kolena.
Simi, já na chalupě občas docela ráda s něčím zaexperimentuju. Mě ostatně z celého zahradničení nejvíc baví, ta předposlední a poslední fáze (tj. zpracování a konzumace :-D)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatsuper tip na další sirup. Já mátu nesnáším, ale doma ji máme, tak to možná vyzkoušíme:-) Já jsem dělala bezinkový sirup a podle mě má úspěch:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, já mátu dřív nepila vůbec, v poslední době jsem si ji ale docel oblíbila na letní pití. Kombinace s citronem je fajn osvěžující
VymazatStáni, myslím, že během léta určitě vyzkouším i tvůj recept :-) Máty je spousta, tak je potřeba ji využít. H.
OdpovědětVymazatHani, máta je takový "plevel" :-). Zrovna zítra se chystám udělat další várku protože po první střihu už zas obrostla...
Vymazat