neděle 16. června 2019

Mátový sirup

Mátový sirup jsem poprvé dělala  před dvěma lety. Loni na něj nakonec nedošlo, protože máta nám na zahrádce díky vedru a suchu spíš skomírala. Na ustřižení pár snítek do džbánu s vodou to bylo,  ale na to aby to stálo za výrobu sirupu už ne. Letos máta obrostla krásně, takže jsem jí nastříhala tolik, že tona jednu dávku v pohodě vystačilo. Recept jsem oproti tomu předloňskému ještě trochu upravila, takže si ho tu pro jistotu odložím.


Suroviny
2 hrnky nasekané máty
1,5 hrnku vody
1 hrnek cukru
2 citrony 



Vodu svaříme s cukrem, přidáme nasekanou mátu a citronovou šťávu, zakryjeme pokličkou a odstavíme. Necháme cca půl dne odstát v chladu. Potom scedíme přes jemné sítko (nebo plátýnko) do vypařených lahví. Já jsem naplnila jednu lahvičku s patentním uzávěrem pro okamžitou spotřebu a dvě skleničky od džemu se šroubovacími víčky, ve kterých jsem sirup ještě zasterilizovala pro pozdější použití.


30 komentářů:

  1. Stáni, letos jsem se ještě k sirupu nedostala, i když máta je už rozrostlá a můj muž se hodně těší. Dělávám ho trochu jinak. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak až sirup uděláš, dej prosím recept taky na blog. Ráda vyzkouším ten tvůj - pokud máta obroste znovu.

      Vymazat
  2. Stáni, už jsem někde psala, že mátový sirup jsem ještě neochutnala, ale bezový mi chutná moc. Jenže ani ten jsem letos nestihla. :o) Hezky nafoceno.
    Přeji prima týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, bez mne taky minul. Loni jsem zkoušela limonádu, letos jsme jen pár květů usušili - u chalupy jsme ho měli malinko a nikam jinam jsem se pro něj nedostala.
      Díky za pochvalu fotek - od tebe potěší zvláš´t, protože ty máš fotky vždycky krásné.

      Vymazat
  3. vypadá to moc pěkně..taky se na něho chystám, hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Mátový sirup jsem ještě neochutnala. Může být výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, je docela dobrý. navíc mi teď na chalupu jeden víkend nepojedeme a máta by hrozně přerostla, takže co s ní...

      Vymazat
  5. Stáni, mátový sirup dělám pravidelně, i když se u nás sladké pití moc nepije.
    Moc hezky a lákavě si ho nafotila.
    Přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, že se fotky líbí. Narozdíl od jiného jídla sirup nechladne a rodina na mne nečeká, tak jsem s tácem mohla běhat po zahradě a zkoušet, kde to vyjde nejlíp.

      Vymazat
  6. Já letos mátu zatím suším, uvidím, třeba ten sirup vyzkouším.
    Dělala jsem letos prvně bezový a je to na mě moc sladké. Do limonády už cukr skoro nedávám.
    Hezký začátek týdne, Ilona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já mám mátových čajů obvykle dost ze svých sběratelských nákupů, tak nesuším, i když doma usušený asi bude lepší (ale někdo ty čaje koupené do sbírky musí vypít;-)).
      Do vody ho dáváme jen málo, na ovonění, takže tolik sladký výsledek není. Jinak jsem zvyklá vodu pít jen samotnou, takže na moc přeslazené si taky nepotrpím

      Vymazat
  7. Mátový sirup jsem ještě nikdy nedělala. Mátu na zahrádce mám, jen ji suším nebo v čerstvém stavu dávám do džbánu s vodou a citronem na osvěžení. Tak bych mohla udělat i něco jiného. :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mátu do vody s citronem dáváme v létě taky, ale potřebovala mátu sestřihnout ve větším rozsahu, protože na chalupě teď 14 dní nebudeme, tak jsem to využila na sirup.

      Vymazat
  8. Mě by asi úplně nebavilo tohle dělat, navíc se snažím vyhýbat cukru, takže by mě vadilo to pak pít, když bych ho tam dala, ale na druhou stranu, když ten cukr nevidím a někdo by to udělal, tak by si ráda dala :D co oči nevidí...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já docela ráda konzervuju - marmelády, křížaly a tak (zato nesnáším práci na zahradě ;-)), navíc zrovna ten sirup je hotový raz dva. Já taky vodu nesladím, ale u té máty v horkém dni udělám výjimku (a nedávám sirupu moc)

      Vymazat
  9. Letos se moc sirupů nechystám připravovat, ještě mám zásobu loňskou ostružinové a rybízové. Nějak o ně není ten správný zájem :o) a já nejraději vodu. Ale mátový je osvěžující, ten k létu patří a stihne se i vypít, toho trochu udělám.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já sirupy jinak nedělám skoro vůbec (ještě jsem experimentovala s fialkovým), protože manžel na domácí není a já piju většinou čistou vodu. Ale ty tři skleničky, co jsemv vyrobila, ty bez problémů na chalupě během léta padnou.

      Vymazat
  10. Super recept! Určitě ho vyzkouším, teď v létě to musí být úžasné osvěžení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, tak jestli vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnal...

      Vymazat
  11. Takovým receptem mi jdeš Stáňo víc než vhod :) Máta nám roste rychle jako plevel a nestíhám ji kolikrát ani sušit. Mátový sirup mě nikdy nenapadl, takže ráda recept vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máta je takový skoro plevel a rozrůstá se rychle. Jen loni mi po prvním ostříhání skoro zašla - bylo sucho a nebyli jsme na chalupě, takže byla bez zálivky. Jinak já si vždycky jednu skleničku nechám pro bezprostřední použití, zbylé pro jistotu zasterilizuji (ve skleničkách od dětských přesnídávek nebo od kečupu), abych se nemusela bát, jestli vydrží uskladnění.

      Vymazat
  12. Babičce máta letos taky krásně vyrostla :) Mě bohužel moc nechutná :D V létě piju nejčatěji jenom obyč vodu s citrónem a ledem :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dřív mátu taky nemusela, ale kombinaci s citronem jsem si nakonec docela oblíbila.

      Vymazat
  13. Vždy si říkám, že se do nějakého pustím a vždy to skončí stejně. Od slov k činům daleko, navíc já ten den nenafouknu.
    Když pak popíjím podobné skvělé pití u přátel, vrním, tak snad na stará kolena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já na chalupě občas docela ráda s něčím zaexperimentuju. Mě ostatně z celého zahradničení nejvíc baví, ta předposlední a poslední fáze (tj. zpracování a konzumace :-D)

      Vymazat
  14. Ahoj,
    super tip na další sirup. Já mátu nesnáším, ale doma ji máme, tak to možná vyzkoušíme:-) Já jsem dělala bezinkový sirup a podle mě má úspěch:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mátu dřív nepila vůbec, v poslední době jsem si ji ale docel oblíbila na letní pití. Kombinace s citronem je fajn osvěžující

      Vymazat
  15. Stáni, myslím, že během léta určitě vyzkouším i tvůj recept :-) Máty je spousta, tak je potřeba ji využít. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máta je takový "plevel" :-). Zrovna zítra se chystám udělat další várku protože po první střihu už zas obrostla...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)