úterý 25. června 2019

Sloup v Čechách

Sloup v Čechách je vesnička nedaleko České Lípy, ve které jsem strávila minulý víkend na malém přátelském setkání s kamarádkami, které jsou stejně jako já sběratelkami čajových přebalů. Hlavní náplní víkendu tedy byla výměna nejnovějších přírůstku a probírání našich sbírek. Ale došlo samozřejmě i na malou procházku, na které jsem vyfotila pár fotek (kvalitu omluvte, jsou to jen mobilovky). A tady je máte...


Sloup v Čechách je sice vesnička poměrně malá, ale je oblíbeným turistickým cílem, protože má turistům co nabídnout. Přímo ve Sloupu je skalní hrad a řada hezky upravených dřevěných chalup, kousek nad vesnicí poměrně nová rozhledna Na Stráži a v okolí řada značených cest vedoucích kolem nejrůznějších skalních útvarů.  Je to tedy místo, který za návštěvu určitě stoji. Vím, o čem mluvím, protože tentokrát jsem se tedy turistice nevěnovala, ale strávili jsme tu před pěti lety na prodloužený víkend  a to jsme Sloup i okolí prošli pořádně. Berete tedy následujích pár fotek třeba jako tip na výlet.










A pokud vám úvodní fotka nezdá moc letní, máte pravdu - při té procházce jsem totiž skalní hrad zapomněla vyfotit. Takže jsem vzala zavděk fotkou z našeho prodlouženého víkendu před pěti lety, což ovšem bylo v říjnu ...

21 komentářů:

  1. Stáňo, moc hezké místo. O hradu vím, ale asi jsem tam nikdy nebyla, snad možná jako dítě s rodiči.
    Přeji pokud možno hezkou středu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, hrad je zajímavý tím vytesáním do skály a je z něj celkem rozhled. A za prozkoumání stojí i okolí.

      Vymazat
  2. Cestou do Varnsdorfu k příbuzným jsem skalní hrad Sloup zahlédla. Říkala jsem manželovi,že se tam musíme jednou podívat. A zůstalo jenom při tom. A jak vidím, je tam hezky.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak třeba ještě někdy to zastavení ve Sloupu zrealizujete. Hezky tam určitě je

      Vymazat
  3. Stáni, další krásné cestování s tebou. Moc děkuji a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, super! Těším se na červenec, budem týden na českolipsku a máme fůru plánů, snad stihneme i Sloup.
    Krásný den, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, na Českolipsku je spousta zajímavostí, které stojí za návštěvu. Ve Sloupu hrad a rozhledna a určitě i nějaký okruh skalami okolo, dále za vidění stojí zřícenina Ralsko i Děvín a líbila se nám i průrva Ploučnice u Novin pod Ralskem i procházka kolem řeky. A samozřejmě Bezděz a hrad Houska.

      Vymazat
  5. Stáni, krásné místo i fotky. O hradu vím z blogů, ale ještě jsem tam nebyla. Tak snad jednou se sem také podívám.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ono je tolik pěkných míst - člověk by mohl jezdit a toulat se pořád....
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Ten skalní hrad vypadá parádně! A kdyby jsi nenapsala, že je to 5 let stará fotka, vůbec by mě to nenapadlo :D Doufám, že jste si víkend s kamarádkami užily ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skalní hrad je pěkný a v okolí je spousta zajímavých skalních útvarů.

      Vymazat
  7. Sloup a okoli mam moc rada,musely jste si to tam uzit:-). Hezky vikend, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, my si tam tentokrát užívaly hlavně čajově, ale souhlasím, že i okolí je tam moc pěkné, my jsme ho s mužem před těmi 5 lety docela procourali.

      Vymazat
  8. Tam jsem byla :-) Je to kraj kde se narodil můj muž ( Liberec) takže to tam máme sježděné :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to se teda musím přiznat, že o Sloupu v Čechách slyším prvně :) Každopádně ten skalní hrad mě zaujal a vypadá až trochu hororově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti ukázala hrad, který neznáš.

      Vymazat
  10. Já si říkala, že jsou mi je ikonka a jméno povědomé z čajového fóra! Myslím, že jsme spolu dokonce kdysi v dávné minulosti i měnily. :)

    Sloup je nádherné místo. Navštívila jsem jej poprvé loni a až jsem byla překvapená, jak krásné můžou být výlety po Českolipsku. Hrad stojí za návštěvu už kvůli své zajímavé historii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svět je malý... I když já se přiznám, že tvůj nick si nevybavuji:-(. Nechodila jsi na čajové fórum pod jiným?
      A v okolí České Lípy je spousta míst jako stvořených pro výlety, to máš pravdu.
      Hezké léto

      Vymazat
    2. Nick byl vskutku jiný, Barbucha, webovky teabags.svetu jsou stále v provozu. Sbírám čajíky i nadále, ale už jen "v malém" sama pro sebe a pro známé, co bydlí poblíž, se kterými si nosíme novinky. Klasické výměny mi začaly časem přerůstat přes hlavu. Krásné léto, Stáňo! :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)