pondělí 17. června 2019

John Lutz - Skládačka

Tuhle knížku mi přinesla před časem kolegyně, že ji dostali, ale že u nich doma  thillery nikdo nečte. Já se do nějakého thilleru občas ponořím docela ráda, tak jsem si řekla, že zkusím i tento. Chvíli mi tedy knížka ležela pozapomenutá ve skřínce v práci, ale nedávno jsem si na ni vzpomněla, donesla ji domů a pustila se do ní.  




Detektiv Frank Quinn pátrá z pověření ředitele městské policie po sériovém vrahovi, který vraždí mladé ženy. Charakteristickým rysem jeho vražd je to, že své oběti rozřezává a znovu skládá ... Zároveň se ukazuje, že jeho dílem jsou i "nehody" technických zařízení s mnoha oběťmi (pád výtahu, zřícení jeřábu...). Souběžně s pátráním po vrahovi sledujeme i vraha samotného, a to jak v současnosti, tak i jeho minulost.

Tahle knížka pro mne prvním setkáním s autorem a musím říci, že mne nenadchla. Příběh mi přišel příliš strojený, brutalita vražd samoúčelná.  V ději je podle mého názoru hodně náznaků, které nikam nepokračují,  i nelogických míst a závěr je takový do ztracena. Sice jsem knížku dočetla, ale vlastně jen proto, že jsem byla zvědavá, jak to skončí. Rozhodně mne nezaujala, asi bych ji nikomu nedoporučila a musím říci, že mne moc neláká vyzkoušet od tohoto autora další titul.


Anotace
I ve svém nejnovějším románu přivádí klasik žánru na scénu soukromého detektiva Franka Quinna, který se proslavil jako neomylný lovec sériových vrahů. Tentokrát proti Quinnovi stojí drobný mužík s podivně odstávajícím uchem, který od médií dostal příznačnou přezdívku Skřet. Mysl sériového vraha je vždy, jaksi už z podstaty značně odlišná od mysli běžného člověka, ale v tomto případě to platí dvojnásob. Zvrácenost tohoto pachatele děsí i samotného Quinna. Skřet má totiž velmi podivnou zálibu. Už od dětství nesmírně rád rozebírá všemožné předměty a pak je zase úhledně skládá. Dokud tuto svou nutkavou potřebu uspokojoval prostřednictvím domácích spotřebičů, nikomu to nevadilo, ale teď je situace jiná. Skřet totiž zjistil, že ještě více ho těší vytvářet skládačky z těl zavražděných mladých žen... Ano, v jeho očích je to téměř rovno umění – a je odhodlán tvořit dál. Dokud ho Quinn nezastaví
Vydalo nakl. Domino v r. 2016, překlad M. Verner

22 komentářů:

  1. Stáni, díky za tvoje recenze. Já díky tobě trochu čtu i knihy. Jinak mi to pořád nejde, můj mozek se dokáže soustředit pouze na články na webu či Reflex a to je můj strop. Tvým prostřednictvím se aspoň trochu dotýkám knih. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. Mám radost, že tě mé minirecenze zajímají.

      Vymazat
  2. No, možná kdyby se mi dostala knížka do ruky, tak bych si ji přečetla. :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ach jo, já taky nějak nemůžu narazit na pořádný thriller...
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, zkus něco od Chrise Cartera - ty se mi líbily, mají docela spád.

      Vymazat
  4. Obdivuji, ze doctes knizky do konce, i kdyz te uplne nenadchnou. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, když je to detektivka, tak mi zvědavost nedá... Ale třeba Biomanželku jsem nedočetla ;-)

      Vymazat
  5. thriller nieje vobec môj žáner, takže ja vôbec takéto knížky ani nepoznám ani po nich nekukám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já thillery docela ráda, ale tenhle moc povedený nebyl - alespoň podle mne.

      Vymazat
  6. Stáňo, jsem ráda, že tě máme a že nás tak poctivě informuješ. Knih je tolik... Kde jsou ty časy, kdy sem se v tom orientovala ...
    Díky, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jen nemám v tom informování moc široký záběr - jsem spíš na tu lehčí literaturu (detektivky, thillery ap.)

      Vymazat
  7. Já teda na ty thrillery taky moc nejsem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já thillery docela můžu, ale tehle byl z těh slabších.

      Vymazat
  8. Anotace zní ale slibně, bohužel :D Ale podle toho, jak jsi ji popsala. Jakým stylem je to psané a tak, tak bych také většinu času trpěla :/

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  9. Stáni i pro mne to není ta pravá knížka, ale i tak moc díky za recenzi.
    Měj se moc krásně.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, jak si mohla číst - mne zrovna taky nenadchla

      Vymazat
  10. Ja thrillery zbožňujem a podľa obálky by som bola veľmi natešená, tak je škoda, že ťa až tak nezaujala :/ Ja osobne som ju nečítala, takže obsah neviem zhodnotiť :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám thillery taky ráda, ale tohle bylo spíš zklamání. Ani an Databázi knih neměla nijak extra hodnocení.

      Vymazat
  11. Ahoj,
    detektivky mám moc ráda, ale tohoto autora neznám a očividně ho nijak víc nepoznám, budu věřit tvé recenzi:-) Já jsem ale v poslední době přečetla hromadu skvělých knih, o jedné bude zrovna na blogu článek zítra, tak snad najdeš nějakou inspiraci tam:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, v recenzích na Databázi knih hodně lidí psalo, že to považují za jeho nejslabší knížku, tak třeba jiné tituly jsou lepší. Ale taky nevím, jestli mu dám ještě šanci...
      Na články o knížkách ráda kouknu.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)