sobota 8. června 2019

Alena Mornštajnová - Hana

Knížku Aleny Mornštajnové Hana jsem koupila loni mámě k narozeninám, protože jsem na ni četla dobré recenze.  K tomu, abych si ji přečtela taky jsem se dostala až po roce, kdy jsem si ji od mámy půjčila před dovolenou. Byla jsem zvědavá,  jestli dostojí mému očekávání, který díky  pochvalným recenzím nebylo úplně malé.



Mira - dívenka, které život změní jedna malá neposlušnost a lež a která zůstane skoro sama.  Hana - Miřina teta, která vypadá o mnoho let starší než je,  žije ve svém vlastním světě a jejíž chování je zvláštní a obtížně pochopitelné. Dva osudy, které spojila epidemie tyfu. Dívenka a dospělá žena, každá jiná, které najednou začínají žít spolu - prostě si zbyly.  Na pozadí tohoto příběhu současně postupně poznáváme osud tří  žen - Miřiny babičky Elsy, maminky Rosy i tety Hany,  jejichž život nemilosrdně ovlivnila  válka a jejich židovský původ.


Musím říci, že má očekávání vyvolaná recenzemi, zklamána nebyla. Je to sice příběh v podstatě smutný,  příběh o kruté době, která krutě zasáhla do života lidí, kteří doufali a věřili, že jich se dotknout nemůže. Příběh o maličkostech, které mohou nenávratně ovlivnit celý další život. Přesto všechno je to příběh, který zaujme a vtáhne do sebe. A který se čte opravdu dobře, byť se odehrává v několika časových rovinách.


 Anotace
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým.
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadn
e do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.
Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí.

Vydalo nakl. Host v r. 2017 

21 komentářů:

  1. Trochu se stydím, ale ještě jsem ji nečetla. S paní Mornštajnovou jsem četla několik rozhovorů, nedávno jsem i jeden viděla, ale jejími knihami jsem nepolíbená. Musím to napravit.
    A pokud se dobře dívám, Stáňo, dnes slavíš svátek. Přeji všechno nej a krásnou sváteční neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne to bylo taky první setkání s touto autorkou. A děkuji za přání k svátku.

      Vymazat
  2. Knížku jsem nečetla, ale už se o ní zmiňovala myslím Jindřiška. Zkusím se v knihovně poptat.
    Všechno nejlepší k svátku! Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, za přečtení tahle knížka určitě stojí. A děkuji za přání.

      Vymazat
  3. Knížku jsem nečetla. Přiznám se, že ty válečné nemám ráda.
    Vše nejlepší k svátku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tohle je zajímavě napsaný příběh, třeba by tě zaujal. I když chápu, že každý má své preference (a nepreference ;-)). A děkuji za přání

      Vymazat
  4. Drahá Stanislavo, měj krásný sváteční den 💐
    Hana je tak lidská a niterná....je to krásný, smutný a opravdový příběh. Jak víš, já četla i další její knihy ( Slepá mapa a Tiché roky) a jsou to knihy plné lidskosti se všemi chybami a přešlapy a lásky....prostě jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji za přání. Pokud jde o autorku, mám v plánu se podívat i po dalších jejích knihách, protože Hana se vzdor těžnému tématu četla velmi dobře.

      Vymazat
  5. Stáni, díky za další recenzi, která mi rozhodně rozšířila obzory, i když nevím, jestli si ji přečtu. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  6. Popis ma zaujal, po knižke rada siahnem až dočítam sériu, do ktorej som sa práve zahĺbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mně se knížka líbíla, tak doufám, že nezklame ani tebe.

      Vymazat
  7. Je skvělé, když si kniha najde čtenáře a dostojí skvělým recenzím.
    Je tolik činností, které by člověk chtěl, cestovat, číst, vidět krásné filmy, vařit skvělá jídla a jak si ale ten den nafouknout ? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, taky toho stíhám míň než bych si přála. Ke čtení jsem se víc dostala na dovolené (i díky tomu, že nám část úterka propršela, aneb všechno zlé je pro něco dobré).

      Vymazat
  8. Na obálku si matně vzpomínám, že jsem si viděla v knihupectví, ale jinak jsem jí nevěnovala zvýšenou pozornost. Knížka vypadá, že určitě má co nabídnout :) Ale já tu válečnou tématiku moc nemusím, jsem hrozně cíťa a často u knih brečím :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač je to opravdu dost těžké téma, tak je napsané tak, že se mi to četlo dobře.

      Vymazat
  9. Rada ctu kladny ohlas, protoze ac jsem knihu necetla, darovala jsem ji, tak snad se bude libit. Pekny den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, i já jsem ji darovala, takže jsem byla ráda, že recenze nelhaly :-)

      Vymazat
  10. Moc pěkný příběh. Smutný, dojemný, ale byla by škoda knihu nepřečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, rozhodně nelituji, že jsem si knížku přečetla.

      Vymazat
  11. Mně se moc líbila. I přes všechny pochvalné recenze moje očekávání splnila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)