neděle 19. února 2023

JIří Březina - Nalezení

 Jiří Březina pro mne byl zatím zcela neznámý autor. Je autorem několika detektivních příběhů, za dva z nich dostal Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku. Já jsem tuto jeho knížku náhodně swapla za jinou svou přečtenou, abych pak po podrobnějším zkoumání zjistila, že jsem sérii s kriminalistou Tomášem Volfem začala číst od posledního vydaného příběhu. Ale i tak jsem se do ní pustila.

 
 
Pátrání po zmizelé Elišce svede znovu dohromady policistu Tomáše Volfa a jeho bývalou kolegyni Evu Černou.  Setkávájí se v Tomášově rodišti, kde probíhá pátrání po šesnáctileté Elišce. Vše nasvědčuje tomu, že  Eliška utekla poté, co v hádce nešťastnou náhodou zabila svého malého bratra, a existují obavy, že si ublíží. Po Elišce pátrá nejen policie, ale i Eva Černá, která po odchodu od policie působí jakou soukromá vyšetřovatelka. Policie v této souvislost prověřuje i starý případ zmizelé dívky, která byla v podobném věku a později byla nalezená mrtvá a pachatel se nikdy nenašel. Po určitém váhání se rozhodne využít i Tomášovy pomoci - Tomáš tehdy zmizelou dívku znal a patřil mezi podezřelé, takže ve starých spisech právě on může nejlépe najít případné vodítko, které by nasvědčovalo tomu, že  by mohly oba případy souviset. 


 
Příběh je psaný ve dvou časový rovinách - jedna se věnuje současnému pátrání po Elišce, ve druhé se Tomáš  vrací ve zpomínkách  do svých teenagerovských let a propojuje si je s fakty o vyšetřování ze starého policejního spisu. Tyto linie jsou odlišené typem písma, takže čtenář netápe... 
Knížka se asi úplně nekryje s reálnou praxí - trochu pochybuju, že k případu policie pustila soukromou vyšetřovatelku, ale jinak je napsaná celkem věrohodně.  Popisuje klasické pátrání a autor se tu obejde bez spousty krve a brutality. Mně se knížka četla velmi dobře, má spád a udržela mne v napětí až do konce. A ačkoliv jde o pátou knihu ze série s Tomášem Volfem, tak ji je možné číst i bez znalosti předchozích knih - alespoň mně jejich neznalost v četbě na překážku nebyla. Spíš mne navnadila k tomu, abych si chtěla přečíst ty předchozí.  Myslím, že tato Březinova kniha by se mohla líbit těm, kteří mají rádi detektivky  z českého prostředí a  jsou příznivci třeba Michaely Klevisové. A dávám plus za obálku - ta mi přijde hodně povedená. 

 

 Anotace
Minulost se vrací bez varování. Pátý případ Tomáše Volfa.
V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží.
Vydalo nakl. Motto v r. 2022, 256 str.

 




 

23 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    rozhodně si mě nalákala. České detektivky mám v poslední době ráda a Klevisová patří mezi moje oblíbené autorky. Určitě se podívám i po tomto autorovi.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pokud ti nebude vadit, že sérii začneš číst od konce jako já :), tak ti ji můžu poslat :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Marcela - Nordic Passion19. února 2023 v 16:54

    Noooo, tak to zni v mych ocich slibne:-). Hezkou nedeli, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, autora neznám, ráda jsem si tvé dojmy z knihy přečetla.
    Děkuji a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, díky za další recenzi, čtu je ráda. Měj pohodové pondělí.

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, to nezní úplně špatně. Poslední dobou přicházím na chuť i českým autorům :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne tohle bylo první setkání s autorem a dopadlo dobře .)

      Vymazat
  6. Stáni, děkuji za moc hezkou recenzi.👍👍 Pro mně je tento autor dosud neznámý, ale po přečtení tvého příspěvku jsem si jeho jméno a název knihy už poznamenala.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já autora objevila úplně náhodně - swapla jsem si tuto knihu přes FB za jinou, co už jsem přečetla. A byl to celkem příjemný objev ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Knížka zní dobře, detektivky mám ráda. Teď mám zrovna něco podobného rozečteného, ale vrahy člověk většinou zná :D Opravdové zločiny, i když podcast je podle mě povedenější.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda spíš vymyšlené detektivky - beru je jako pohádky pro dospělé. Ale mám tu na čtení nachystanou i jednu knížku o skutečných zločinech (z 1. republiky), co jsem dostala k Vánocům

      Vymazat
  8. Kniha nevypadá vůbec špatně. A obálka se mi taky líbí. Přeji hezký zbytek února.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, já se přiznám, že to nezní jako něco pro mě já v detektivkách radši Cartera a podobné ostřejší krváky :-D nicméně obálka se vážně povedla - jednoduchá a moc hezká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já si někdy od kaluží krve ráda odpočinu u nějaké "měkčí" detektivky ;-). Ale čeká na mne nový Deaver a ten možná bude podle tvého gusta ;-)

      Vymazat
  10. Musím říct, že mě velmi zaujala obálka. Je jednoduchá, originální a přitom zaujme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, nakl. Motto mívá hezké obálky docela často. Tahle se mi taky hodně líbila.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)