neděle 5. února 2023

Bábovka z kokosové mouky s tvarohem

Z kokosové mouky jsem ještě nikdy nepekla, takže tu, kterou jsem dostala v rámci spolupráce, jsem chtěla vyzkoušet co nejdřív. Minulý víkend jsem to nestihla, takže jsem se do toho pustila teď v sobotu. Samotnému pečení předcházelo ještě hledání nějakého receptu a vůbec informací, jak s kokosovou moukou pracovat. Vzhledem k absenci jakékoliv zkušenosti s kokosovou moukou jsem se úplného experimentování pouštět nechtěla. Nakonec jsem se inspirovala tady - bábovka mi přišla jako docela dobrá volba. Recept jsem si mírně upravila (jak to ostatně dělám dost často).


Suroviny
100 g kokosové mouky
4 lžíce kokosového cukru (lze nahradit klasickým, ostatně v původním receptu nebyl vůbec)
250 g tučného tvarohu
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (v původním receptu nebyl)
3 vejce
250 ml mléka
prášek do pečiva
2 lžíce kakaa (pokud chceme bábovku dvoubarevnou)

 
 
Oddělíme si žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého ke konci zašleháme i polovinu cukru. Žloutky ušleháme s cukrem a tvarohem, přidáme kokosovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko a znovu promícháme. Nakonec  stěrkou opatrně vmícháme sníh.  Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, tak v troše mléka rozmícháme kakao a vmícháme ho do poloviny těsta.  Bábovku pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě vyhřáté na 180° až 190° asi 45 minut (špejlový test to jistí...).
 

 

 
Bábovka má výraznou kokosovou chuť a díky tvarohu je krásně vláčná. Já se musím přiznat, že se mi malinko trhla při vyklápění z formy, což jsem poměrně úspěšně zamaskovala čokoládovou polevou, která bábovce dala ještě další chuťový rozměr (a já díky tomu zlikvidovala zbytek z vánočního pečení). 
 
 
 
Jinak je třeba při použití kokosové mouky myslet na to, že má větší savost, a tedy je třeba buď více tekutiny nebo méně mouky. Pro mne bylo docela překvapením, že ze 100 g bylo i při použití 3 vajec a čtvrtlitru mléka poměrně husté těsto.


Určitě jsem tuhle bábovku nepekla naposledy, takže jí příště zkusím přefotit - na tyhle fotky úplně pyšná nejsem (a na to, že se mi ji nepodařilo hezky vyklopit, taky ne, byť jsem to myslím zamaskovala celkem pěkně 😉)

43 komentářů:

  1. Stáňo, pečení z alternativní mouky je na poprvé vždycky krok do neznáma, myslím, že ti vyšel naprosto parádně.
    Manžel kokos moc nemusí, takže zrovna tahle mouka nás asi mine, ale jinak - experimentuji hodně ráda!
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, musím říci, že bábovka měla doma úspěch. Určitě jí zopakuju.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Ahoj Stáňo, jà mám kokos ráda tak bych ochutnala. Máš moc hezkou formu, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, forma je keramická, dostala jsem ji před lety od manžela a nedám na ni dopustit :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ještě nikdy jsem neodmítla bábovku, a pěkný hrníček s kávou nebo čajem k tomu? mňam. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás má bábovka taky vždy úspěch. Tahle zmizela během neděle :)

      Vymazat
  4. Takovýto recept na bábovku jsem ještě neviděla, hlavně, že chutnala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Stáňo, myslím, si, že to mohu zkusit udělal. Vždycky je něco poprvé, takže buď se povede nebo ne, ale ono se to povede. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, byla jsem zvědavá, jestli recept vyjde, ale dopadlo to dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. bábovka vypadá chutně :) já osobně s kokosovou moukou ještě nepracovala, ale kvůli švagrové se snažím naučit bezlepkově péct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na bezlepkové pečení je kokosová mouka fajn a já si teď vyzkoušela, že to není zas až taková "raketová věda" :)

      Vymazat
  7. Tedy Stáni, ta bábovka vypadá nádherně a určitě i báječně chutná. Jsi šikovná Sáni. přeji Ti hezké dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, bábovka byla fakt dobrá, chutnala příjemně po kokosu a nebyla suchá.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáňo, s kokosovou moukou jsem ještě nepekla a na léto by to mohla být dobrá varianta k obyčejné pšeničné.
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, chuťově byla bábovka zajímavá, chutnala mně i manželovi. Určitě pečení z kokosové mouky stojí za vyzkoušení.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Kdyby jsi to nenapsala, ani bych nepoznala, že se ti nepovedla vyklopit. Parádní víkendová snídaně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se mi to zamaskovat povedlo celkem úspěšně :). A tak čokoláda nakonec na bábovce byla fajn a byla jsem ráda, že mi zmizel zbytek od Vánoc.

      Vymazat
  10. Stáni, bábovka vypadá náramně. 👍👍 Přiznám se, že s kokosovou moukou nemám vůbec zkušenost.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, pro mne byla kokosová mouka taky premiéra. Ale dopadla dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. S kokosovou moukou taky nemám žádné zkušenosti, ale kokos mám strašně ráda v buchtách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám z kokosu ráda kokosky a pak děláme takové kostky namáčené v čokoládě a obalované v kokosu a ty jsou u nás hodně oblíbené. Ale s moukou jsem pekla poprvé.

      Vymazat
  12. Děkujeme za tip na na bábovku, kterou jste upekla z této vysove kvalitní mouky. Pokud někoho zajímá bezlepkové pečení, které je bohaté na živiny, máme v nabídce od stejné značky také mouku ze zelených banánů, ovoce jackfruit (česky chlebovník), dýňovou. Vše certifikováno bio USDA Organic a přímo ze Srí Lanky, žádné přebalování tady v ČR, kde nevíte, co do toho ještě dávají... Mouka ze zelených banánů hravě nahradí bílou pšenčnou a ještě jí spotřebujete méně, protože má opět větší savost. Skvěle zahušťuje a vůbec vás po ní nebude pálet žáha jako po pšeničné a trávit ji budete také mnohem lépe než klasickou bílou, která vám nic nedává... (:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S moukou se mi pracovalo fakt dobře, ocenila jsem i balení (zipový sáček, který jde opětovně uzavřít, takže je mouka dobře chráněná a nesype se). Děkuji za milou spolupráci

      Vymazat
  13. Jana z www.pravebio.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Stáni, já jsem nikdy z kokosové mouky nepekla. Bábovka upadá ale dobře a i mně se nakdy nepovedla dobře vyklopit. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mně se to, že bych nevyklopila bábovku už nestalo hodně dlouho, ta moje keramická forma je na tohle fakt bezvadná. Ale to je zákon schválnosti, že když to chci fotit, tak se trhne... Příště musím líp vymazávat.
      Měj se fajn

      Vymazat
  15. Už jen název zní dobře - rozhodně bych ochutnala. Děkuji za tip. 🙂 O víkendu jsme s mamkou pekly koláče podle Petry Burianové a spolu s výborným receptem pratety, bez kterého se neobešla žádná rodinná oslava, budeme i tyhle péct pravidelně. Jsou skvělé.
    Měj hezký den, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, podobné koláče, jako jsou ty od P.Burianové, peče máma a jsou fakt skvělé.
      Měj se fajn

      Vymazat
  16. Pečení z kokosové mouky vůbec neznám, docela mne to láká zkusit. Tvoje bábovka vypadá pěkně a ta poleva jí sluší :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, poleva byla trochu z nouze cntost, ale nakonec bábovku docela vylepšila.
      Hezký den

      Vymazat
  17. Vypadá naprosto lahodně! Já jsem jednou dělala zdravou verzi bábovky právě s tvarohem, ale musím říct, že mi moc nechutnala, ale to spíš bylo tím, že nebyla sladká. Teď místo cukru používám med a místo klasické mouky špaldovou. Není to tedy úplně zdravé, ale aspoň trochu a hlavně se to dá jíst a hlavně to jí i přítel! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ten původní recept byl bez cukru, ale mně bylo jasné, že s tím bych moc neuspěla, takže jsem cukr přidala. A díky tvarohu je bábovka hezky vláčná, chuťově ale dominoval rozhodně kokos (a ta čokoládová poleva ;-))
      Hezký den

      Vymazat
  18. A to jsi mi přišla do noty Stáňo, mám kokosovou mouku doma a už jsem se chystala hledat recept co s ní. Bábovku s tvarohem muž miluje a tak mu zítra upeču trochu jinou než je zvyklý. TAkže díky :-)))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, u nás měla opravdu úspěch, chválili všichni, kdo ochutnali. Doufám, že tedy bude mít úspěch i u manžela :)

      Vymazat
  19. Zrovna nedávno jsem dělala kokosovou bábovku z kokosové mouky :). Ta tvá vypadá moc chutně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mne zajímal recept - kokosová mouka mi ještě zbyla :)

      Vymazat
  20. Marcela Nordic Passion11. února 2023 v 7:22

    Stáňo, tuhle bych si s chutí dala 😊. Syn nejí kokos, manžel tvaroh, doma by se neujala, ale vypadá alespoň pro mě lákavě. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zas manžel nejí vlašáky a mák. A zrovna na koláč s tlustou makovou náplní mám recept, kterých bych si dala...

      Vymazat
  21. Ahoj Stáni,
    bábovka vypadá lákavě. Já bych taky chtěla něco upéct, ale jsem nemocná a slabá jako moucha. Vyčerpává mě jen cesta po bytě z postele na toaletu:-D
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Zrovna teď měli za fajn cenu kokosovou mouku v Lidlu. Držela jsem ji v ruce, že ji dám do košíku, ale pak jsem si řekla a co bych jako z ní pekla... tak jsem ji zase vrátila :-D škoda, tohle je super tip.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si teď v akci koupila v Lidlu mandlovou mouku. Co z ní upeču, to ale ještě nevím :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)