neděle 12. února 2023

Čajové okénko 35

 V minulých čajových článcích jsem vám ukázala především čaje, které se dají koupit na e-shopech, tentokrát tu pro změnu najdete čaje, které se dají koupit v běžné síti supermarketů případně lékáren.  
A tentokrát si na své přijdou spíše milovníci ovocných čajů.


 

První dva čaje jsou poměrně čerstvá novinka – na trhu se objevily někdy těsně před Vánoci.  nesou značku Lord Nelson, což je brand supermarketů Lidl. Z toho je taky jasné, kde se čaje dají sehnat.  Krabička s 25 sáčky vyjde asi  na 40 Kč.

Turecké jablko (Lord Nelson)

Voda - 100°. Louhování - 10  min.  1 sáček - 200 až 250 ml čaje
Složení: jablka, šípky, ostružinové listy, ibišek, jablečno-fíkovo-datlové aroma, kyselina citronová, fíky
Čaj má načervenalý nálev. V chuti dominují  jabka, ale jsou jou v ní patrná i tóny datlí a fíků, což je u čaje hodně neobvyklá příchuť. Díky tomu nepůsobí výrazně kysele, i když obsahuje ibišek.
 
Španělský pomeranč (Lord Nelson)

 Voda - 100°. Louhování - 10  min.  1 sáček - 200 až 250 ml čaje
Složení: jablka, ibišek,  ostružinové listy, pomerančové aroma, broskvové aroma, pomeranč, broskvový granulát.
Hotový čaj má červenoou bavru s nádechem do oranžova. V chuti je cítit pomerač s lehkým tónem broskve.  Je kyselejší, ale nebylo to tolik, že by mi to výrazně vadilo (a to piju čaje neslazené)
 
Zbývající trojice čajů je od firmy Leros, kterou asi většina z vás zná. Výrobou čajů, především bylinných a ovocných, se zabývá už spoustu let. Mají poměrně bohaté portfolio, které v poslední době ještě hodně rozšířili. Současně změnili i design obalů, což mne jako sběratele čajových přebalů jednoznačně potěšilo (a baví mě, že na etiketě krabičky je u každého čaje kromě složení uveden i autor receptury). Já jsem tyto tři krabičky získala v sadě, kterou jsem dostala jako dárek od své šéfové, ale pokud se nepletu běžně krabička  20 sáčky vyjde na 65 až 70 Kč.

Ranní zahřátí (Leros)

Voda - 100°. Louhování - 5 - 8 min.  1 sáček - 200 až 300 ml čaje.
Složení: myrta obecná,  černý čaj, zázvor, lékořice, máta 
Na kombinaci černého s bylinkami jsem byla docela zvědavá, ale musím říci, že mne moc neoslovila. Čaj měl takový žlutavě hnědý nálev, chuť  byla spíše bylinková, černý čaj se v ní úplně ztrácel, naopak  dost v ní dominovala máta, ostatní bylinky jsem cítila spíš v náznaku.

Bylinkové Vánoce (Leros)

Voda - 100°. Louhování - 10  min.  1 sáček - 200 až 250 ml čaje.
Složení: skořicová kůra, květ ibišku, plod šípku, rooibos, pomerančová kůra, hřebíček, kardamom, badyán, kořen lékořice. 
Čaj má červený nálev a lehce  voní po skořici. Chuť je ovocnouá doplněná  vánočními kořeněnými tóny, ve kterých je nejvíc  cítit skořice a pak asi hřebíček.Čaj  sice obsahuje ibišek, ale nezdál se mi nijak výrazně kyselý.
 
 Rakytník&Pomeranč (Leros)

Voda - 100°. Louhování - 10  min.  1 sáček - 200 až 250 ml čaje.
Složení: plod šípku, květ lípy, plod rakytníku, plod černého rybízu, přírodní pomerančové aroma, rooibos, diviznový květ, pomerančová kůra. 
Čaj má žlutooranžový nálev a v jeho chuti jsem cítila především pomeranč. Nakyslá chuť rakytníku příliš patrná není. Čaj b ymohl vyhovovat těm, kteří nemají rádi ovocné čaje kvůli ibišku - tady ve složení žádný ibišek nenajdete. 



Tahle pětice neobsahuje druhy čajů, které bych vyloženě vyhledávala, nicméně asi nejvíc mne zaujal Lord Nelson Turecké jablko díky zajímavé datlovo-fíkové příchuti. Nejmíň mi chutnal čaj Ranní zahřátí od Lerosu (já prostě ty bylinkové čaje fakt nemusím).


29 komentářů:

  1. vyzkoušela bych rakytník...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten taky nebyl úplně špatný, byť výraznějější chuť v něm byla pomerančová

      Vymazat
  2. Ja som v poslednej dobe pila tých čajov už moc keďže som mala chrípku takže už mi lezú popravde na nervy :D inak zaujímavé tipy na čaje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tak čajová, že se čaje přepiju málokdy. Ale je fakt, že když jsem nemocná, tak mi přijde, že mi chutnají míň (a to i moje oblíbené černé)

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni,
    mě nejvíce zaujal Španělský pomeranč, to nezní vůbec špatně. Já jsem zrovna nemocná, takže čaj je na denním pořádku.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že by ti mohl chutnat. U nás ho pije hlavně manžel a chválí si ho, já spíš jen ochutnávala. Brzo se uzdrav.

      Vymazat
  4. Ať jeden, nebo druhý pomerančový, by mohla být zajímavá alternativa k Fresh Orange od Teekanne, který mi tady pijou doma tak dvě krabičky za měsíc. Možná zkusím ten Lord Nelson, do Lidlu chodím nejčastěji.
    Jinak já tu dneska zkouším čajovou kouli z bílého čaje, ale je to taková bída, že nemá smysl se o tom víc rozepisovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, jako alternativa k Fesh Orange myslím bude lepší ten Lord N. - řekla bych, že je podobnější (manžel mám Fresh Orange rád a ten Španělský pomeranč mu chutná taky).

      Vymazat
  5. Zajímavá přehlídka, Stáňo. Neznám ani jeden, jen si mi tím tureckým jablkem připomněla, že jsem ještě nevyzkoušela všechny čaje, co jsem z Turecka přivezla. Jsou sypané, jinak bych na tebe s obaly pochopitelně myslela :o)
    Měj hezkou středu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak sypané čaje jsou sypané čaje... - většinou je ta kvalita výš než u sáčkového. Ale jsi hodná, že bys na mne myslela s obaly :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Bylinkové Vánoce od Lerosu byl snad ten nejlepší čaj, jaký jsem kdy měla :) Neměla jsem od něj žádná očekávání, ale moc mile mě překvapil. Celkově jsem si teď čaje od značky Leros oblíbila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám v oblibě bylinky, takže čaje od Lerosu nepřijdou pro mne nejsou tak zajímavé. Ale tenhle nebyl špatný.

      Vymazat
  7. Stáňo, já ovocné čaje piju málo, vedou ty bylinkové a taky nesladím. Teď jsme v práci dopily čaj, který přivezla kolegyně z Arménie. Obal mám, tak pokud bys měla zájem, napiš mně na mail.
    Pěkný čtvrtek. Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni, žádný z čajů jsem nezkoušela, ale dva Leros zrovna doma mám. Jejich bylinkové čaje mi chutnají asi nejvíc a třeba na močové cesty a klidnou menstruaci si od nich kupuju pravidelně :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, mně bylinky obecně moc "nejedou", takže Lerosy kupuju hodně málo.

      Vymazat
  9. Marcela Nordic Passion16. února 2023 v 20:59

    Mě zaujaly ty pomerančové varianty, manžel by ovocné čaje určitě ocenil 😊, hezký večer, Stáňo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, u nás je přes ovocné čaje taky manžel :). Měj se fajn

      Vymazat
  10. Ahoj Stáňo, já bych si dnes od Tebe vybrala pomerančový čaj. Mohla by jsis otevřít čajovnu, viď... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, musím říci, že třeba v práci si ke mně kolegyně chodí pro čaje dost pravidelně. Mívám z výměn i různé kusovky ze zahraničí, tak ochutnávají...
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Od značky Leros mám doma čaje pro malého :). Jinak jsem žádný z těchto čajů nezkoušela :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, Leros má dětských čajů poměrně dost - pro úplná mrňata i pro o něco větší děti (klasické ovocné)

      Vymazat
  12. Mňam, hned bych si nějaký dala. Nejvíce mě zaujaly ty od Leros :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Lerosy skoro nekupuju - nemám bylinky moc v oblibě...

      Vymazat
  13. Ahoj, jestli jsi už četla můj blog, tak už možná víš, že jsem dostala adventní kalendář s Leros čaji a celkem dost je i kupuji například na Nachlazení/ močový měchýř. Ten vánoční čaj byl jako 24. okénko, a protože jsem čaje pila dost nepravidelně, ještě teď na mě čeká k vyzkoušení. Jsem na něj zvědavá. Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, tvůj článek o čajích jsem četla :). Já když mám adventní kalendář, tak opravdu dodržuji data, zvlášť u čajových (u jídelního mi sem tam něco zůstalo)

      Vymazat
  14. Na nové Lordy Nelsony jsem koukala v Lidlu, ale jak jsou ovocné, tak jsem je tam zase nechala. :D

    Od Lerosu jsme na Vánoce dostali velkou kolekci, ale z novinek tam bylo jen Ranní zahřátí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, mají ještě mátu a indický chai (ty jsem nekupovala, protože bylinky a kořeněné příchutě moc nemusím, kdežto ovocnými jsem podělila mámu a manžela)

      Vymazat
    2. Indický chai už pro tebe mám nachystaný v obálce, ten jsem si koupila (a moc mě teda nezaujal).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)