neděle 26. září 2021

Švestková povidla bez míchání

Domácí švestková povidla jsou u nás velmi kurzu. Jednak z nich máma dělá skvělé koláče, co se jim říká dvojcithodné (uvnitř tvarohová náplň, nahoře povidla a drobenka) a jednak je máme rádi na lívanečcích. A protože máme na chalupě i jednu švestku, děláme si (pokud se urodí) povidla vlastní. Letos se neurodilo nijak moc, ale na několik skleniček povidel to vyšlo. Musím přiznat, že název článku je tak trochu podvod - úplně bez míchání se neobejdete, ale moc ho není.
 

 
Švestky vypeckuji, dám do pekáče s víkem,  přidám deci octa a větší špetku soli. Dám do trouby zapnuté dole na menší a nahoře na větší výkon a peču přikryté asi hodinu v zavřené troubě. Když švestky pustí dostatek šťávy, tak pekáč odkryju a peču dál v malinko pootevřené troubě. V této fázi, která trvá tak čtyři až pět hodin, není třeba skutečně švestky vůbec míchat. Jen je občas zkontroluji a ty horní potopím tak, aby "nečouhaly" nad hladinu. Když jsou švestky zredukované do husté konzistence, přendám je na sporák, přidám trochu rumu a dosladím podle chuti (na ten velký kastrol, co je na fotkách, bylo asi  20 lžic cukru) a nechám ještě zhoustnout (v této fázi už míchání potřebné je). Hotová povidla by měla být tak hustá, aby z vařečky odpadávala v kuse (řidší budou mít tendenci téci z koláčů při pečení, jinak to samozřejmě na závadu není).
 


Hotová povidla plním do sklenic a pro jistotu ještě sterilizuji.
 


26 komentářů:

  1. Stáni, tak povidla už jsem nedělala dlouho a docela jsem díky tvému příspěvku na ně dostala chuť. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já mám povidla moc ráda, takže jsou-li aspoň trochu švestky, tak vaříme...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, u nás o ně zase takový zájem není, dlouho jsem je nedělala. Když švestky dostanu, dělám švestkovou marmeládu se skořicí a vlašskými ořechy - je vynikající v jogurtu. Ale koláč od tvé maminky bych tedy ochutnala :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, do jogurtu si dělám džem z aronií (s rumem a trochou skořice). Povidla totiž miluju, takže švestky jedině do povidel.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Marcela Nordic Passion27. září 2021 v 9:14

    Hmmm, já to můžu, hlavně do buchet, pravda ale že jsem se do nich nikdy nepustila, po mých neúspěších se skladováním marmeládo mám strach, že by mi to nevyšlo ani zde. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pokud pořádně umyješ skleničky a víčka, víčka pořádně dotáhneš a marmalády pak zasterilizuješ, tak myslím bez problémů vydrží. Já džemů udělala snad stovku a vyhazovala jsem jeden, který zplesnivěl díky tomu, že jsem víčko zavřela "přes závit" a ono pořádně netěsnilo (a navíc máme dost vlhký sklep).

      Vymazat
  4. Povidla miluju, ale dělala jsem je jen jednou. Připalovaly se mi a nevydržely tak, jak jsem si představovala. Ale děláš mi chutě. Budu si muset povidla koupit a udělat nějaký koláč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, tyhle mají fakt výhodu, že se nemíchají a kupodivu ani nepřipalují (když jsem je dělala poprvé, tak jsem byla nedůvěřivá, ale fakt to v té troubě funguje). Míchala jsem až asi posledních 20 minut.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. U nás taky nic extra, ale na pár skleniček to vyšlo.

      Vymazat
  6. Domácí švestková povidla jsem ještě nedělala, ale jinak mám švestky moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono dělat domácí povidla má asi smysl jen, pokud má člověk zdroj vlastních švestek.

      Vymazat
  7. Stáni, také jsem povidla nikdy nedělala, ale chutnají mi v kynutých knedlících. Už dlouho jsem je neměla, ani povidla, ani ty knedlíky. .o)
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Dášo, kynuté knedlíky s povidly jsou jídlo mého dětství. Sypali jsme je kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Ty jsem neměla snad 40 let :-o

      Vymazat
  8. Povidla já můžu, ale letos bylo švestek bídně ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, u nás to taky nebyla žádná sláva - abych měla plný kastrol, tak jsme byli trochu trhat i u sousedů (oni povidla nedělají a ani nepálili, takže švestek spotřebují jen pár na koláč a knedlíky). Loni jsme jich měli víc.

      Vymazat
  9. Stáni, v době, kdy jsme mívali švestku, tak jsem povidla dělala klasicky a míchala a míchala.
    Teď už jí bohužel nemáme. Recept, jak si usnadnit práci, je skvělý.
    A když se pak zima zeptá .... 😃
    Měj hezké podzimní dny 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, nám právě už dvě švestky zestárly natolik, že skoro nerodí (a neporazili jsme je jen proto, že mezi nimi máme šňůru na prádlo :D). Ta poslední se zatím drží a loni jsme zasadili novou, ale to si ještě počkáme, než zarodí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. My domácí povidla neděláme, ale až budu bydlet ve vlastním, rozhodně je vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluju povidla obecně, ale domácí zvlášť, takže pokud jsou švestky, povidla musí být :)

      Vymazat
  11. Stáňo, zdravím. Taťka měl letos švestek strašně moc, nikdo to nechtěl a mě to bylo líto, tak skončily téměř všechny u mě. Dělala jsem knedlíky, buchty, vařila povidla a sušila na zimu v sušičce. Povidla màm moc ráda, v koláčích nemají chybu. Dá to práci, ale domácí je nej... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, u nás naopak švestek nebylo nijak moc - byla jsem ráda, že jsme s mužem natrhali na ten jeden kastrol.

      Vymazat
  12. Jéé taky jsem teď dělala povidla, akorát jablečná, protože ke švestkám nemám přístup :D A dělám je velmi podobně jako ty. Také to mám v plánu sepsat na blog :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda si článek přečtu. Z jablek děláme takový rozvar - něco jako dětská přesnídávka. Nebo kompoty (i když ty já moc nemusím). A padaná končí v sušičce...

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    tvůj dnešní článek mi přišel přesně do rány, kolega mi přivezl asi deset kilo švestek, tak jsme z nich včera s mamkou nadělaly povidla a taky čatní k masu. Použila jsem tvůj recept, jen jsem ho trošinku upravila:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to mne těší, že jsem receptem inspirovala (taky si recepty různě upravuji ;-)). Čatní ze švestek jsme dělali kdysi taky (letos bylo málo švestek, tak dostala přednost povidla), ale na to nemáme recept - byla to taková improvizace... Ráda si tvůj recept na čatní přečtu, pokud ho dáš na blog.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)