sobota 11. září 2021

Robert Bryndza - Noční lov


Po české detektivce tu mám další  knihu Roberta Bryndzy, anglického autora žijícího na Slovensku. Je to další kousek ze série s Erikou Foesterovou. A není ještě poslední – jednu už zase dočítám (a díky tomu chodím pozdě spát) a další na mne ještě čekají. Sérii s Erikou chci rozhodně přečíst celou.

 


Případ  mrtvého muže, který byl nalezen ve svém domě  udušený – nahý, svázaný s igelitovým pytlem přes hlavu, vypadá nejprve spíše jako nechtěné zakončení sexuálních hrátek. Jenže šéfinspektorce Erice Foestervoé se to intuitivně už  od začátku tak úplně nezdá. Její podezření, že by mohlo jít o jiný motiv potvrdí nález dalšího mrtvého muže – je také udušený a modus operandi je tu v podstatě stejný.  Erika  začíná tušit, že se může jednat o dílo sériového vraha. Vraha, který si s přípravou vražd dal práci a své oběti pečlivě sledoval.  Jaký je ale jeho motiv? Co spojovalo oblíbeného praktického lékaře a moderátora bulvárního pořadu? A kdo bude další? A hraje v případu nějakou roli patolog Isaac, se který se Erika přátelí?  I tentokrát Erika pátrá se svým týmem, ve které jsou nejvýraznější Moosová a Peterson, a i tentokrát kromě pátrání po vrahovi se Erika díky své urputnosti a impulsivnosti dostává do konfliktu se svými nadřízenými.

 
V této knize zvolil Bryndza trochu jiný koncept vyprávění než v Dívce v ledu -  kapitoly s popisem pátrání střídají kapitoly psané z pohledu vraha (a také kapitoly formou chatu, které jsou zajímavým oživením knihy). To, že od poloviny knihy vlastně víme, kdo je vrah, jí neubírána čtivosti. Až do konce udrží čtenáře v napětí. Jednak ho zajímá, co je vlastně důvodem, pro který pachatel vraždí, a jednak  chce vědět, kdy a jak Erika odhalí pachatele a zda se jí povede zabránit další vraždě nebo vraždám.  V knize se také objeví další podrobnosti z Eričiny minulosti – ve snech se jí i po dvou letech stále vrací vzpomínky na nepodařený policejní zásah, při kterém zahynul i její manžel.
Musím říci, že se mi i tentokrát kniha líbila – Bryndza umí čtenáře vtáhnout do děje a tak jsem večer zhasínala lampičku o dost později než by bylo rozumné, protože jsem prostě chtěla vědět, jak to bude dál. Jen možná těch protivenství ze strany nadřízených by tam mohlo být trochu méně …


Anotace
edné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené. O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem? Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji...
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2017, překlad K. Elisová, 432 stran 

24 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    série s Erikou je hodně povedená, bavily mě všechny knihy. Já jsem teď tak vyřízená z práce, že jsem zatím přečetla jen dvě knihy za září. Jedna z toho je dokonce harlekýnka, je to prostě bída. Doma mám ale novou Julii Caplin a ta vypadá hodně dobře.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, souhlasím, série s Erikou se mi líbí hodně. Teď jsem dočetla Do posledního dechu a pustím se do Chladnokrevně...
      Musím říci, že mne v poslední době práce taky zmáhá, ale aktuálně u mne trpí domácnost, nikoliv knihy... :D
      Měj se pěkně

      Vymazat
  2. Je to návykové, že? 😉
    Přeju prima čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak trochu ano (trochu tím trpí domácnost ;-))
      Hezké dny

      Vymazat
  3. Mám ráda knížky, které mi nedovolí jít brzy spát )))

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho jsem nečetla knihu, kvůli které jsem nešla spát.
    Stáňo, děkuji a přeji hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jak čtu hodně detektivky, tak prostě někdy toho vraha už "chytit" musím a nedokážu počkat do dalšího dne ;-)

      Vymazat
  5. Robert Bryndza píše skvělé knihy, mám tohoto autora ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho objevila až nedávno, ale rychle jsem si ho oblíbila.

      Vymazat
  6. Stáňo, díky za představení knihy. Já přes léto skoro nečtu, můj čas teprve teď přijde... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já toho v létě přečtu dost na chalupě, když jsou vedra (zatáhnu křeslo do stínu a už se čte...)

      Vymazat
  7. Stáni, děkuji za další zajímavou recenzi, kterou jsem četla tentokrát se zatajeným dechem. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo a i já tobě přeju hezké dny.

      Vymazat
  8. Stáňo, už dlouho jsem nečetla knihu, abych nešla spát dokud ji nepřečtu. Mám rozečtenou knihu od Davida Sucheta Za Objektivem a nějak se nemůžu dobrat konce.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, když já čtu hlavně detektivky a tam chce člověk vědět jak to dopadne (pokud je tedy zvědavý jako já)
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Marcela _ Nordic Passion15. září 2021 v 8:09

    Tak toto hodnoceni i popis nezni vubec zle a myslim, ze by se mi kniha mohla libit. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám ve čtečce několik knížek od Bryndzy, ale ještě jsem žádnou nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Bryndzovi dlouho odolávala, ale nakonec jsem dostala jednu knížku jako vánoční dárek a zaujal mne.

      Vymazat
  11. Jj, taky jsem četla, velmi pěkné. Od RB se mi zatím jeho tvorba velmi líbila. Prima neděli. ☺♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)