úterý 17. srpna 2021

Mario Escobar - Děti s hvězdou

 Sice čtu především detektivky a thrillery, ale občas zabrousím i do jiných vod. Tentokrát jsem sáhla po knize španělského autora Mario Escobara. Jeho příjmení sice evokuje kolumbijskou drogovou scénu, ale to je pouhé zdání, které klame. Autor, kromě životopisu papeže Franiška napsal dvě knihy období druhé světové války. A právě jedna z nich mi v knihovně padla náhodně do oka a přinesla jsem si ji domů.


 
 
Příběh nás zavádí do okupované části Francie v době druhé světové války. Jeho hlavními protagonisty jsou, jak trochu napovídá název, dva židovští  bratři Jacob a Moses, kteří s rodiči uprchli z nacistického Německa. Nyní žijí v Paříži u své tety, zatímco rodiče odjeli do vichistické zóny Francie, aby se pokusili získat víza k odjezdu do bezpečné země. Jejich křehké bezpečí naruší zátah francouzské policie na židovské obyvatelstvo Paříže, díky kterému se oba bratři ocitnou na pařížské velodromu, kde jsou Židé za otřesných  podmínek soustřeďováni před deportacemi do pracovních či koncentračních táborů. Klukům se sice povede utéci, ale po návratu do tetina bytu zjišťují, že teta je mrtvá, a současně najdou dopis, že kterého vyplývá, že rodiče získali víza a v brzy  odjedou do Argentiny, odkud se chtějí pokusit zajistit  cestu do bezpečí i pro oba syny. Oba kluci se rozhodnout, že musí rodiče  za každou cenu dostihnout, aby se jim neztratili. A tak začíná jejich strastiplná cesta napříč celou Francií  nakonec až do Španělska. Na své cestě potkávají lidi, kteří jim neváhají podat pomocnou ruku i za cenu ohrožení vlastního života a s jejich pomocí i přes problémy pokračují v cestě.


Příběh je příběhem o odhodlání, že i beznadějně vypadajícím okolnostem je možné se vzepřít a víra v dobrý konec znamená mnoho. Nicméně mi příběh přišel trochu idealizovaný, pokud jde o realitu putování dvou samotných kluků přes celou Francii a kus Španělska.  Trochu obtížně uvěřitelný se mi zdál, že rodiče se rozhodnou odjet do Argentiny a v podstatě nechat děti svému osudu u tety, ačkoliv jim muselo být jasné, že dostat je z okupované zóny Francie bude na takovou dálku nejspíš daleko  obtížnější, ne-li nemožné. Trochu nelogické mi přišlo i jednání některých postav z vesničky  v horách, kde kluci našli na čas útočiště.  Já jsem si díky této knize rozšířila i trochu povědomí o osudech francouzských Židů.
✦✦✦✧✧
 

 
Anotace
Příběh naděje z Evropy sužované válkou. Od autora bestselleru Osvětimská ukolébavka.
Píše se rok 1941 a v okupované Francii se stupňuje nacistický teror. Mladí židovští bratři Jacob a Moses zůstali v Paříži úplně sami – jejich rodiče jsou daleko a teta, která je měla na starosti, zemřela. Existuje jediný způsob, jak se vyhnout transportu do koncentračního tábora: útěk. Na své cestě za ztracenými rodiči poznají mnoho podob lidskosti, která je důkazem, že naděje přežívá i mezi hrůzami války.
Vydalo nakl. CPress,  překlad V. Fuksa, 384 stran

 
 

16 komentářů:

  1. Zajímavá kniha. Díky za další recenzi.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Stáni,
    přiznám se, že autora vůbec neznám, ale kniha nezní špatně. Příběhy z druhé světové války jsou vždy náročné, obzvlášť když tam jsou děti. Já nyní čtu jednu historickou romanci a pak tu mám připravené tři další knihy - životopis, detektivku a sbírku poezie. Uvidíme, co vyhraje:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tehle příběh není drastický, i když téma osudů Židů za druhé světové války samozřejmě smutné a neveselé.
      Já dočetla jednu Klevisovou a jednoho Bryndzu (povedlo se mi vyswapovat přes FB všechny romány s Erikou Foesrovou, tak se je chystám postupně zdolat) - mám zrovna období, kdy čtu rychleji než stačím psát články :)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Přiznám se, že tohle asi není typ knížky, co bych úplně vyhledávala. Příště se mi už snad více trefis do vkusu 😁😊

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tu přečtené dvě detektivky, tak uvidíme, jestli tě nějaká z nich osloví :)

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za typ. Shodou okolností jsem nedávno viděla film Hnutí odporu. Natáčen byl taky u nás, příběh o tom, jak skauti (mezi nimi i Marcel Marceau) Francii zachraňovali židovské děti. Hodnocení nemá nijak oslnivé, ale přesně jak píšeš, rozkryl mi kousek neznámé historie.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, přesně, jak píšeš - takvoý další střípek do mozaiky znalosti historie 2. světové války.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáni, další zajímavá kniha. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že by se mi knížka mohla líbit. 🙂 Děkuji za tip, Stáni. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle kniha mě velmi zaujala, tuhle tematiku mám v knihách ráda. Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. Zas jsem si trochu rozšířila povědomí o událostech spojených s 2. sv. válkou...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)